Повне свинство

08.12.2006
Повне свинство

Паці атакують! (Фото автора.)

      Святкова лихоманка охопила українців настільки несподівано, що сувенірні магазини навіть не встигли вчасно до цього підготуватися. Ще декілька тижнів тому на запитання, де ж поділися такі актуальні тепер хрюшки, продавці лише знизували плечима — мовляв, розібрали вже все. Але сьогодні шукачі подарунків можуть бути спокійними: виявилося, це були лише минулорічні залишки звірят, місце яких на святкових полицях ближче до довгоочікуваного свята зайняли нові варіанти рожевих свинок.

 

      Для кожного з нас Новий рік — це щось своє, але неодмінною складовою всіх святкувань є шампанське, яким у ніч на перше січня наповнюються келихи близьких нам людей. Для того щоб урізноманітнити традицію вживання цього напою з бульбашками, винахідники веселощів вигадали «одягати» пляшку в «обгортку», що має вигляд символа прийдешнього року. Цьогоріч до вашої уваги чарівні пухнасті свинки, які надзвичайно гармонійно виглядають на вищезазначеній склотарі: довге рильце наче спеціально створене під горло пляшки. Таку цяцьку у столичних магазинах можна «надибати» за 30—40 гривень. Асортимент подібних дрібничок представлений дуже широко, тому цілком можливо, що вам припаде до смаку іграшковий кабанчик за 39 гривень, який «обіймає» пляшку, або свинка, що тримає її своїми ратицями, за 31 гривню.

      Якщо дорослі громадяни чекають від Нового року штучної «підігрітості» настрою, то діточки прагнуть зовсім іншого: вони будуть вам дуже вдячні за солодкий подарунок. І це не обов’язково має бути банальний пакет мандаринів — цікавішим є щось оригінальне! Спеціально для маленьких бешкетників можна купити, наприклад, пухнасту іграшку-свинку, «нутрощами» якої є всілякі цукерки й шоколадки. Найдорожчу пропозицію серед таких нам вдалося знайти у звичайному продуктовому магазині: тут за товстопузе 30-сантиметрове поросятко зі жменькою різноманітних ласощів усередині вам пропонують викласти 72 гривні. Але така «недитяча» вартість презенту повністю виправдовується можливістю повторного вжитку після зникнення солодких «запасів»: дитинча матиме хутряну «оболонку», яку можна використовувати як сумочку або своєрідний тайничок. Якщо ж ваше чадо ще з тендітного віку знає, що з карієсом жартувати не слід, подаруйте йому такий аксесуар без внутрішнього вмісту. Дитячі рюкзачки й сумки у вигляді відповідної тваринки коштують у середньому 40—100 гривень. 

      Свіжого значення набувають традиційні свинки-копилки, присутність яких на прилавках сувенірних крамничок можна спостерігати чи не цілий рік. Тепер же ці рожеві символи української культури витісняють інших звіряток на другий план: занурені у святкову атмосферу покупці не можуть залишити своїх рідних без компанії симпатичного кабанчика у новорічну ніч. Діапазон цін на іграшкових володарів закручених хвостиків коливається від 10 гривень і до нескінченності — їх визначає розмір тваринки та матеріал, з якого вона зроблена. Хранительки вашого статку можуть бути розфарбовані у різні кольори, проте найбільш «дієвими» вважаються копилки, на яких намальований бодай якийсь грошовий знак. Тому, обираючи подарунки, ви зустрінете чимало свинок, «таврованих» доларовими гачечками або й зовсім одягнених у «шубу» з тих же «зелених».

      Для любителів шкідливих звичок у магазинах існує спеціальна пропозиція «два в одному» — статуетка поросятка, до якого причеплене блюдце-попільничка. Коштувати таке поєднання приємного з корисним може 20—60 гривень, залежно від габаритів сувеніру.

      Але найширший вибір символів 2007 року постає перед поціновувачами м’яких подарунків. Серед цього типу презентів можна знайти іграшку, яка б задовольнила вимоги як трирічних малят, так і їхніх вибагливих  батьків. Наприклад, звичайне пухнасте звірятко без «спецефектів» розміром 20 сантиметрів коштуватиме 25 гривень, а порося того ж розміру, що жалісно хрюкає та просить у мами поїсти, обійдеться вам уже в 30 гривень. На стільки ж «потягне» й герой улюбленої дитячої казочки про Вінні-Пуха Паць, який при натисканні відповідної кнопки залюбки зізнається вашому малюкові в коханні. А от за 85 гривень перед вами навіть блиснуть талантами: 45-сантиметрові поросятка, що живляться вiд трьох звичайних батарейок, уміють і співати, і танцювати, якщо так можна назвати їхні кумедні рухи, підкріплені поворотами голови у різні боки.

