Кабмінiвськi стусани

21.12.2006
Кабмінiвськi стусани

«Регiонали» не пускали Бориса Тарасюка та його помiчникiв «по-дружньому». (Фото PHL.)

      Вираз «бійка між Кабміном та секретаріатом Президента» вчора перестав бути метафорою. Протистояння між ними за міністра закордонних справ, відправленого у відставку рішенням Верховної Ради, а потім поновленого на роботі рішенням Шевченківського районного суду та указом Президента, вилилося у фізичне протистояння. Народні обранці, які звикли розв'язувати державні проблеми за допомогою кулаків та матюків, намагались перенести ці дикі методи під дах урядового будинку. Тим паче що господарі не заперечували.

      Як наслідок, думки Прем'єр-міністра про досягнення держави в галузі економіки виявились значно менш цікавими, ніж те, що відбувалося в коридорі.

 

«Партія регіонів уповноважена заявити...»

      Ліфт із міністром закордонних справ піднявся на сьомий поверх Будинку уряду за десять хвилин до початку засідання. Ті, хто йшли сходами, швидко зрозуміли: до зустрічі Тарасюка все готово. І справді: біля входу до зали засідань на нього з нетерпінням чекали народні депутати від Партії регіонів.

      «Партія регіонів уповноважила нас не допустити Бориса Тарасюка до засідання уряду, тому що Верховна Рада відправила його у відставку», — офіційним тоном заявили нардепи.

      Після того як Борис Тарасюк продемонстрував указ Президента та ухвалу суду, депутати взялись за руки, мов піонери у відомій грі, і на кожне наближення до себе колег із протилежного, «помаранчевого», табору реагували вкрай істерично: «Дивіться, що вони роблять! Вони нас штовхають! Вони починають бійку! Фіксуйте це!».

      «Зачекайте трохи, Борисе Івановичу, ось скоро закінчиться засідання, тоді й зайдете собі», — продемонстрував своєрідне почуття гумору народний депутат Владислав Лук'янов.

      На дозволяючи депутатам-«нашоукраїнцям» Миколі Катеринчуку та Василю Куйбіді й кроку ступити до заповітних дверей, «регіонали» розповідали присутнім, як вони розуміють Конституцію, а особливо ті її статті, в яких може йтися про МЗС. У запалі словесної та фізичної перепалки ніхто не помітив, як до зали засідань повз це несанкціоноване зібрання із величавою скромністю пройшов Прем'єр-міністр. І якби ще один народний депутат від «регіонів» Анна Герман не згадала своє прес-секретарське минуле і не скомандувала охороні швиденько відкрити вхід для преси, працівники ЗМІ могли б i потрапити за двері, в які так старанно не пускали міністра закордонних справ.

Українські газові родовища відтепер у Єгипті

      «Минулого тижня Україна перемогла в тендері в Єгипті, який дозволив нам вперше в історії розробляти родовища нафти й газу за межами країни», — широко посміхнувшись до присутніх і згадавши добрим словом правоохоронців, що днями відзначили професійне свято, Віктор Янукович урочистим тоном розпочав розповідь про успіхи. За словами Прем'єр-міністра, єгипетські родовища ми будемо розробляти впродовж 27 років, а через три роки отримаємо перший мільйон нафти. Роботи мають розпочатись уже в січні наступного року. Віктор Янукович таким результатом задоволений і висловив прагнення рухатись в цьому напрямку й далі: розробляти родовища в країнах Середньої Азії, тобто в Прикаспійському басейні.

      Але найбільший головний біль уряду, за словами Прем'єра, це бюджет. «Як ви знаєте, вчора парламент ухвалив бюджет. Це вже вдруге. І наскільки мені відомо, документ уже мали передати в секретаріат Президента», — Прем'єр повернув голову вправо, де зазвичай сидить його перший заступник. «Уже передали», — кивнув головою на повну підтримку шефа Микола Азаров. «Тому я сподіваюсь, що вже сьогоднi ми отримаємо відповідь. Депутати разом з коалiцією зробили поправки — ті, які можливі. Це найбільший компроміс, все інше — за межею можливості. А це означає, що воно не буде виконано», — слідом за документом Віктор Федорович послав прозорий месидж на Банкову.

      Не залишилась поза увагою виконавчої влади і проблема зниження температури в державі. За цією проблемою Віктор Федорович доручив стежити віце-прем'єру Андрію Клюєву. «Ці дні — контроль, — наголосив керівник Кабміну. — Бо зниження температури — це підвищене споживання енергоносіїв».

«Камери! Колеги, розверніть камери на Прем'єра!»

      Тільки-но глава Кабміну розпочав своє вступне слово, як фоновий шум із-за дверей став наростати, стало виразно чути глухі удари чимось важким об дерев'яні двері, а іноді здавалось, що їх зараз виб'ють. «Там б'ються! — голосно крикнула одна з журналісток. — Знімайте!».

