Перемоги й поразки року Собаки

28.12.2006
Перемоги й поразки року Собаки

Футболісти України порадували своїми результатами. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Наприкінці кожного року, за традицією, підводиться риска й робляться висновки. Тож час підсумувати 2006 рік і для українського спорту. Він вийшов неоднозначним, були успіхи й провали, точилися суперечки у федераціях, а під завісу відбулася й зміна головного «спортсмена» країни: профільного міністра Юрія Павленка з політичних мотивів замінив «регіонал» Віктор Корж.

 

Дві олімпійські медалі в Турині: Україна — зимова держава?

      Головним стартом сезону стали ХХ зимові Олімпійські ігри в Турині, на яких Україна розжилася двома бронзовими медалями. І якщо успіх фігуристів Руслана Гончарова та Олени Грушиної, котрі вже давно мешкають у США, ми прогнозували, то третє місце біатлоністки Лілії Єфремової стало приємним сюрпризом. Колишня громадянка Росії й Білорусі «вистрілила» в спринті — найбільш непередбачуваній гонці. В інших дисциплінах українці зірок із неба не хапали.

      Здобуття туринських медалей після провалу чотирирічної давнини в Нагано можна вважати великим успіхом, але ж загального стану нашого спорту ці нагороди не відображають. І нехай фінансування спортивного відомства в останні три роки стабілізувалося, та головна проблема залишається: немає спортивної інфраструктури — як об'єктів, так і інституцій на кшталт ДЮСШ, де б ростили молоду зміну.

      За традицією, значно краще виступили українські паралімпійці. Героїнею Олімпіади для людей із фізичними вадами в Італії стала Олена Юрковська, яка повернулася додому з чотирма золотими нагородами.

      Тріумфатором хокейного сезону стала збірна Швеції, яка виграла й Олімпійські ігри, й чемпіонат світу в Латвії. Хокейна Україна повз Турин «пролетіла» ще рік тому, а на світовій першості посіла 12-те місце, зберігши прописку у вищому дивізіоні на дев'ятий рік поспіль. У національній команді тривали тертя хокеїстів з керівництвом, унаслідок чого Дмитро Толкунов до Риги не поїхав узагалі, Сергій Варламов повернувся, не зігравши жодного матчу, а Віталій Семенченко залишив табір команди після першого етапу. Жахливий стан хокейного господарства й програш на виборах столичного мера Олександра Омельченка призвели до того, що на посаду президента ФХУ прийшов «податківець» Анатолій Брезвін. За традицією, він багато чого наобіцяв, але що з цього буде зроблено, покаже лише час.

      За океаном кращою командою НХЛ стала «Кароліна харрікенс», у лавах якої виступав киянин Антон Бабчук. Молодий захисник через два роки після Руслана Федотенка привіз Кубок Стенлі у Київ.

Сходження футболістів: «срібло» на молодіжному Євро і чвертьфінал на дорослому «мундіалі»

      Нарешті сповна проявили себе національні збірні зі «спорту номер один» — футболу. Головна команда пробилася до чвертьфіналу чемпіонату світу в Німеччині, де поступилася майбутнім тріумфаторам — італійцям. Автором першого голу команди Блохіна на «мундіалі» став захисник «Дніпра» Андрій Русол — він уразив ворота Саудівської Аравії, і наші розбили азіатів з рахунком 4:0, хоча в першому турі з такими самими цифрами поступилися збірній Іспанії.

      Кубок «України молодої» «За честь прапора України» отримало «Динамо», яке делегувало у збірну вісьмох гравців.

      Фінальний матч світової першості між італійцями й французами був позначений скандальною сутичкою між Зіданом і Матерацці. У результаті Зізу завершив кар'єру червоною карткою, а захисник «Інтера» заробив на зйомках рекламного ролика, в якому він протистоїть імітаціям удару в груди.

      Капітан «Скуадри адзурри» Фабіо Каннаваро за підсумками сезону був визнаний кращим футболістом і Європи, і світу.

      Напередодні чемпіонату світу українська «молодіжка» (U-21) повторила срібний успіх попередників (U-20) шестирічної давнини на чемпіонаті Європи.

      Після семи років у «Мілані» капітан збірної України Андрій Шевченко перейшов до англійського «Челсі», де наразі все частіше опиняється в ролі запасного.

      На клубному рівні українцям похвалитися було нічим. Володар Кубка України, київське «Динамо», осінній відрізок у Лізі чемпіонів провалило, а чемпіон, «Шахтар», посів третє місце в групі й добився права продовжити виступи вже в Кубку УЄФА. На початку року гірників із весняної стадії попереднього Кубка УЄФА вибив недооцінений французький «Лілль».

      До речі, кращу команду чемпіонату України вперше виявляли за допомогою «золотого» матчу, який судив словак Любош Міхел. Кияни взяли реванш у донеччан у поєдинку за Суперкубок.

      Тим часом на внутрішній арені з новою силою розгоряється конфлікт між ФФУ і ПФЛ, за якими стоять представники київської й донецької груп. А два клуби вищої ліги, «Кривбас» і «Арсенал», балансують на межі виживання.

      Володарями клубних євротрофеїв стали дві іспанські команди: «Севільї» дістався Кубок УЄФА, «Барселоні» (у протистоянні з «Арсеналом») — Кубок чемпіонів. Суперкубок УЄФА здобула менш іменита «Севілья».

