Повернення Чорної Пантери

30.01.2007
Повернення Чорної Пантери

Серена Уїльямс святкує своє повернення на вершину. (Фото РЕЙТЕР.)

      Перший із чотирьох тенісних марафонів під егідою «Великого шолома» завершився на хардових кортах «Мельбурн парку» не- сподіванкою в жіночій сітці турніру. Темношкіра американка Серена Уїльямс гучно заявила про своє повернення до еліти. Вигравши свій сьомий титул Grand Slam, вона стала лише другою тенісисткою, хто зумів тріумфувати в Австралії, не потрапивши перед цим до когорти «сіяних». Подібного успіху у 1978 році досягла лише місцева спортсменка Кріс О'Нейл. Прикметно, що остання перемога Серени на змаганнях серії «Великого шолому» сталася рівно два роки тому саме в Мельбурні.

      Минулого року молодша з сестер Уїльямс лікувала спину, що не давало їй можливості демонструвати свою справжню силу. Усунувши нарешті цю проблему, Серена нагадала про фірмовий атлетичний теніс зіркових сестер, проти якого ніхто не міг знайти зброї кілька років тому. Тому дивуватися розгромній поразці, яку 25-річна американка вчинила російській красуні Маші Шараповій, не варто. Надто вже великою виглядає різниця у фізичній потужності спортсменок, до того ж, очевидно, росіянка навряд чи очікувала такого урагану на корті у виконанні Уїльямс. При цьому Шарапова — завдяки своїм попереднім перемогам та поразкам основних суперниць — стала першим номером рейтингу WTA принаймні на сім найближчих тижнів. А Серена піднялася з 81-ї позиції одразу на 14-ту.

      Серед чоловіків чилієць Фернандо Гонсалес творив сюрпризи, аж поки не наштовхнувся на стіну у вигляді швейцарця Роже Федерера. Південноамериканець влаштував першій ракетці світу серйозне випробування, але європеєць з честю його витримав, вигравши свій десятий титул «Великого шолома» у кар'єрі, і третій — на Зеленому континенті. Причому за весь турнір Федерер не віддав суперникам жодного сету! Наразі в послужному списку Роже бракує лише звання переможця відкритого чемпіонату Франції — наступного «великого» турніру, до якого він, можна не сумніватися, готуватиметься особливо ретельно.

      Привертає увагу успіх білоруського тенісу. 29-річний Максим Мирний у Мельбурні двічі зупинявся за крок до перемоги, але і в міксті, і в парному чоловічому розряді обмежувався лише лаврами фіналіста. Разом із ним до вирішального матчу у змішаному розряді дійшла 17-річна співвітчизниця Вікторія Азаренко, але в цієї дівчини головні матчі ще попереду.

      Попри поразку Шарапової, Росія не залишилася без австралійського кубка: для себе і для країни в дуеті з канадцем Даніелем Нестором «мікстоване» чемпіонство виграла Олена Лиховцева.

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Австралії

(Мельбурн, хардові корти; призові — 10,7 млн. доларів США)

Фінали

Чоловіки

      Одиночний розряд: Федерер (Швейцарія, 1) — Гонсалес (Чилі, 10) — 7:6, 6:4, 6:4.

      Пари: Б. Брайан/М. Брайан (США, 1) — Бйоркман/Мирний (Швеція/Білорусь, 2) — 7:5, 7:5.

Жінки

      Одиночний розряд: С. Уїльямс (США) — Шарапова (Росія, 1) — 6:1, 6:2.

      Пари: Блек/Хубер (Зімбабве/ПАР, 3) — Чан/Чуанг (Тайвань) — 6:4, 6:7, 6:1.

Мікст

Нестор/Лиховцева (Канада/Росія) — Мирний/Азаренко (Білорусь) — 6:4, 6:4.