НОВИНИ ПЛЮС

21.12.2006
Війна повноважень

      Кабінет Міністрів ухвалив рішення про направлення чотирьох адміністративних позовів за фактом бездіяльності Президента щодо звільнення голів районних державних адміністрацій за поданням уряду. «Ситуація [у трьох випадках] аналогічна, — зазначив міністр юстиції Олександр Лавринович. — Кабінет Міністрів направив подання на звільнення голів адміністрацій на підставі рішення місцевих рад про недовіру цим керівникам. Ніхто з них не оскаржив рішення в суді, а реакції Президента немає». Ще один позов стосується призначення Президентом одного з голів районної державної адміністрації у Вінницькій області без подання Кабміну.

Конфлікт навколо МВС

      Прем'єр-міністр Віктор Янукович вважає антиконституційним указ Президента Віктора Ющенка про зупинення чинності постанов уряду щодо призначення семи заступників міністра внутрішніх справ. «Я власною рукою підписував розпорядження про призначення заступників міністра МВС. Це є позиція уряду і вимоги Конституції», — цитує Прем'єра УНІАН.

      Водночас учора півсотні активістів «Молодіжного союзу «Наша Україна» пікетували будівлю МВС з вимогою звільнити нового заступника міністра з кадрової роботи та внутрішньої безпеки Миколу Плеханова — того самого, який очолював міліцію Сумщини, коли там за участь у передреволюційних акціях переслідували студентів.

      Учора свою критику на адресу Плеханова висловив і екс-міністр Юрій Луценко. За словами Луценка, «це призначення дуже дискредитує імідж української міліції».

Вступ до СОТ

      Киргизстан погодився підписати з Україною угоду про доступ до ринків та послуг, потрібну для вступу до Світової організації торгівлі. В обмін киргизи «вибили» для себе скасування демпінгового мита на киргизькі електролампочки.

      Хоча Верховна Рада вже прийняла всі необхідні закони для приєднення до СОТ, міністр економіки Володимир Макуха називає часом вступу України до Світової організації торгівлі середину наступного року.

Контакти мерів

      Учора київський міський голова Леонід Черновецький та низка посадовців КМДА побували у Москві, де зустрілися, зокрема, з мером російської столиці Юрієм Лужковим. Очікувалася також зустріч із Патріархом Московським Алексієм ІІ.

«Донецькі» узурпували Генпрокуратуру

      Депутат Верховної Ради попередніх скликань Степан Хмара і голова Київського юридичного товариства Олег Березюк закликають Президента звільнити нинішнє керівництво Генеральної прокуратури. За їхніми словами, останні кадрові призначення в ГП, зокрема й призначення Віктора Пшонки на посаду заступника Генпрокурора, свідчать про те, що «донецький клан», підтриманий «антикризовою» коаліцією, йде до остаточної «узурпації влади». «Президент має негайно прийняти відповідні рішення, щоб змінити керівництво Генпрокуратури, доки не стало запізно», — вважає Степан Хмара.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>