Запоріжжю — «Зірки сили»

09.12.2006

      Як можна сприйняти появу віце-президента академії ФСБ при президентові Російської Федерації, генерал-лейтенанта служби безпеки Росії на сесії Запорізької облради? Щонайменше — з подивом, якби справа не стосувалася Леоніда Жаботинського, української гордості у важкій атлетиці. Багаторазовий рекордсмен світу й олімпійський чемпіон знову завітав на свою малу батьківщину. Гріх було не поцікавитися перспективою проведення міжнародного турніру «Зірки сили», розрекламованого торік і відкладеного у зв'язку з потребою богатиря у невідкладній операції, а також з аварією, в яку потрапив Арнольд Шварценеггер. Нагадаємо, що губернатор Каліфорнії обіцяв прилетіти до Запоріжжя.

      Наразі проблеми зi здоров'ям почесного громадянина Запоріжжя вдалося мінімізувати. Вже за півроку після операції 68-річний українець так міцно став на ноги, що прийняв запрошення організаторів традиційного, 60-го за ліком, Турніру поліцейських планети у Берліні. Більше того — до Німеччини Жаботинський прибув не в статусі почесного гостя, як це було у 2002 році в Іспанії, а безпосереднього учасника дійства. І ветеран здивував багатьох, особливо — своїх лікарів, вигравши «поліцейський» чемпіонат світу з ралі на джипах! Ніби й не було складної операції у грудні 2005-го...

      Жаботинський не відмовився від ідеї проведення суперзмагання кращих атлетів з 12 країн, а лише посунув його в часі. А тим часом запорізький «губернатор» Євген Червоненко і голова обласної ради Олександр Нефьодов звернулися до Президента України з клопотанням щодо присвоєння нашому знаменитому землякові звання Героя України.