Суперечка не для друку

27.01.2007
Суперечка не для друку

Так у 2004 роцi сповiщав про Президента Януковича «Урядовий кур’єр».

      Уже сьогодні дві офіційні газети — парламентський «Голос України» і кабмінівський «Урядовий кур'єр» — можуть вийти із передруком закону про Кабінет Міністрів. Принаймні саме такий сценарій учора малювали не останні діячі з «антикризової» коаліції — Голова Верховної Ради Олександр Мороз, якому належить опублікувати документ у випадку відсутності підпису Президента, і міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов.

      Виступаючи на засіданні Асоціації народних депутатів, Мороз висловив переконання, що в п'ятницю вдасться завершити всі процедури, пов'язані з підписанням і оприлюдненням закону. Коли ж Олександра Мороза перепитали, коли буде надруковано скандальний акт, він відказав, що «закон про Кабінет Міністрів буде обов'язково оприлюднений», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

      Анатолій Толстоухов, як випливає з повідомлення цієї ж таки інформаційної агенції, був більш конкретним. Він сказав, що «у даний час на робочому рівні ми з'ясовуємо ті питання, які могли б стати спільною нашою позицією (очевидно, йдеться про позицію уряду, парламенту та Президента. — Авт.), і могли б стати варіантом змін до закону». «Але перед тим, як це відбудеться, — додав пан Толстоухов, — закон має набрати сили, і є всі підстави стверджувати, що він буде опублікований завтра (у суботу. — Авт.) і, звичайно, набере законну силу».

 

Дежа вю 2004 року

      Анатолій Толстоухов уже має специфічний досвід друкування рішень влади в офіційній пресі. У 2004 році він iз Дмитром Табачником намагався оприлюднити в «Урядовому кур'єрі» постанову ЦВК про обрання Віктора Януковича Президентом. Тоді опозиційним депутатам і небайдужим працівникам із видавництва «Преса України» вдалося припинити друк газети, а надрукований тираж — вилучити.

      Чи друкуватиметься у суботу закон, «УМ» спробувала дізнатися безпосередньо в редакціях. У приймальні «Урядового кур'єра» по обіді відповіли: «На теперішню годину нічого не знаємо, ми його (закон) ще не отримували». Нам порадили звернутися близько п'ятої вечора. Але тоді «УМ» уже була готова до друку, а «УК» могли навмисно «притримати».

      Нічого конкретного не змогли повiдомити й у «Голосі України». Працівник редакції відповів риторичними питаннями: «А хто знає? А Мороз знає?».

Готовність до поступок чи знову «кидалово»?

      Загалом же ситуація складалася так: «антикризовики» були готові оприлюднити закон, якщо не вдасться досягти компромісу з Президентом. Учора в обід Олександр Мороз зазначив, що представники коаліції готові піти Президенту на поступки щодо скасування деяких норм закону про Кабмін. Зокрема вони були готові вилучити формулювання «у випадку невиконання Президентом свого обов'язку» з пункту закону про Кабмін, що передбачає право коаліції самостійно призначати Прем'єра, якщо глава держави не подав його кандидатуру до Верховної Ради. Також парламентська більшість була готова виправити формулювання в пунктах, у яких мова йде про призначення міністра оборони і міністра закордонних справ.

      «Апріорі потрібно розуміти, що Президент завжди буде буквально дотримуватися Конституції, тому в цьому (у таких формулюваннях. — Авт.) немає необхідності», — цитує Мороза інтернет-видання «Ліга». Також коаліція була готова гарантувати Президентові право одноособово призначати глав обладміністрацій і їх заступників.

      А серед тих зауважень, iз якими коаліція не хотіла погодитися, Мороз назвав контрасигнацію, а також призначення заступників міністрів за узгодженням із Президентом. «Рiч у тiм, що ця норма не виписана в Конституції саме так. Виписувати в законі повноваження, які не передбачені Конституцією, не можна», — зазначив спікер.

      «Антикризова» коаліція сподівалася переконати Президента, щоб він сам підписав закон, а зміни, про які йшлося вище, потім внесли б до закону на парламентській сесії. Щоправда, частині пропрезидентських політиків такий варіант не подобався: а що, коли коаліція знову вдасться до «кидалова» і відмовиться вносити такі зміни, або ж зміниться закон, щоправда, з видозміненими пропозиціями?

Банкова стоїть на своєму

      До обіду відгуку Президента на пропозиції коаліції ще не було. Проте деякі коментарі з Банкової давали підстави стверджувати, що ініціативу «антикризовиків» у секретаріаті Президента не підтримують. Так, представник глави держави у парламенті Роман Зварич нагадав, що закон про Кабінет Міністрів ветований Президентом. Відтак, цитує Зварича прес-служба «Нашої України», «зараз публікувати закон про Кабмін в офіційних виданнях — неправомірно. Це буде порушенням Конституції, порушенням конституційної процедури. Такі кроки дадуть можливість Президенту зробити окреме подання до Конституційного Суду не тільки щодо змісту самого закону, де він міг запропонувати визнати деякі його норми неконституційними, а й з вимогою повністю скасувати закон  як такий, що набрав чинності з порушенням конституційної процедури», — зазначив Роман Зварич.

      Радник Президента Анатолій Ткачук був іще різкішим і зазначив, що, підписавши закон, Мороз «мало того  що порушить Конституцію, він попадає під дії Кримінального кодексу за перевищення владних повноважень, тому що не можна підписувати цей закон для публікації, оскільки юридичні процедури не були витримані».

 

ОЦІНКА

      Член Вищої ради юстиції Олександр Задорожнiй (представник Президента Кучми у ВР до кінця 2004 року) вважає, що на даний момент офіційні видання не мають права публікувати закон про Кабінет Міністрів. Він пояснив, що, поки не відмінене рішення Мукачівського суду про заборону публікувати цей закон, воно є чинним, повідомляє УНІАН. Задорожній додав, що факт непублікації закону в п'ятничних номерах «Голосу України» чи «Урядового кур'єра» свідчить про те, що «антикризова коаліція готова до компромісів і пошук компромісів триває».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>