Кров і Крути

30.01.2007
Кров і Крути

Мітинг-реквієм біля хреста на Аскольдовій могилі. Iсторiя зберегла свiтлi образи деяких героїв. (Фото РЕЙТЕР.)

      Учора Україна згадувала героїв Крут — подвиг юних курсантів військової школи, студентів та гімназистів 89-річної давнини. На Чернігівщині, у Крутах, традиційно зібралися небайдужі на мітинг-реквієм. Згадали про відважних хлопців і в столиці: у присутності почесної варти квіти лягли до пам'ятника Героям Крут у парку «Аскольдова могила». Загиблих вшанували хвилиною мовчання. Серед присутніх були представники секретаріату Президента, радник глави держави Микола Жулинський, міністр освіти та науки Станіслав Ніколаєнко, голова Київської облдержадміністрації Віра Ульянченко.

      У музеї «Київська фортеця» відбувся концерт пам'яті героїв Крут. Виступали гурти «Кому вниз», Тарас Чубай, Тарас Компаніченко та Євген Нищук.  А закінчився вчорашній пам'ятний день у столиці вечірньою урочистою ходою представників національно-патріотичних організацій від метро «Арсенальна».

      Вони стримали окупацію Києва всього на п'ять годин. Аж на п'ять годин. Триста — проти шести тисяч. «Коли ми йшли бруківкою чвертьмільйонного міста, ніхто не спитав, чому нас іде тільки триста!» — нагадує поет Олекса Кобець про цей дивний факт. Ми не відаємо сьогодні, чи знали студенти-гімназисти, їдучи залізницею до Крут, що додому вже не повернуться. Але, мабуть, здогадувалися, що, захопивши Київ, російське військо поруйнує місто і позбавить життя багато людей.

      «Я хочу сказати хлопцям, які тут лежать, що стяг свободи, який, на превеликий жаль, вони випустили з мертвих рук, сьогодні майорить над усієї Україною», — сказав учора на мітингу-реквіємі в Крутах голова Чернігівської обласної держадміністрації Микола Лаврик після того, як зачитав звернення Президента Віктора Ющенка. Президент переконаний, що «про святу боротьбу за незалежність ще напишуть книги, створять фільми, іменами героїв назвуть вулиці. Трагедія Крут має бути пересторогою нам, нинішнім і майбутнім провідникам української нації, — йдеться у відозві Президента, — навчити мудрості, консолідованості та виваженості в рішеннях і діях».

      Директор Інституту національної пам'яті Ігор Юхновський нагадав, що тільки на 80-ту роковину битви під Крутами на цьому місці було встановлено хрест із каплицями від різних областей України. «Сьогодні тут дуже багато людей, є керівники області. Я вам усім дякую від старшого покоління, — сказав Юхновський. — Утім не слід забувати, що незалежність не впала з неба. Жоден народ не приніс таких значних жертв на вівтар своєї свободи». Директор Інституту національної пам'яті закликав громадськість і владу Чернігівщини впорядкувати поховання жертв Голодомору, а також зібрати свідчення про селянське повстання проти більшовиків. «Ми переконані, що тільки у своїй державі кожен українець знайде захист і пам'ять», — підсумував Ігор Рафаїлович.

      В'ячеслав Кириленко, народний депутат, керівник «Нашої України, зазначив, що тільки після перемоги патріотичних сил у 2004 році вшанування героїв Крут вийшло на державний рівень. «Минулого року за безпосередньої участі Президента Віктора Ющенка тут постала перша черга Меморіалу пам'яті героїв Крут, — розповів пан Кириленко. — Через дорогу незабаром постане музей, який дасть можливість кожному студенту, школяреві, всім, хто хоче знати правду про свою країну, дізнатися, якою кров'ю здобута наша незалежність і впродовж якого довгого часу. Але й сьогодні душі тих, хто віддали тут життя за Україну, напевно, не можуть бути спокійними».

      На пам'ятному заході співали Тарас Компаніченко і Тарас Чубай. «Герої стали ангелами, — сказав Чубай. — Я думаю, що сьогодні кожен, хто бореться за Україну, повинен мати такого ангела на своєму плечі».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Героїв Крут — у харківське метро!

      У Харкові громадські та політичні організації розпочинають збір підписів за найменування станції метро іменем Героїв Крут. Як повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Української народної партії, ця акція стартувала вчора, після громадської панахиди та мітингу у сквері Перемоги, біля пам'ятного знака Героям Крут. Планується зібрати підписи на підтримку збереження пам'ятного знака Героям Крут та ініціативи найменування однієї із станцій Олексіївської лінії Харківського метрополітену іменем Героїв Крут. Раніше деякi молодіжнi громадськi організації Харкова звернулися з листом до голови Харківської облдержадміністрації Арсена Авакова, у якому запропонували підтримати цю ініціативу щодо увічнення пам'яті героїв Крут.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>