«Дівчата мрії» у «Вавилоні»

25.01.2007
«Дівчата мрії» у «Вавилоні»

Номiнанти Iнаррiту i Крус. (Фото РЕЙТЕР.)

      Найбільше шансів здобути «Оскара» цього року мають фільми «Вавилон» і «Дівчата мрії». Саме ці стрічки лідирують за кількістю номінацій на головну кінематографічну нагороду. Перелік претендентів на «Оскар» позавчора оголосили в Лос-Анджелесі актриса Сальма Хайєк та Сід Гейніс, президент Американської кіноакадемії.

      Музичний фільм «Дівчата мрії» — про вокальне тріо темношкірих співачок, які несподівано злітають на вершину світової слави, — претендує одразу на вісім статуеток, однак не представлений у головній номінації — «найкращий фільм року». Зате цей приз може отримати «Вавилон», представлений загалом у семи номінаціях. У дещо заплутаній історії мексиканського режисера Алехандро Гонсалеса Інарріту розповідається про різність культур, мов і менталітету. Американська пара Кейт Бланшетт і Бред Пітт бореться за виживання в Марокко, мексиканська нянька вивозить зі США їхніх дітей, а в цей час у Японії глухоніма дівчинка намагається знайти своє кохання... Словом, аби розібратися, треба дивитися — в український прокат фільм виходить 1 лютого.

      Також у номінації «Найкращий фільм» представлені стрічки «Королева» Стівена Фрірса (ця кінорозповідь про будні Букінгемського палацу загалом претендує на  шість «Оскарів»), «Маленька міс Щастя» Джонатана Дейтона, «Листи з Іводзіми» Клінта Іствуда і «Відступники» Мартіна Скорсезе.

      Іствуд і Скорсезе змагатимуться ще й за звання найкращого режисера. Ці двоє метрів Голлівуду вже не вперше виступають суперниками в боротьбі за «Оскар», однак якщо Клінт має у своїй колекції вже кілька «золотих чоловічків», то Мартінові досі не пощастило жодного разу.

      Компанію в номінації «найкращий режисер року» цій «солодкій парочці» складуть Алехандро Гонсалес Інарріту, Стівен Фрірс та Пол Грінграсс (фільм «Рейс-93»).

      «Оскар» за головну жіночу роль можуть отримати Хелен Міррен («Королева»), Кейт Уїнслет («Маленькі діти»), Джуді Денч («Записки про скандал»), Меріл Стріп («Диявол носить Prada») і Пенелопа Крус («Повернення»).

      У номінації «Найкращий актор» змагатимуться Леонардо Ді Капріо («Кривавий алмаз»), Форест Уїтакер («Останній король Шотландії»), Пітер О'Тулл («Венера»), Уїлл Сміт («Гонитва за щастям») та Райан Гослінг («Половина Нельсона»).

      У категорії «Найкраща жіноча роль другого плану» на премію Американської кіноакадемії номіновані Адріана Барраца та Рінко Кікучі (обидві — за фільм «Вавилон»), Абігейл Бреслін («Маленька міс Щастя»), Кейт Бланшетт («Записки про скандал») і Дженніфер Хадсон із «Дівчат мрії», яка вже перемогла у відповідній номінації «Золотого глобуса». Серед «другопланових» чоловіків «Оскара» можуть отримати Алан Аркін («Маленька міс Щастя»), Едді Мерфі («Дівчата мрії»), Марк Уолберг («Відступники»), Джекі Ерл Хейлі («Маленькі діти») і Джимон Хаунсу («Кривавий алмаз»).

      У номінації «Найкращий іншомовний фільм», куди так і не потрапили ні український «шедевр» «Аврора» Оксани Байрак, ні російський драматичний бойовик «9-та рота», змагатимуться німецька стрічка «Життя інших», дансько-шведське кіно «Після весілля», канадська «Вода», алжирський фільм «Дні слави» та мексиканське фентезі «Лабіринт Фавна» (цей фільм, до речі, номінований одразу у п'яти категоріях).

      Остаточні висновки кіноакадеміків буде оголошено під час церемонії, яка відбудеться в Лос-Анджелесі 25 лютого. Єдиний володар «Оскара»-2006, чиє ім'я вже відоме, — це лауреат традиційної спеціальної нагороди «За внесок у розвиток кінематографу», 78-річний композитор Енніо Морріконе, який написав музику до більш ніж 300 фільмів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>