А Блер йому і каже...

30.01.2007
А Блер йому і каже...

Вiктор Янукович у Давосi. (Фото РЕЙТЕР.)

      Десерт у вигляді вареників із вишнями, яким завершився ланч української делегації на Всесвітньому економічному форумі, приніс свої плоди. Матеріальні та моральні затрати Віктора Пінчука в організації протокольного заходу окупилися не лише аншлагом серед охочих почути з перших уст про здобутки і прагнення нашої держави, а й підтримкою цих прагнень з боку перших осіб світової політики. Принаймні на словах.

      Прем'єр Великої Британії Тоні Блер стверджував, що віднині він буде найбільшим та найнадійнішим другом українського народу. І щиро шкодував, що зі своїм колегою Віктором Януковичем зустрічається вперше з того часу, як його візаві зайняв кабінет на столичній вулиці Грушевського. «Це моя провина», — винувато заявив Блер, зробивши важливу заяву — що Британія підтримуватиме Україну в завершенні процесу її вступу до Світової організації торгівлі. Таким чином, отримавши впливову підтримку одного з лідерів західного світу, вітчизняним прихильникам СОТ залишається найважче — переконати у важливості організації рідних народних депутатів.

      За словами керівника Кабміну, із Блером вони говорили не тільки про двосторонні стосунки, а й про світові тенденції в економіці, енергобезпеці, зокрема про проблеми європейської та євроантлантичної інтеграції, формування із Європейським союзом зони вільної торгівлі.

      Екс-президент Польщі Олександр Квасьнєвський вилив ще трохи бальзаму на душу частини українства, спраглої до європейських цінностей. Він оприлюднив результати останнього соціологічного дослідження в шести найбільших країнах Євросоюзу, за якими останнім часом збільшилось число європейців, які підтримують вступ нашої держави до ЄС. Тепер таких — 55 відсотків, майже на чотири відсотки більше, ніж було восени 2005 року. Вступ Туреччини, яка може бути нашим конкурентом за душі і уми аборигенів Західної Європи, підтримують усього 40 відсотків опитаних.

      Незважаючи на такі компліменти, Віктор Янукович ще раз продемонстрував власну непохитність щодо вступу України до НАТО, чомусь звинувативши військовий блок у ... власних прорахунках. «Суспільство не відчуло поліпшення життя від політики євроаталантичної інтеграції. Навпаки, життя і економіка України дещо погіршились», — прокоментував тенденцію Прем'єр-міністр у стилі «на городі бузина...» і не пояснивши, яким чином НАТО може впливати на нашу економіку.

      Натомість найвідоміший вітчизняний олігарх-«регіонал» Рінат Ахметов висловив щире переконання, що з економікою в країні все нормально. «Це головний показник: якщо є економічне зростання, значить, уряд на місці», — зробив він комплімент своєму давньому соратнику Вікторові Януковичу, наголосивши, що між ними немає жодних протиріч. «У нас було, залишається і буде поважливе ставлення, — злегка здивував він присутніх, які ще не чули впертих чуток, що два важковаговики з одного політичного табору останнім часом стоять спиною один до одного. — Може, хтось би хотів, щоб між нами була тріщина, і вона би більшала... Між нами все нормально». Після цього дискусії на тему «Чому посварилися Віктор Федорович із Рінатом Леонідовичем?» розгорілися з новою силою.

      Стиснувши зуби та не змінюючи кам'яного виразу обличчя, довелося слухати пану Януковичу виступ свого ж учасника делегації Арсенія Яценюка. Про це пише на сайті «Українська правда» Віктор Чивокуня — журналіст «УП», присутній у Давосі. «Прем'єр про це не говорив, але я натякну, куди ми йдемо... Рівень інфляції у нас доволі високий. Виникають негативні явища в нафтовій політиці, у нас вдвічі зросли ціни на газ, і ми прогнозуємо, що буде ще одна така хвиля в 2007 році, — не відмовив собі у задоволенні покритикувати главу Кабміну Яценюк і додав. — Якщо чесно, з економікою в Україні справи значно кращi, ніж у політиці. Цікаво, що буде, якщо в політиці відбудеться перемир'я?».

      Від супергостя українського ланчу Джорджа Сороса особливих компліментів на адресу виконавчої влади ніхто і не очікував — не у його стилі робити компліменти владі. Але мало хто сподівався, що мультимільйонер і меценат, звертаючись до Віктора Януковича, буде згадувати Майдан. «Будь-який уряд не має забувати про історію Помаранчевої революції, — розпочав він, зробивши логічний висновок, що нинішній глава Кабміну цю історію не забув. Далі Сорос говорив про енергетику. — Тут я менш оптимістичний, бо Україна програла ситуацію, яку вона мала на початку січня 2006 року. Нині Україна залежить від російських джерел енергії. Але ситуація не безнадійна».

      Відомий фінансист запропонував українському уряду підтримати його ініціативу за прозорість в нафтогазовій галузі, на яку він витрачає чималі кошти. Такі програми уже діють в Азербайджані та Казахстані. «Ми пропонуємо створити цю організацію в Україні. Це зміцнить ваші позиції у перемовинах з Росією», — запропонував Сорос.

      Янукович уважно вислухав, але жоден м'яз на його обличчі не виказав ставлення до сказаного. Можливо, зайва прозорість нам ні до чого. А може, справа у тому, що, як розповідали учасники форуму, перекладачі в Давосі працювали не найкраще.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>