Пригорнула... «Афiна»

17.01.2007
Пригорнула... «Афiна»

Ольга Саладуха — Міс легка атлетика-2006. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Традиція підсумовувати прожите спортсменами є не лише у журналістів, але, зрозуміло, й у самих атлетів. Дехто висновки робить сам для себе, дехто — у вузькому «сімейному» колі, дехто — на прес-конференціях. А от представники королеви спорту вирішили виділитися й свою церемонію відзначення кращих у 2006 році провели на широку ногу у столичному концертному залі «Фрідом».

      При цьому головним організатором вручення премії «Афіна», що відбувається вже втретє, стала не Федерація легкої атлетики, а Олена Говорова — бронзова призерка Олімпійських ігор у Сіднеї-2000 у потрійному стрибку. Вести вечір взялася сама уславлена спортсменка, а в помічники покликала більш досвідченого в подібних заходах Юрія Кота, відомого як «голос телеканалу «Інтер». Щоправда, посеред церемонії, після оголошення лідером спортивного мовлення телеканалу «Мегаспорт», його коментатор Олександр Мащенко попросився тимчасово замінити Кота і з цим завданням непогано впорався.

      Крім легкоатлетів, на вечірку запросили представників інших видів спорту, які дуже швидко знаходили спільну мову. Побували тут чемпіон світу боксер Сергій Дзинзирук, чемпіони Європи плавці Олег Лісогор і Сергій Бреус, гімнастки Ганна Безсонова й Наталка Годунко, хокеїст Дмитро Христич. А олімпійський чемпіон із вільної боротьби Ельбрус Тедеєв навіть вручав нагороду й виказав захоплення прикладом легкоатлетів, який варто б перейняти і його відомству. З чиновників прийшли «спортивний» міністр Віктор Корж і віце-президент НОК Володимир Бринзак. На жаль, президент Національного олімпійського комітету, колишній стрибун із жердиною Сергій Бубка не зміг з’явитися на свято  «рідних» йому атлетів. Запросили до Києва двох відомих російських легкоатлеток: стрибунку потрійним Тетяну Лебедєву, правонаступницю наших Інеси Кравець та Олени Говорової, і бігунку на середні дистанції Світлану Черкасову, які також узяли участь у нагородженні.

      Стосовно самих номінацій, то кращою серед жінок у 2006 році назвали чемпіонку світу з п'ятиборства Людмилу Блонську. Броварчанка, отримуючи нагороду на сцені, сказала, що очікувала на цей приз, але все одно розчулилася й заплакала. До трійки кращих також увійшли бронзова призерка Афін-2004 і чемпіонату Європи-2006 у бігу на 400 м з бар'єрами Тетяна Терещук-Антипова та срібна призерка молодіжного світового форуму в метанні списа Віра Ребрик.

      Так само не викликало сумнiвiв, хто заволодіє «Афіною-2006» у чоловіків. Чемпіон світу й срібний призер чемпіонату Європи минулого року бігун на 1500 м Іван Гешко залишився поза конкуренцією. Разом із хлопцем з міста Кіцмань, що в Чернівецькій області, трійку склали бронзовий призер континентальної першості стрибун у довжину Олексій Лукашевич із Дніпропетровська й рекордсмен країни з марафонського бігу Дмитро Барановський.

      Сенсацією року оголосили 19-річного спринтера з Хмельницького Дмитра Островського, тріумфувати якому на молодіжному чемпіонаті світу завадила дискваліфікація через заступ на чужу доріжку вже після виграного забігу. Кращим тренером назвали заслуженого тренера України, наставника Олексія Лукашевича Анатолія Орнанджи. Звання академіка легкої атлетики присвоїли, на жаль, посмертно, тренерові й функціонеру Сергієві Іллічу Опирайлу. Саме його ДЮСШ Міністерства освіти була названа кращим центром розвитку королеви спорту серед 724 дитячих спортивних шкіл України.

      Урочистим, але трохи сумним вийшло розставання з великим спортом рекордсменки країни у стрибках з жердиною Анжели Балахонової й багаторічного капітана збірної України, бігунки на 400 м Тетяни Дебелої. Значно приємнішим для цих дівчат і всіх присутніх було вручення донецькій стрибунці потрійним Ользі Саладусі призу «Краса легкої атлетики».

      Оперним співом присутніх порадували Володимир Гришко і його молоді учні, а одну з пісень на музику відомої радянської пісні «Айсберг», але з власними словами українською мовою, виконав колишній штовхальник ядра Роман Вірастюк. На подібних заходах не прийнято казати про невдачі, а вони, що приховувати, минулого року були. Сподіватимемося, що в новому році перед «Афіною-2007» стоятиме складніше, але приємніше завдання вибору переможців: через велику кількість виграних українцями змагань.