      «Колеги! Ви на засіданні Кабміну, негайно розверніть камери на Прем'єра!» — Ганна Герман намагалась врятувати лідера своєї партії від невеличкого конфузу: Янукович звертався до власних міністрів та спин телеоператорів.

      Можливо, Прем'єр розповів би присутнім значно більше, але працювати в таких умовах не допомогли навіть його залізні нерви. Тому міністр Кабінету міністрів чемно випхав усіх у коридор.

«Іду по коридору. Глядь — Тарасюк!»

      «Те, що трапилось нині в будинку Кабінету Міністрів, називається одним словом — беззаконня! — висловив свою думку головний герой скандалу Борис Тарасюк. — Кабмін відмовляється виконувати судові рішення та указ Президента України. Але закон один для всіх, і його мусять виконувати навіть члени Партії регіонів. У світі ця ситуація викликає сміх.

      На думку народного депутата Миколи Катеринчука, який супроводжував Тарасюка на засідання уряду, вчорашні події — спланована провокація. І об'єктом агресії провладної партії є не міністр МЗС, а оскільки цей уряд коаліційний, коаліція намагається зменшити повноваження глави держави. На депутатів Зубанова, Лук'янова та інших він обіцяв подати до суду.

      Депутати-«регіонали» бачать все зовсім по-іншому. Вони не могли сказати, хто саме дав їм повноваження не пускати міністра до зали засідань, але запропонували цікаву версію, яку озвучив герой «оборони Кабміну» Владислав Лук'янов: «Ми з Тарасюком зустрілись тут (у Кабміні. — Авт.) випадково. Я хотів поговорити, а він почав ухилятись». «Зранку дуже добре зустрічатись із міністрами, — прийшла на допомогу молодшому колезі досвідчена Ганна Герман. — Їх тоді тут багато ходить».

      За словами, пана Лук'янова, затримати Тарасюка біля дверей йому доручили... виборці. Мовляв, прості люди, які голосували за «Регіони», дуже переймаються тим, як недбало ставиться міністр МЗС до своїх службових обов'язків. От і доручили своїм обранцям підійти до нього і по-чоловічому прямо запитати — чому, міністре, ганьбиш посаду? А він, мовляв, слухати не хотів, бо казав, що дуже поспішає. «Нічого ж не сталось, трохи поштовхались — без образ, але з обговоренням ситуації», — резюмував нардеп.

      «Тарасюк ніколи не потрапить за ці двері, — додала Ганна Герман. — Справжній дипломат завжди влаштовує всіх. А нинішній глава МЗС має знати своє місце — заспокоїтись, випити брому і сідати за мемуари».

* * *

      ...«Зроду ще не пам'ятаю, щоб у Кабміні билися! — дві працівниці урядового будинку обговорювали знакову подію за чашкою кави. — Зайвих звідси завжди виводили під руки: тихенько, без шуму і без свідків».

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ
Кабмін — у відставку!

      Фракція «Наша Україна» ініціюватиме питання дострокової відставки складу Кабінету Міністрів у зв'язку з постійним порушенням чинного законодавства. Про це вчора заявив член фракції «Наша Україна» В'ячеслав Кириленко, наголосивши, що Борис Тарасюк виконує обов'язки міністра закордонних справ згідно з указом Президента. Керівництво зовнішньою діяльністю є прерогативою Президента України, навіть в умовах дії нової редакції Конституції, засвідчує нардеп. «Якщо міністр бере участь у всіх протокольних заходах, то він має брати участь і у засіданні Кабінету Міністрів», — сказав Кириленко, зазначивши, що у правлячої коаліції не зникає звичка діяти поза законом.

Генпрокуратура — разом зі злочинцями?

      «Дії з недопущення Тарасюка на засідання уряду містять ознаки злочину», — заявив народний депутат від «НУ» Ярослав Кендзьор. Він відзначає, що в Кабміні вчинено «чергове зухвале насильство над Конституцією, над законодавством України».

      Депутатів турбує те, що правоохоронні органи не дали правової оцінки таких дій. Адже вже два тижні в Генеральній прокуратурі лежить мертвим тягарем справа про те, що перший віце-прем'єр Микола Азаров та міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов не допустили Бориса Тарасюка на засідання уряду першого разу. «Мовчанка Генеральної прокуратури свідчить, що вони прикривають злочинців», — наголосив Кендзьор.

Тарасюка все одно знімуть!

       «Президент зобов'язаний визначитись із кандидатурою нового міністра зовнішніх справ. Якщо він цього не зробить, то цим питанням займеться Верховна Рада», — так прокоментував учорашні події в Кабінеті Міністрів Прем'єр Віктор Янукович.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>