Роман із Віктором

09.12.2006
Роман із Віктором

Роман Безсмертний (праворуч) вiдразу ж привiтав нового провiдника партiї Вiктора Балогу. (Фото PHL.)

      Хто його знає, яким було би засідання ради «Народного союзу «Наша Україна», якби на нього не приїхав її почесний глава Віктор Ющенко. Президент не раз пробував посунути від керівництва тих людей, яких охрестили штампом «любі друзі». Але останнім завжди вдавалося чинити політичні відкати і берегтися біля партійного стерна. Як-не-як, саме вони були серед основних організаційних фундаторiв НСНУ, відтак зберігали потрібні впливи. Цього разу Президент вирішив довести-таки справу до кінця й особисто прийшов на раду НСНУ. Він порадив призначити тимчасовим головою ради «НУ» керівника свого секретаріату Віктора Балогу. Цю кандидатуру у кілька спроб — рада партії таки затвердила. Главою виконкому став «нашоукраїнський» «гуру» Роман Безсмертний.

      Зазвичай засідання ради НСНУ проходили в будівлі «Київпроекту», що в центрі столиці. Напередодні, коли кореспондент «УМ» намагався дізнатися в речниці «Нашої України» Тетяни Мокріді місце «сходки», пані Тетяна відповіла, що засідання буде закритим. Відтак цього разу «нашоукраїнці» зібралися подалі від «цiкавих поглядiв» —  у Пущі Озернiй.

      Напередодні регіональні осередки партії уклали список кандидатур, які вони хотіли б бачити біля керівництва партії. Віктор Ющенко, приїхавши на раду НСНУ, висунув і свого претендента — главу секретаріату Президента Віктора Балогу. У баченні Віктора Андрійовича, «зараз у партії організаційний період». Він запропонував, щоб наразі партію очолив тимчасовий голова — Балога, «якщо той погодиться». Президент запропонував орієнтовно через три місяці провести з'їзд НСНУ, на якому обрати «повноцінного» голову. «Сьогодні треба відійти від персоніфікації і говорити про принципи, і тільки тоді на з'їзді ми вийдемо на персону, обговоривши це питання на місцях», — цитує почесного голову прес-служба «НУ». Віктор Ющенко також висловився за те, щоб «помаранчеві» об'єдналися.

      Слід відзначити, партійна інерція «Нашої України» виявилася вельми сильною. Кандидатура Віктора Балоги пройшла тільки з другої спроби (не враховуючи ще одне голосування — рейтингове). За повідомленням «НУ», в «коронаційному» голосуванні за кандидатуру Балоги висловилося 112 чоловік, троє було «проти», а ще 24 утрималися. Для прийняття ж рішення треба було набрати щонайменше 107 голосів — 50% +1 з числа загальної кількості членів ради. Головним конкурентом Балоги був Роман Безсмертний. Певні шанси мав і Петро Порошенко, однак він, зрозумівши, мабуть, хто в домі господар, зняв свою кандидатуру. Більш монолітно «Наша Україна» обирала голову виконкому. Ним став найбільший партбудівничий НСНУ Роман Безсмертний: 160 — «за», 2 — «проти», 4 — утрималося. Його кандидатуру вніс Балога. Старі функціонери НСНУ програли й президію партії. Там не буде ні Порошенка, ні Мартиненка, ні Жебрівського. До складу президії ввійшло 15 осіб. Із них троє — представники секретаріату Президента (Віктор Балога, Віктор Бондар, Іван Васюник), четверо аксакалів «Нашої України» (Роман Безсмертний, Юрій Єхануров, Борис Беспалий і Юрій Ключковський), три «губернатори» (глава Київської ОДА Віра Ульянченко, Львівської — Петро Олійник і Харківської — Арсен Аваков), два представники молодіжного крила НСНУ (нинішній голова МСНУ Степан Барна і колишній — Юрій Павленко), а також народні депутатки Лілія Григорович, Ксенія Ляпіна та екс-«будівничий» міністр (в уряді Єханурова) Павло Качур. Більшість у президії склалася, можна сказати, стовідсотково президентська.

      Учора в коментарях журналістам Президент України зазначив, що кадрові зміни в НСНУ не є результатом переслідування і негативної оцінки діяльності когось із партії. «Логіка вчорашніх рішень була продиктована одним: треба знайти механізм відмови від негативу, який був у останні місяці, останній рік у діяльності політичних сил», — цитує Ющенка УНІАН. На думку Президента, це можливо зробити за рахунок формування нових ідей, які можна викласти в програмі партії, а також приходу в НСНУ нових людей, які можуть реалізувати ці ідеї. «Нову енергію можуть дати нові гравці, і вчорашня зміна була проведена винятково в одному контексті», — підкреслив Президент.

      Утім такі кадрові ротації багатьох «нашоукраїнців» якщо не обурили, то принаймні здивували. Скажімо, Олександр Третьяков, який мав усі шанси очолити виконком у випадку перемоги на виборах голови ради НСНУ Безсмертного, заявив про вихід із ради партії. А один інтернет-сайт, який відносять до сфери впливів Мартиненка й Третьякова, розкритикував те, що партія обирала «не свого» голову, а спущеного згори. Той же сайт запитує: як керуватимуть партією ті, хто не має реального впливу на регіональні осередки? Втім ініціатори партійних змін не бачать у цьому великих проблем. Вони посилаються на те, що остаточні кадрові рішення визначить сама партія через кілька місяців. Зараз головна мета — закласти фундамент для змін.

      «Це велика відповідальність для мене як для голови ради партії, — зазначив після засідання Віктор Балога. — Протягом трьох місяців треба провести всі організаційні робочі моменти, пов'язані з підготовкою та проведенням з'їзду. Моя задача — провести це нормально, задіюючи весь потенціал, який є в партії, і в лютому—березні провести прямі вибори голови на з'їзді партії». За даними «УМ», таким лідером iнiцiатори змiн бачать Юрія Луценка.

 

КОМЕНТАР

Лілія Григорович, член президії НСНУ:

      Я вважаю, що засідання ради виконало свою головну місію. Ми дали адекватну відповідь на ті запити, які перед нами ставили люди і під час виборів, і під час останніх соціологічних опитувань. Підхід до керівництва партії має вимірюватися не тим, чи це добре для мене або для певного кола осіб, а на вимогу найбільшого джерела влади — українського народу. Який, очевидно, хоче побачити оновлений склад, а відтак реалізацію великого потенціалу, який є в партії.

      З огляду на це можу сказати, що з'явилося відчуття викінченості, що епоха безкінечних нарад і перемовин минула. Партія абсолютно здоровим чином відгукнулася на ті запити, які поставив не просто почесний голова, а люди. Мені видається, що нинішній формат керівних органів НСНУ показав: партія — здорова, розумна, прагматична.

      Але водночас хочу засвідчити й інше. Засідання ради показало, що ми не просто не можемо кинути когось із партійців, а навіть не дамо йому впасти і підставимо свою руку. Для прикладу, коли звільнили заступника голови Донецької облдержадміністрації Братанова, я на другий же день взяла його на державну службу до себе. І так ми будемо ставитися до кожного партійця, яким би не було його прізвище — чи Кульчинський, чи Качур, чи Порошенко.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>