      Коли ж ви шукаєте одночасно м'яку іграшку та подушку, вам підійде кругла свинка діаметром 35 сантиметрів за 55 гривень. Вона надзвичайно ніжна на дотик, але від того не менш практична: виробниками передбачено навіть прання у машинці. Між іншим, авторові цих рядків дуже приємно зазначити, що, серед безлiчi іноземних іграшок, саме на цьому рожевому диві вдалося побачити заповітний надпис у рядку щодо місця створення: село Шешори Івано-Франківської області.

      Для тих, хто не хоче залишити без подарунка жодного знайомого, крамниці пропонують купу цікавих дрібничок. Це можуть бути різноманітні брелоки, що коштують 3 гривні та більше, або магніти за 5—20 гривень, ціна на які залежить від складності їх конструкції. Наприклад, магніт діаметром у 5 сантиметрів зі свинкою на пружинці обійдеться вам у 15 гривень.   

      Зрештою, свинячу мордочку в новорічну ніч можна й почепити на себе. Якщо ви є прихильником нестандартного вбрання, на Петрівці для вас по 25 гривень продаються краватки, прикрашені зображеннями талісмана 2007 року.

  • Янголи, що просяться до рук

    Різдвяні свята, що починаються зі Святвечора, для багатьох українців — не тільки одухотворена трапеза з дідухом, кутею та колядками, а й добра нагода згадати про давні сакральні обереги, котрі ще з дохристиянських часів були неодмінним атрибутом у кожній українській оселі. З–поміж них — лялька–мотанка, яку вважали одним із найдієвіших «запобіжників» зла. >>

  • Неси мене, мій коню!

    «УМ» вирішила познайомитись із «живим» талісманом нового року і відвідала Київський іподром. Захоплююче було спостерігати за звичайним, буденним життям коней, за тим, як вони уживаються з іншими тваринами зі східного календаря, адже у конюшнях також мешкають собаки, кішки і навіть, як пізніше виявилось, поросята. >>

  • Анімація, монстри та віртуальний світ

    Уже традиційно наприкінці грудня Національний палац мистецтв «Україна» запрошує своїх найвибагливіших критиків — дітей з усіх куточків країни — на Головну новорічну ялинку. Цього року першими глядачами сучасного театралізованого музичного дійства у 3–D форматі стали більше 3500 малюків із дитячих будинків та інтернатів Києва та Київської області. >>

  • В Індію чи на гравюру?

    Окрім Головної ялинки в Палаці «Україна», у Києві на святкування Нового року і Різдва дітей запрошують в Український дім, Жовтневий палац, Музей Ханенків і «Мамаєву слободу». Кожен із закладів зі шкіри пнеться, щоб зачарувати своїми дійствами якомога більше дітлахів із батьками. >>

  • Чудотворець під козацькою охороною

    На голові — гетьманська шапка з пір’ям заморських птахів, у руках — ліра. Таким наші прадіди уявляли Миколая, і саме такий святий, втілення древніх українських традицій, відтепер живе в козацькому селищі «Мамаєва Слобода». Сьогодні він складає серйозну конкуренцію американському Санта Клаусу та російському Дєду Морозу — дітлахи від нього в захваті. Ще б пак! Незвичайний Микола одягнений у священичі ризи та у підбитий бобровим хутром шляхетський кунтуш (верхній одяг козаків та шляхти. — Авт.). Він не махає крючкуватою палицею, йдучи по лісу, а сидить у традиційній, оздобленій рушниками, наддніпрянській хаті, виконує на старосвітській лірі канти XVII століття і чекає на чемних дітей. >>

  • Парадний розрахунок

    Такої помпезної та заполітизованої підготовки до святкування 9 Травня українці давно не бачили. А підхід до наведення марафету з нагоди 65–ї річниці Перемоги в столиці подекуди взагалі шокує: центральні вулиці Києва чи не вперше за роки незалежної України завішені радянськими прапорами, серпами та молотами. >>