НОВИНИ ПЛЮС

26.12.2006
Нова пам'ятна монета

      Нацбанк України, продовжуючи серію «Духовні скарби України», вводить в обіг пам'ятну монету «Нестор-літописець». «Копієчка» номіналом 50 гривень має побачити світ 27 грудня 2006 року. Як зазначає прес-служба Нацбанку, монету «Нестор-літописець» виготовлено із золота 900-ї проби, маса у чистоті — 15 грамів, тираж — 5 000 штук. На аверсі монети можна буде побачити стилізований фрагмент аркуша «Повісті временних літ» із початковими її рядками, у центрі монети вгорі — малий Державний Герб України, на реверсі монети зображено стилізований іконографічний портрет Нестора (ліворуч), який пише свій твір, і розміщено написи: Нестор-літописець та XI—XII ст. Художники — Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптори — Роман Чайковський, Святослав Іваненко. Нагадаємо, днями НБУ ввів в обіг пам'ятну монету «Цимбали» номіналом 5 гривень, присвячену струнному ударному музичному інструменту, здавна відомому в Україні. Та монети «Водохреще» номіналами 10 і 5 гривень із серії «Обрядові свята України».

ДТП

      В Одесі під час ДТП загинуло троє осіб, ще одну травмовано. Tрагедія сталася у місті. Водій автомобіля «Хонда Акорд», громадянин Сирії, на великій швидкості не впорався з керуванням та врізався у дерево. Як повідомляє УНІАН, унаслідок пригоди водій та дві його пасажирки загинули на місці пригоди. Ще один пасажир, також громадянин Сирії, отримав тілесні ушкодження та був доставлений до міської клінічної лікарні.

Пошук рибалок

      В Азовському морі ведеться пошук чотирьох зниклих рибалок. Чоловіки у п'ятницю із села Приморський Посад Приазовського району на моторному човні типу «Амур» вийшли в акваторію Азовського моря для вилову риби та не повернулися. Оповіщено судна, що перебувають у зоні ймовірного знаходження рибалок. Але досі знайти зниклих не вдалося, їхня доля невідома, повідомляє прес-служба МНС України.

Під варту — за нелегальну зброю

      У Житомирі співробітниками управління боротьби з організованою злочинністю УМВС України в області викрито нелегальну майстерню з виготовлення та реконструкції зброї. Як повідомляє УНІАН, в одному з будинків місцевого жителя виявлено пристрій для надання світлового сигналу, 3 багнет-ножі часів Великої Вітчизняної війни та 36 патронів калібру 7,62 мм, які зберігались у нього незаконно. В оселі його спільника виявлено 4 револьвери, мисливську рушницю, 4 одиниці холодної зброї, міношукач, 55 запалів, 27 патронів різного калібру та порох у кількості 250 грамів. Наразі зброю та вибухівку вилучено. За даним фактом порушено кримінальну справу за ознаками злочину.

... — за незаконну лікарську діагностику

      У Миколаєві правоохоронці припинили діяльність незаконно діючого лікарсько-діагностичного центру «Біаполіс», у якому без відповідних дозволів надавався весь спектр медичних послуг. У цьому центрі вилучено дві одиниці несертифікованого медичного обладнання на суму 255 тисяч гривень.

... — за «жарти» з пожежниками

      На Херсонщині правоохоронці затримали підлітків, які по телефону впродовж місяця тероризували чергових пожежників. Як зазначає прес-служба МНС, зловмисники телефонувати серед ночі чи ввечері, і чергові мусили вислуховувати їхні насмішки та нецензурні слова. Затриманими виявилися троє восьмикласників із Таврійська. За попередніми даними, хуліганам загрожує покарання за чотирма статтями. У даному разі батьки хлопців будуть притягнуті до адміністративної відповідальності, а їхніх дітей можуть відправити до виховної колонії.

Війна між Ефіопією та Сомалі

      Військово-повітряні сили Ефіопії учора бомбардували міжнародний аеропорт столиці Сомалі — Могадішо. Сомалі, яке вже багато останніх років є некерованим і не має центральних структур влади, впродовж цього року перейшло під майже повний контроль талібів та інших ісламських радикалів (у країні перебувають приблизно вісім тисяч бойовиків із різних країн ісламського світу), які тепер загрожують сусідній, переважно християнській, Ефіопії. Прем'єр-міністр Ефіопії Мелес Зенаві заявив, що його країна «була змушена розпочати війну, щоб захистити свій суверенітет і покласти край постійним нападам ісламських терористів та антиефіопських угруповань, які їх підтримують».

Санкції проти Ірану

      Минулої суботи члени Ради Безпеки ООН одноголосно проголосували за запровадження санкцій проти Ірану у відповідь на небажання Тегерана відмовитися від своїх ядерних програм. Санкціями передбачається заборона всім країнам-членам ООН на поставки до Ірану матеріалів та технологій, які використовуються при збагаченні урану, та замороження в західних банках рахунків ключових інституцій та осіб, пов'язаних із ядерними програмами Ірану. Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад назвав резолюцію РБ ООН «подертим шматком паперу» та повідомив, що його країна розгляне питання припинення співпраці з МАГАТЕ.

Ядерна Японія

      Японський уряд розробив документ для внутрішнього користування, яким передбачається створення Японією впродовж наступних трьох-п'яти років власної ядерної зброї, повідомила вчора японська газета «Саней». Експерти вже склали приблизний кошторис цього проекту — 300 млрд. єн (2,5 млрд. доларів). У роботі зі створення власної ядерної зброї планується задіяти кілька сотень інженерів та науковців. Японія є єдиною на нашій планеті країною, яка зазнала атомних бомбардувань, але після закінчення Другої світової війни і до останнього часу дотримувалася без'ядерного статусу.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>