«Диво-хатинка» від «Київміськбуду»

26.12.2006
«Диво-хатинка» від «Київміськбуду»

(Володимира СТАДНIКА.)

      Звів його вітчизняний лідер будівництва — холдингова компанiя «Київміськбуд» — у рамках експериментальної програми з висотного будівництва за адресою: мiкрорайон Осокорки-7, вул. Гришка, 9. Тут враховані всі світові норми і стандарти безпеки, 357 мешканців квартир (загальна площа 29 227 кв. метрів) житимуть у сучасному будинку, висота приміщень три метри, є паркінг на 67 автомобілів та вся допоміжна інфраструктура. На перших поверхах будуть розміщені магазини, кав'ярні тощо. Їхні господарі вже провели, за свій рахунок, благоустрій (озеленення) території перед будинком.

      Квартири сплановані за принципом функціонального зонування, все — окремо. Крім того, власники квадратних метрів матимуть змогу частково перепланувати житлову площу в межах затвердженого плану.

      Рішенню компанії щодо зведення висотного житла передувало вивчення світового досвіду, зокрема, московського, куди неодноразово виїздили київські проектувальники і будівельники.

      З огляду на те, що існуюча нормативна база в Україні була розрахована на будівництво житла висотою до 75 метрів, тобто 25 поверхів, були розоблені «Індивідуальні технічні вимоги». У них детально виписані параметри до архітектурно-планувальних рішень, до фундаментів та конструкційних рішень надземної частини, вимоги до інженерного обладнання і санітарно-технічного оснащення.

      Окремо прописані протипожежні вимоги, котрі розроблялися Держпожежбезпеки та НДІ пожежної безпеки МНС України.

 

Головне — безпека життя мешканців

      У цiй та інших висотках, які будує «Київміськбуд» закладені більш високі рівні вогнестійкості конструкцій несучого монолітного каркаса (коробки). Якщо, не доведи Боже, пожежа, то протягом трьох годин каркас витримає будь-яку температуру, що дасть можливість пожежникам евакуювати жителів будинку. Колони, пілони, стіни, ядра жорсткості, балки перекриття, які розділяють протипожежні відсіки, протягом 180 хвилин утримуватимуть вогонь (уперше в Україні перевірено в експериментальних умовах і профінансовано «Київміськбудом»).

      Новий хмарочос розділено на три протипожежні відсіки, зокрема житлова частина розділена проміжним технічним поверхом. Тут є дві незадимлюючі сходинові клітки, з ширеною маршів 1,2 метра. Крім основних ліфтів окремо вмонтовано ліфт для пожежних підрозділів, який може вмістити 15 чоловік одночасно.

      На межі протипожежних відсіків, на рівні технічного поверху, влаштовано карниз по контуру будинку, який виступає за межі фасаду на 0,75 метра, що запобігатиме поширенню вогню з одного пожежного відсіку в інший.

      Кожен відсік виконано з окремими самостійними інженерними конструкціями (опаленням, протипожежним і загальним водопроводом, протипожежною і загальною системою вентиляції). Усі квартири облаштовані первинним засобом пожежогасіння. Вхідні двері мають вогнестійкість 30 хвилин, це в поєднанні зi встановленням над входами до помешкань спринклерів пожежогасіння, які у випадку підвищення температури створюють водяну завісу, створює ефективну перепону проникненню вогню усередину квартири. У коридорах загального користування встановлено системи відеоспостереження, котрі виведено на диспетчерський пункт. Є протидимний захист, автоматичне пожежогасіння, оповіщення людей про пожежу, евакуаційне освітлення, на даху будинку змонтовано вертолітний майданчик.

      Одним із важливих чинників для підвищення безпеки є розміщення поблизу висотки пожежного депо. Холдингова компанія споруджує його за власні кошти.

Науково-дослідний підхід до питань безпеки

      Звести будинок не проблема, коли є кошти. Проте збудувати його так, аби «комар носа не підточив», то ціла наука. Треба врахувати всі нюанси — передбачити будь-які негативні наслідки і запобігти їм. Саме тому «Київміськбуд» уклав і профінансував 22 договори на науково-дослідні роботи з цілою низкою дослідних інститутів і організацій. Ось де прагматичний підхід і відповідальність перед людьми за свою роботу.

      Так, виконано дублюючі розрахунки несучого каркасу будинку, проведено моніторинг можливих деформацій, коливань та кренів висотної споруди, визначено просiдання основ фундаменту (отриманий результат — менше допустимих норм), конструктивне утеплення зовнішніх стін відповідає прийнятим нормам, проведено санітарно-гігієнічне дослідження, перевірено в різних режимах роботу ліфтів, функціонування інженерних систем тощо. Останні є теж досить складними і не поступаються протипожежній безпеці.

      Усі системи — теплопостачання, опалення, вентиляції, водопроводу та каналізації, — як правило, теж розбиті на зони: кожний протипожежний житловий відсік — своя інженерна зона.

      Опалення: для вбудованих приміщень і паркінгу — окремі системи.

      Вентиляція: розділена на 2 окремі зони.

      Водопровід і каналізація: теж окремі зони.

      Ліфти: 9 «підйомників» обслуговуватимуть цей будинок.

      Сміттєвивід: має двостовбурову систему.

      Ви запитаєте, хто обслувуватиме цей будинок? Так от, холдингова компанія розробила спеціальні рекомендації з експлуатації висотних будинків, у яких розписані всі вимоги і обов'язки технічного персоналу, особливо в період виконання мешканцями будинку ремонтно-оздоблювальних робіт. А експлуатацію та обслуговування здійснюватиме спеціалізована організація ВАТ ЗБК ім. С. Ковальської «Ковальська—Житлосервіс», що має чималий досвід експлуатації будинків нормативної висоти.

Нелегка доля піонера

      Усі застосовані в новій споруді архітектурно-планувальні та технічні рішення, виконання додаткових вимог у межах проведення експерименту не могли не позначитися на вартості будівництва.

      Сьогодні не лише теоретично, а й практично доведено, що вартість квадратного метра у висотному будинку на 35—40 % перевищує аналогічні витрати при спорудженні 25-поверхового помешкання. Притому вартість реалізації квадратних метрів залишається майже однаковою, особливо в тому випадку, коли з вікон не видно особливих краєвидів.

      Як приклад, горезвісна «свічка» на Печерських пагорбах, де за квадратний метр платять шалені кошти: там є краєвид, але немає елементарної техніки безпеки.

      «Київміськбуд» повною мірою усвідомлював, що не тільки перший, а й інші подібні будинки будуть не лише неприбутковими, а навiть збитковими для забудовника.

      Але компанії, як соціально відповідальному забудовнику, було конче потрібно ініціювати створення та розроблення нової піонерної програми висотного будівництва з відповідною законодавчою базою, тим самим започаткувавши новий етап у архітектурному розвитку міста.

      «Ми переконані, що в умовах дефіциту земельних майданчиків набутий досвід, навички організаційної роботи, кваліфікація персоналу, який опанував новітні прогресивні, на рівні світових вимог, технології будівництва, з часом виправдають фінансові затрати», — сказав президент ХК «Київміськбуд» Петро Шилюк.

Ігор ЛЕВЧУК.