Як вам така стабілізація?

28.12.2006
Як вам така стабілізація?

На підсумковій прес-конференції Віктор Янукович першочерговими завданнями для «антикризової» коаліції й уряду назвав ухвалення законів про Кабінет Міністрів та про опозицію.

      Останнє в цьому році засідання Кабінету Міністрів Прем'єр розпочав зі спічу про здобутки-2006 та економічні і політичні перспективи наступного року Свині.

 

      «Ми переконані, що уряд і «антикризова» коаліція «застабілізували» економічну ситуацію. У наступному році ця тенденція буде продовжена, — сказав Віктор Янукович. — Програма, яку приймали на початку серпня, з першого дня роботи уряду, майже виконана. Найголовніше — вдалося подолати відставання з дефіциту бюджету — майже 7 млрд. гривень. Це заслуга Мінфіну, особливо пана Азарова, і жорсткої політики Кабміну в управлінні тими ресурсами, що він мав».

      Також, за словами Прем'єра, уряду вдалося підвищити рівень зростання темпів економіки, який за п'ять місяців поточного року становив 8,3 відсотка. Глава уряду висловив сподівання, що до кінця року загальний показник зростання тановитиме 7 відсотків.

      Одним із головних здобутків уряду Януковича названо прийняття Державного бюджету на 2007 рік. Днем раніше перший віце-прем'єр Микола Азаров на прес-конференції повідомив, що ухвалений бюджет його не задовольняє, але він ліпший від головного фінансового документa на поточний рік.

      А вчора Віктор Янукович похвалився зупиненням росту цін на споживчі товари. За його словами, цього вдалося досягнути завдяки тому, що не відбулося різкого стрибка цін на паливно-мастильні матеріали і газ. При цьому Віктор Федорович словом не обмовився про світові тенденції здешевлення нафти та нове подорожчання бензину. Поза увагою оратора залишилося і стрімке зростання житлово-комунальних тарифів у різних регіонах. Коаліційний уряд аргументує це тим, що рішення про підвищення цін приймали їхні попередники, але «послідовні» їх відмінити не можуть або не хочуть.

      «Нас чекає друга стадія конституційної реформи — місцеве самоврядування. Без неї не буде сформована остаточна модель системи влади. Парламентсько-президентська модель у 2007 році на сто відсотків має бути втілена у життя. Сьогодні практично ми вийшли на фінішну пряму створення законодавчої бази, яка забезпечить впровадження в життя конституційної реформи. Нам багато треба зробити, аби регіони мали можливість виконувати повноваження, якими вони наділені», — ці слова Прем'єра стосуються вже політичних амбіцій «Регіонів» та їхнього лідера на новому етапі «війни» з Президентом за повноваження.

 

ВІДКЛАДЕНА БІЙКА
Тарасюк «окопався» на Банковій

      Учора уряд збирався засідати доти, доки не пройде всі 90 питань порядку денного. Якихось надважливих і особливо конфліктних серед них, щоправда, не було.

      Натомість пресу більше цікавило інше: як цього разу пробиватиметься на Кабмін відставлений (і поновлений судом та Президентом) міністр закордонних справ Борис Тарасюк? Адже його вже двічі не допускали на аналогічні засідання; одного разу на вході навіть спалахнула бійка.

      Напередодні перший «віце» Микола Азаров додав перцю у конфлікт, заявивши, що «Тарасюк не є для нас міністром закордонних справ. Це однозначно. (...) Для чого пробиватися, якщо ясно, що тебе не хочуть бачити, що тебе не визнають?»

      «Поки Президент Віктор Ющенко не змінить свого рішення, Борис Тарасюк залишатиметься повноцінним міністром закордонних справ», — так відреагував на слова Азарова голова СП Віктор Балога.

      І саме в секретаріаті Президента Тарасюк залишався вчора від ранку й до обіду — на іншій, «президентській» нараді. Сторони, як видно, вирішили не псувати Новий рік черговим скандалом і перенесли суперечку вже на січень. А в Кабміні МЗС представляв заступник міністра Микола Маймескул.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>