Борисе, борись!

17.01.2007

      Учора завершився візит міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка до Чехії. Як уже повідомляла «УМ», для цього пан Борис перервав свою відпустку. Втім для України більший резонанс матимуть не домовленості й навіть не документи, які за кордоном підписав керівник МЗС, а сам факт, що цей візит здійснив Борис Іванович Тарасюк — людина, яку уряд Януковича не визнає міністром.

      Позавчора, у перший день візиту Тарасюка до Чехії, Прем`єр-міністр Віктор Янукович заявив, що Борис Тарасюк не повідомив його як главу уряду про свій офіційний візит. «Дії Тарасюка незрозумілі з точки зору права й етики відносин, тому що він навіть не оформив усі документи належним чином, я навіть не був інформований про це», — поскаржився Янукович. І додав, що поїздки міністра «з невизначеним статусом» завдають шкоди державі.

      Того ж дня Янукович звернувся до Генеральної прокуратури з проханням вжити заходів прокурорського реагування у зв'язку із «зазначеними діями Б.І. Тарасюка». Як повідомила прес-служба Кабміну, такі дії «завдають істотної шкоди інтересам держави, негативно позначаються на іміджі України, впливають на результати діяльності Кабінету Міністрів України в зовнішньополітичній та зовнішньоекономічній сферах».

      Урядова прес-служба нагадує, що Тарасюка звільнено з посади міністра. І додає, що стаття 106 Конституції, яка визначає повноваження Президента, «не передбачає таких повноважень, як прийняття рішення щодо продовження виконання посадових обов'язків міністра та надання чи погодження надання відпусток членам уряду». Щодо Прем'єра, то він не надавав Борисові Івановичу відпустки і не приймав рішення про відрядження за кордон. «Таким чином, — повідомив Кабмін, — Б.І. Тарасюк не може вважатися посадовою особою, яка перебуває у відпустці, а тим більше уповноваженою державою на здійснення офіційного закордонного візиту».

      Натомість у Міністерстві закордонних справ стверджують, що візит Тарасюка за кордон одержав належні погодження. У МЗС підкреслили, що відповідно до пункту 3 статті 106 Конституції та інших конституційних повноважень Президента  цей візит було погоджено з главою держави Віктором Ющенком, інформує УНІАН. Прес-служба МЗС зазначила, що тимчасовий в.о. міністра Володимир Огризко письмово поінформував Прем'єра про погоджений із Президентом України офіційний візит Тарасюка до Чехії. «Тому саме штучне роздмухування пристрастей навколо офіційного візиту Міністра закордонних справ Тарасюка завдає шкоди міжнародному іміджу України», — йдеться у коментарі МЗС.

      Власне, найкращу оцінку того, хто саме з учасників суперечки навколо МЗС найбільше шкодить іміджу України, можуть дати за кордоном. І сам факт, що чеська сторона брала участь у переговорах із Тарасюком, ба навіть підписала з дипломатом кілька документів, свідчить, що Бориса Івановича визнають міністром. Посол Чехії в Україні Карел Штіндл у коментарі «Радіо «Свобода» зазначив: «Український уряд розглядає цей візит як нелегітимний, нелегальний. Так що можуть бути і негативні наслідки, наприклад можуть скасувати якийсь візит. Не знаю. Я б хотів сподіватися, що це мине  і що українська влада, Прем'єр Янукович і його люди зрозуміють, що для нас Борис Тарасюк усе ще є міністром закордонних справ».

      Карел Штіндл зауважив, що офіційне запрошення Тарасюкові до Праги надіслали ще до суперечки довкола його посади. Чеський дипломат також закликав уряд Віктора Януковича до порозуміння. «Як посол Чехії в Україні я маю дуже добрі стосунки і з Прем'єром Януковичем і деякими його людьми, з його міністрами. Я хочу сподіватися, що вони будуть ставити відносини між Чехією та Україною вище за цей особистий інцидент».

      Як інформує «Радіо «Свобода» з посиланням на дипломатичні джерела, у понеділок ввечері до Кабміну для пояснень з приводу візиту Тарасюка викликали представника посольства Чехії.

      У Чехії Борис Тарасюк зазначив, що й надалі залишається міністром, а своє звільнення назвав незаконним. Борис Іванович вважає, що остаточні крапки над «і» розставить Конституційний Суд. Щоправда, це буде нескоро. Щодо ближчих перспектив, то Прем'єр-міністр висловив упевненість, що «це питання буде вирішене найближчим часом Верховною Радою — відразу після завершення її відпустки». Водночас спікер парламенту Олександр Мороз зазначив, що Верховна Рада не має ніяких підстав переглядати своє рішення, оскільки «воно прийнято відповідно до Конституції України і Тарасюк не є міністром закордонних справ України», повідомляє УНІАН. За словами Голови ВР, парламент готовий розглянути пропозиції Президента щодо нової кандидатури на посаду керівника МЗС.

 

ПОЗИЦІЯ
Янукович придумав, як надалі уникнути подібних «тарасюків»

      Двозначного трактування зовнішньої політики України допоможе уникнути закон про зовнішню і внутрішню політику, який необхідно ухвалити, вважає Віктор Янукович. «Нам потрібно взяти участь у доопрацюванні закону про принципи зовнішньої і внутрішньої політики. Він зніме суперечності й двозначне трактування зовнішньої політики України, що його весь час критикують у світі, — сказав Прем'єр-міністр учора на засіданні Кабміну. За словами Януковича, ухвалення такого законодавчого акта посприяє тому, щоб Україну сприймали у світі як надійного партнера. «Закон дасть змогу проводити однакову політику і в Брюсселі, і в Москві, і у Вашингтоні», — запевнив Прем'єр. І констатував, що чітке визначення принципів внутрішньої і зовнішньої політики стабілізує ситуацію в державі, адже після ухвалення відповідного закону «ми матимемо надійних партнерів, з якими зможемо будувати довгострокові плани».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>