«Спартак» поза п'єдесталом?

27.12.2006
«Спартак» поза п'єдесталом?

Нинішній «Спартак» б'ється лише за «бронзу». (Фото Олександра ЗАДИРАКИ. )

      Феномен жіночого гандболу в Україні іноземці не зможуть збагнути, мабуть, ніколи. Усі розуміють, що в країні, яка подарувала цій грі Ігоря Турчина, його команду «Спартак» і рекорди до Книги Гіннесса, гандбол мусить бути. Він і є у вигляді національного турніру в кількох лігах. Але яка якість цих змагань? І як за відсутності інтриги у національному чемпіонаті змогла народитися збірна, яка здобула олімпійську «бронзу» 2004 року?

      На останнє питання відповідь проста: є ще «старі запаси», до того ж наші кращі гравці виступають у закордонних клубах. А ось уславлений київський Спартак уже давно не є фаворитом українського гандболу. Найкраща гандболістка ХХ століття, президент «Спартака» Зінаїда Турчина у відповідь на питання про мету її команди на поточний сезон відповідає: «Потрапити в призери». Той, хто звик до чемпіонської психології спартаківок, був би приголомшений. І це — в клубі великого Турчина, який ніколи не визнавав навіть другого місця у будь-якому змаганні.

      На жаль, новий мер Києва ставиться до гандболу ще гірше, ніж попередній. Міське керівництво не бажає підтримувати переможні традиції легендарного «Спартака». Не дивно, що з таким ставленням столичної влади центр жіночого гандболу пересунувся до Запоріжжя. Залишається риторичним запитання — до чого може докотитися гандбол, якщо чемпіонство «Мотора» не викликає сумнівів ще до старту турніру, а «Спартак» переймається лише вихованням талановитої молоді і веде перманентну «війну» з львівською «Галичанкою» за право бути «кращим серед гірших».

      Баталії «червоно-білих» із галичанками ще не один рік матимуть особливий підтекст, оскільки до Львова перебрався один «менеджер», який свого часу ледь не поставив хрест на існуванні «Спартака». Проте, можливо, незабаром кияни можуть посперечатися і з «Мотором». Принаймні, як сказала кореспондентові «УМ» Зінаїда Турчина, муніципальна школа гандболу набирає обертів, славнозвісний «конвеєр Турчина» (коли дівчата з дитинства грають у спартаківський гандбол) має шанс відродитися.

      Але факт: обидва свої єврокубкові матчі у січні «Спартак» погодився провести на майданчику хорватського клубу. Таким чином не просто мінімізуються витрати на участь у міжнародному турнірі — на такий крок ідуть команди, які фактично погоджуються на поразку. Те, що в подібній ролі ми бачимо найтитулованішу команду світу, не робить честі всім, хто причетний до розвитку спорту в Україні. Ніде у світі не дозволять собі забувати історичні, розкручені «бренди».

      Під час міжсезоння «Спартак» лише втрачав свої кадри, тоді як «Мотор» та «Галичанка» — підсилювалися. На початку сезону фахівці відзначали: в цьому чемпіонаті України можлива лише одна сенсація — «Спартак» уперше за кілька десятиліть може залишитися без нагород. Вже на старті чемпіонату неповагу до київських «авторитетів» виявили й ужгородські «Карпати», й «Податкова академія» з Ірпеня. При цьому, що раніше важко було уявити, в Україні гандбол розбудовують російські тренери. Микола Рябих із «Мотора» перебрався на Закарпаття, а на його місце в Запоріжжя прийшов Олександр Тарасіков, який перед тим 34 роки присвятив краснодарській «Кубані».

      Якщо казати про традиції Турчина, то зберегти їх може хіба Майя Карбунар, яка не лише тренує «податківок» Київщини, а деколи й сама виходить на майданчик. А поки слідом за «Мотором» логічно розташувалася «Галичанка» — львів'янки знаходять можливості і гравця збірної Регіну Шимкуте не продавати, і білоруських легіонерок залучати, і першими підхоплювати не потрібних «Мотору» Ольгу Ващук та Анжелу Трав'ян. У такій ситуації тренеру Валерії Тищенко не так уже й важко буде привезти у Львів срібні медалі.

      Утім справжню оцінку клубному гандболу дають лише єврокубки, а там, крім амбіцій і можливостей «Мотора», у нас нічого немає. Недаремно наставник національної збірної Леонід Ратнер завжди каже, що розчарований чемпіонатом, бо відсутність конкуренції не збагачує потенціал першої команди країни.

 

ТАБЛО

      Чемпіонат України. Жінки. Суперліга. 2-й етап. 2-й тур. «Мотор» (Запоріжжя) — «Університет-Дніпрянка» (Херсон) — 39:25, 36:23; «Галичанка» (Львів) — «Карпати» (Ужгород) — 31:21, 36:24; «Академія-Енерго» (Тернопіль) — «Дончанка» (Донецьк) — 23:36, 27:26; «Спартак» (Київ) — «Податкова академія» (Ірпінь) — 22:23, 22:20.

      Турнірне становище: «Мотор» — 22, «Галичанка» — 20, «Карпати», «Спартак» — 12, «Податкова академія» — 10, «Дончанка» — 6, «Університет-Дніпрянка», «Академія-Енерго» — 3.