Міжнародні турніри в Україні й успіхи за кордоном

      У київському Палаці спорту відбувся баскетбольний «фінал чотирьох» Кубка Європи ФІБА, переможцем якого став іспанський «Хувентуд», а господарі з БК «Київ» обмежилися третьою позицією. Після цієї відносної невдачі легіонерів «Києва» розігнали, через що восени команда не подолала навіть перший бар'єр єврокубків.

      У жовтні в столиці пройшов матч за звання чемпіонки світу зі стоклітинкових шашок, в якому наша Дарина Ткаченко підтвердила свій титул у напруженій боротьбі з росіянкою Тамарою Тансиккужиною.

      У липні в Ялті відбувся Кубок Європи з багатоборства. І нехай це були змагання лише збірних першого дивізіону, а не еліти, варто відзначити сам факт, що офіційний турнір такого рівня вперше завітав до України.

      Наші ж легкоатлети більше порадували в зимовому сезоні. На чемпіонаті світу в закритих приміщеннях у Москві Іван Гешко переміг на дистанції 1500 м, а Людмила Блонська — у п'ятиборстві. На літньому чемпіонаті Європи у Швеції українці обмежилися двома срібними й двома бронзовими нагородами. Натомість на Кубку Європи в Іспанії гідно виступила жіноча збірна, посівши третє місце в когорті найсильніших.

      У професіональному боксі навесні встановилася гегемонія слов'ян — після того, як Володимир Кличко вдруге в кар'єрі переміг Кріса Бірда й здобув пояс ІВF. Восени українець захистив свій титул у бою з американцем Келвіном Броком і наразі веде переговори з чемпіоном WВC Олегом Маскаєвим. Панування боксерів пострадянського простору у найпрестижнішій категорії порушив Шеннон Бріггс, який побив білоруса Ляховича. Підтвердив своє звання чемпіона світу за версією WBO у середній вазі броварчанин Сергій Дзинзирук.

      Звання чемпіонів світу в 2006-му здобули гімнастка Ірина Краснянська, борці Ібрагім Алдатов і Володимир Шацьких, молодий велосипедист Дмитро Грабовський в індивідуальній гонці з роздільним стартом. Крім того, на найпрестижнішій гонці професіоналів, «Тур де Франс», Сергій Гончар показав свій клас, вигравши дві «розділки». На одному з етапів «Великої петлі» тріумфував і Ярослав Попович, який бореться за право називатися лідером у команді «Діскавері ченнел».

      Тенисистка Олена Бондаренко виграла турнiр серiї WTA в Люксембургу й пiднялася на 32-ге мiсце у свiтовому рейтингу. 

      Срібними й бронзовими медалями світових форумів можуть похвалитися дві команди фехтувальників (шаблісти й шпажисти), четвірка велосипедистів у гонці переслідування на треку, Любомир Полотайко й Володимир Рибін у парній гонці, важкоатлети Артем Удачин й Ольга Коробка, представниця сучасного п'ятиборства Вікторія Терещук.

      Знову чималий врожай зібрали українці на чемпіонатах Європи з плавання. Крім визнаних лідерів, і влітку, і взимку відзначилася юна Ганна Хлістунова з Рівного, яка претендує на звання «відкриття року». На 100-метрівці брасом у серпні в Будапешті вона перемогла з рекордом Європи, а в грудні в Гельсінкі підтвердила невипадковість свого успіху. Цього ж місяця досвідчений броварчанин Олег Лісогор став 11-разовим чемпіоном Старого світу.

      З неолімпійського плавання відзначимо, що Ігор Ненько став першим нашим співвітчизником, який переплив протоку Ла-Манш між Францією й Англією.

      Провалили рік команди з ігрових видів спорту. Ні жінки, ні чоловіки не пробилися до фінальної частини баскетбольних чемпіонатів Європи. А жіноча гандбольна збірна на Євро-2006 у Швеції програла всі три матчі й фактично втратила право виступити на чемпіонаті світу-2007 та Олімпіаді в Китаї. Допомогти команді Ратнера виграти «плей-оф» у триразових олімпійських чемпіонок із Данії може лише диво.

Скандали без нас

      В італійському футболі викрили махінації з договірними матчами. Внаслідок скандалу, названого «Моджігейтом», були покарані п'ять клубів, а най- більше — «Ювентус», який опустили в другий дивізіон і позбавили двох чемпіонських титулів.

      Через вживання допінгу велосипедиста Флойда Лендіса позбавили звання переможця «Тур де Франс», хоча американець так і не визнав факт прийому заборонених препаратів.

      Не без галасу завершив виступи у «Формулі-1» Міхаель Шумахер. Німець припинив свою блискучу кар'єру у ранзі другого, не зумівши потіснити на троні іспанця Алонсо. Той звинувачував чиновників від автогонок у потураннi саме Шумахеру.

      «Туалетний» скандал розгорівся у матчі за звання абсолютного чемпіона світу між Володимиром Крамником і Веселіном Топаловим. Болгарин звинуватив росіянина у використанні комп'ютера під час численних відлучень до вбиральні. Основна частина матчу завершилася нічиєю, а на тай-брейку кращим виявився Крамник.

      Вже в ранзі чемпіона світу Володимир зіграв iз програмою «Діп фріц» і поступився «залізяці» з рахунком 2:4.

 

ВТРАТИ РОКУ

      У 2006 році пішли з життя два видатні футбольні фахівці старої гвардії: соратник Валерія Лобановського, київський динамівець Анатолій Пузач помер у Києві, дніпрянин Євген Кучеревський загинув в автокатастрофі у Дніпропетровську.