На Щедрий вечір (13 січня) готують скоромну (тобто збагачену м'ясом і маслом) вечерю: пироги, налисники, гречані млинці зі шкварками, тушковану з м'ясом капусту, вареники з сиром у сметані, різноманітні традиційні солодощі, узвар. У деяких місцевостях України готують другу кутю — Щедру. Пропонуємо кілька рецептів для святкового вжитку.
Гречаники
На 300 г гречаного борошна — 1 ст.ложка вершкового масла, 2 ч. ложки цукру, 1 куряче яйце, 10 г дріжджів, склянка молока, 2 ст. ложки олії.
У підігрітому до 30о молоці розвести дріжджі, сіль і цукор. Потім покласти яйця, всипати просіяне борошно, замісити густе тісто і поставити в тепле місце на півтори — дві години, щоб підійшло. Після того як тісто підійде, його знову вимісити і дати вдруге підійти.
Далі тісто викласти на посипану борошном дошку, зробити з нього довгі тонкі батончики, покласти на змащене жиром деко і дати підійти. Згодом батончики надрізати через 2-3 см ножем, змащеним олією, і випекти у духовці. Готові гречаники ще гарячими змастити злегка підсмаженою олією і порозділяти у місцях надрізів. Гречаники подають по 3-4 шт. на порцію зі сметаною.
Вергуни
На 3 склянки борошна — 1/2 склянки сметани, 3 жовтки, 1 ст. ложка цукру, 1/4 ч. ложки солі, 2 ст. ложки рому.
У просіяному борошні зробити заглиблення, куди влити сметану, яєчні жовтки, ром, оцет, покласти цукор, сіль і замісити круте тісто.
Тісто розкачати тонким шаром завтовшки не більше 2-3 мм, нарізати вузькими смужками завширшки 3,5 см і завдовжки 10—12 см, переплести їх по 2-3 разом, а кінці позліплювати.
Вергуни смажити у розігрітому смальці у широкій низькій каструлі, щоб вони вільно плавали. Зарум'янені вергуни виймати з жиру, класти на таріль і посипати цукровою пудрою, змішаною з ваніллю. Смальцю слід брати не менше 750 г.
Вершкові драглі
На 6 склянок вершків — 25 г желатину, півтори склянки води, 5 ст. ложок цукру, 25 мигдалин, ваніль.
Розмочений желатин розчинити у теплій воді, покласти цукор, ваніль, натертий мигдаль і дати закипіти.
Вершки закип'ятити, охолодити до температури свіжонадоєного молока, додати желатину з цукром і мигдалем, розмішувати все до остигання маси. Після цього масу розлити у форми і поставити в холодне місце.
Бублики для щедрівників
Вчинити пшеничне тісто, коли підійде опара — місити круто на вершковому маслі. Дати тісту підійти. Тонко викачати, надати тісту форми кілець, обварити, присипати сіллю чи маком і спекти.