Київський космодром

26.12.2006
Київський космодром

Реконструкція в першу чергу зачепить міліцейський «пентагон». (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      Київський мер Леонід Черновецький, схоже, вирішив перехопити «лаври» «великого реконструктора» у свого попередника Олександра Омельченка. Поки точаться тендерні бої навколо проекту реставрації Андріївського узвозу, Черновецький 20 вересня оголосив новий конкурс — на кращу концепцію «регенерації території охоронної зони ансамблю споруд Софійського собору». На щастя, на Святу Софію «регенерація» не зазіхає. Зате вона стосується великого історичного району між майданом Незалежності, Золотими воротами, Львівською площею, Андріївською церквою та схилом за будинком МЗС і Михайлівським Золотоверхим собором. «Мета конкурсу — це визначення умов і обмежень для того, щоб зберегти історичну ауру та колорит забудови центральної частини міста Києва, особливо території «міста Ярослава», — сказав на відкритті виставки проектів Василь Присяжнюк, начальник Головного управління архітектури КМДА.

      Утім три проекти, подані на суд спеціального архітектурного журі, більше нагадують фантастичні міста майбутнього. Чотириповерховий «Вертикальний парк» зі спіральною алеєю, яка поміж дерев веде з поверху на поверх, — таке диво, за одним із проектів, має постати на вулиці Стрілецькій, неподалік Софії. Стіни цієї споруди скляні, а на кожному поверсі — кафе або фітобар. Зовсім поруч зодчі пропонують збудувати іншу дивину — механічний підземно-надземний паркінг. Спеціальний ліфт у ньому доставлятиме кожне авто до окремої комірки без участі водія. Це щось подібне до «автогардеробу» — здайте своє авто й отримайте «номерок».

      Як проектанти, так і представники журі вважають за потрібне виселити міліціонерів, суд та пожежників iз великої рожевої будівлі у Володимирському проїзді. Тут має бути культурно-мистецький центр зі сквером та оглядовим майданчиком на даху. Мала Житомирська вулиця, що йде від майдану Незалежності до Володимирського проїзду, перетвориться на пасаж iз магазинами, офісами та готелями.

      Просто перед будинком МЗС проектувальники «вписали» амфітеатр, подібний до «Глобуса» на Майдані як за формою, так, мабуть, і за призначенням. А може, то космодром, який у майбутньому дозволить нашому зовнішньополітичному відомству приймати також інопланетні посольства?

      Вистачає в проектах і суперготелів, таких як на узбережжi Флориди, і гігантських підземних паркінгів та автотунелів і декоративних архітектурних прикрас у авангардному стилі. Фантазія проектувальників майже нічим поки що не обмежена, намалювала декорації, гідні фантастичних голлівудських кінострічок.

      Найкращу роботу журі визначить наступного тижня. Переможцеві «надається перевага у подальшій розробці та реалізації проекту». Перша премія становить 500 тисяч гривень, друга — 375 тисяч, третя — 250 тисяч гривень. Відтак усі три проектанти, чиї імена до голосування приховані під шифрами, апріорі є призерами.