«Золотий» смак молочного шоколаду

26.01.2007
«Золотий» смак молочного шоколаду

Олена та Робiн: перша велика перемога. (Фото РЕЙТЕР.)

      За традицією, перші медалі чемпіонату Європи були розіграні в парному катанні. Як ми й передбачали, найвища нагорода дісталася фігуристам з Німеччини — колишній українці Олені Савченко та її нинішньому партнерові Робіну Шолкови. Вихованці тренера Інго Штойєра виділялися посеред інших учасників не лише своїм «шоколадно-молочним» зовнішнім виглядом (вона — яскрава білявка, він — мулат), а й дуже сучасним виконавським стилем. У їхніх програмах практично немає так званої водички, один складний елемент переходить в інший, всі стрибки, підтримки, обертання виконуються на великій швидкості.

      Ставши чемпіонами Старого світу, Олена та Робін помстилися своїм недоброзичливцям, які впродовж минулого року з насолодою слідкували за перипетіями гучного скандалу, пов'язаного зi звинуваченням їхнього тренера у співробітництві зі «Штазі» — спецслужбами колишньої НДР. Федерація фігурного катання Німеччини навіть судилася зі Штойєром, намагаючись позбавити його права працювати з кращою спортивною парою країни. Але після варшавського тріумфу функціонери, очевидно, залишать тренера та спортсменів у спокої.

      Срібні призери — росіяни Марія Петрова/Олексій Тихонов — на тлі чемпіонів виглядали тьмяно і надто старомодно. Навіть поляки Дорота й Маріуш Зюдеки, які також представляють епоху, що минає, відкаталися з більшим завзяттям і заслужено отримали в рідних стінах бронзові нагороди.

      Українці Тетяна Волосожар та Станіслав Морозов посіли п'яте місце, повторивши своє досягнення дворічної давності. У довільній програмі учні Галини Кухар були навіть четвертими, до того ж набрали рекордну для себе суму балів (із введенням у дію нових правил у фігурному катанні тепер також фіксуються рекорди).

До речі, багато спеціалістів уже сьогодні називають Волосожар однією з найкращих партнерок у світі. Чого не скажеш, на жаль, про Морозова, який поряд із тендітною і дуже пластичною Тетяною виглядає трохи незграбно. І саме Станіслав припустився  помилок у довільній програмі.

      Учора пізно ввечері у Варшаві нагороди розіграли чоловіки. Після короткої програми в цьому виді лідирував чех Томаш Вернер, а головний фаворит — француз Брайан Жубер — посідав лише друге місце. І це поки головна сенсація чемпіонату. Українець Антон Ковалевський перед вирішальним виступом був дев'ятим.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Варшава (Польща)

Парне катання

1. Олена Савченко/Робін Шолкови (Німеччина) — 199,39

2. Марія Петрова/Олексій Тихонов (Росія) — 179,61

3. Дорота Зюдек/Маріуш Зюдек (Польща) — 170,91

4. Юлія Обертас/Сергій Славнов (Росія) — 156,98

5. Тетяна Волосожар/Станіслав Морозов (Україна) — 155,35