Фасад і лаштунки Давоса

27.01.2007
Фасад і лаштунки Давоса

На щорічний фуршет капіталістів можуть потрапити не всі. (Фото РЕЙТЕР.)

      На залізничних вокзалах усієї Швейцарії аж рябить від поліцейських кашкетів, металодетекторів та серйозних службових собак. Вишколені правоохоронці, щонайменше п'ять тисяч, уже третій день педантично перевіряють документи в усіх, хто має намір сісти в потяг, який рухається в бік Альп. Кожного пасажира, який марить про засніжені вершини, вони причисляють до буйного племені антиглобалістів.

      Утім, абсолютна більшість радикальних противників мільярдерів і транснаціональних компаній, які упродовж минулих років зуміли добряче попити крові сек'юріті та їхнім клієнтам, нині спостерігають за зустріччю «китів» світового бізнесу та перших осіб капіталістичних держав із-за океану. А точніше, із столиці Венесуели Каракасу, куди їх люб'язно запросив сам президент країни, оплативши всі витрати плюс комфортне проживання... У Давосі протестувати дорого. Незважаючи на малосніжну зиму, власники навколишніх готелів підняли ціни на період кінця січня — початку лютого, коли тут традиційно проходить Всесвітній економічний форум, на захмарну висоту.

      ...Давос традиційно люблять росіяни — починаючи з тих благословенних часів, коли Луначарський, Колонтай та колеги читали лекції допитливим швейцарцям, а вечорами в затишних ресторанах обдумували деталі революції 1917 року. В той час у Давосі віртуозно роздмухували самовари, а для гостей з числа місцевих співали циганські хори та оркестри балалайок.

      Організатори нинішнього форуму вирішили максимально віддалитись від різноманітних революцій, та й політики взагалі, щоб якнайближче підійти до економічних проблем. Росіян тут чекали з нетерпінням: але не з бажання насолодитись звуками балалайки, а почути пояснення — чи планують вони і надалі шантажувати Європу поставками свого газу? А за їхніми спинами, Кремля та «Газпрому», нарешті, вирішити: чи варто і надалі орієнтуватись на російський газ чи, можливо, час знайти інші джерела поповнення енергоресурсів європейських держав. Одну з дискусій, на яку запросили росіян, — вишукана «шпилька» в бік їхньої делегації — назвали: «Чи можна використовувати поставки енергоресурсів у ролі політичної зброї?».

      Проблему з енергоносіями західні аналітики прогнозують серйозну. Вони вважають, що барель нафти найближчим часом може коштувати ... 150 доларів. А Росія, отримавши додаткові гроші, не просто диктуватиме свої умови в регіоні, а спробує створити альянс із деякими колишніми республіками СРСР. Йдеться про Узбекистан, Вірменію і, як це не дивно чути, Грузію.

      Всього ж аналітики виділили 23 групи ризиків, в тому числі зміна клімату тощо. Якщо ж ці фактори і справді матимуть місце, то втрати світової економіки становитимуть 1 трильйон доларів.

      Третій день форуму став бенефісом України. Охочих взяти участь у ланчі, який організував український олігарх Віктор Пінчук, виявилося набагато більше, ніж очікували. «400 чоловік просто фізично не міг вмістити ресторан», — цитує агентство УНIАН представника організаторів Микиту Потураєва. Тому замість зустрічі за обіднім столом присутнім запропонували конференцію. А щоб не надто заорганізовувати захід, короткий коктейль перед його початком замінили на більш тривалий фуршет за участю нашого Прем'єра.

      Віктор Янукович, як і минулого разу, коли він брав участь в Давоському форумі, знову оселився в резиденції «Вілла Сюрлей», збудованій у 1909 році. Як пише «КоммерсантЪ», вілла представявляє собою невеличкий трикімнатний будинок. На першому поверсі розмістилась охорона і обслуговуючий персонал Прем'єра, на другому — сам керівник української делегації, а на останньому, третьому поверсі, — сім'я господаря вілли.

      Зарубіжні журналісти не перестають дивуватись упевненостi нашого Прем'єр-міністра, з якою він проводить всі протокольні зустрічі. Навіть сівши у крісло з написом Zhang замість Yanukovych, він широко, по-європейськи посміхався, не приховуючи, що «приїхали на світ подивитись і себе трішки показати». А серйозні розмови з заучками-економістами про глобальні проблеми Віктор Федорович по-простецьки порівняв із ... показами моди. Щоправда, «моди напрямків розвитку світової економіки».

       Українська делегація на кожному кроці наголошувала, що прагне отримати інвестиції. І дуже раділа з успішних, за словами її керівників, перемовин з росіянами. А особливо з особистої розмови з першим заступником голови російського уряду Дмитром Медведєвим, якого нині вперто називають наступним російським президентом. «Можна твердити про відновлення між нашими країнами атмосфери стратегічного партнерства в енергетичній сфері», — заявив Янукович.

      ...Туристичні фірми, які пропонували тури в Давос саме в ці «гарячі» зимові дні, просили за путівку 43 тисячі доларів. Охочих «вживу» побачити вагітну Анжеліну Джолі, патріарха Константинопольського Варфоломея, зірок, впливових діячів не бракувало. І не було перешкодою, що власники бутиків напередодні старанно домальовували на цінниках нулі. Політика — це також шоу. І, можливо, навіть цікавіше за інші.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>