Або «пан» — або пропав

08.12.2006

      У четвер сплив тритижневий тайм-аут, який «Народний союз «Наша Україна» взяв для того, щоб визначитися щодо кандидатур у керівництво партії та відповідних процедур. Можливо, багато кому хотілося б розширити часовий проміжок між попереднім і вчорашніми засіданнями ради партії: не всюди є визначеність, не всіх загітовано. Втім відкладати нікуди.

      Засідання розпочалося о 16-й годині, коли газета вже готувалася до друку. Як розповіла кореспонденту «УМ» керівниця інформаційного департаменту «НУ» Тетяна Мокріді, обрання керівництва було єдиним питанням порядку денного. Рада мала визначитися з приводу формату президії ради, заповнити її склад і обрати голову ради — фактичного лідера партії. Також планували обрати керівника виконкому.

      Напередодні «кадрового» засiдання  регіональні осередки НСНУ запропонували список кандидатур, які вони хотіли б бачити на посаді голови ради. Таких претендентів було семеро: Роман Безсмертний, Юрій Єхануров, Петро Порошенко, Ігор Юхновський, Павло Жебрівський, Петро Олійник і Юрій Павленко. Найбільше підтримки в лавах партії мали Безсмертний та Єхануров. Останній, щоправда, ще півтора тижня тому відмовився від лідерської булави. Він виступив за те, щоб у керівництво НСНУ прийшли нові люди.

      Що ж до Безсмертного, то він напередодні засідання ради відзначив, «якщо рада висловить довіру моїй кандидатурі на голову ради, я зроблю все можливе, щоб забезпечити єдність партії». Роман Петрович наголосив, що «питання єдності партії на сьогодні є ключовим», ба більше, «якщо не буде забезпечено єдність партійних лав, то думати про майбутнє «Нашої України» як серйозної політичної сили немає сенсу».

      Якщо Безсмертний таки переможе на партійних виборах, він обіцяв, що внесе до розгляду кандидатуру Олександра Третьякова як голови виконкому. «Виконком повинна очолити людина, яка має реальні менеджерські й організаційні здібності, є командною, а також вболіває за розвиток партійного, а не власного проекту і має реальні можливості для залучення ресурсів», — обгрунтував свій вибір Безсмертний.

      Припустивши, що до стерна НСНУ стане тандем Безсмертного—Третьякова, доведеться констатувати: коефіцієнт корисної дії від двоетапного з’їзду НСНУ, виступу Президента і партійних реформ буде незначним. Це означає збереження того керівництва, яке було раніше. Можливо, для партійної номенклатури така кадрова зміна була б приємною і навіть бажаною. Однак не для Президента і не для виборця, якi чекають очищення «НУ» від старих політиків. Крім того, це вплине на політичний і кадровий потенціал НСНУ: за даними «УМ», кілька перспективних політиків (на кшталт Кириленка) висловили бажання вступити у НСНУ, якщо вона оновиться, якщо ж ні — шукатимуть себе в інших проектах.

      За інформацією «УМ», Віктор Андрійович мав особисто навідатися на засідання ради. Не виключався й той варіант, що Ющенко запропонує на посаду голови ради свою кандидатуру. Це мала  бути компромісна постать, яка покерувала б партією кілька місяців, аж поки всі крапки над «і» не розставить наступний з’їзд «НУ». Подібну ініціативу підтримало й кілька місцевих осередків НСНУ. Скажімо, очолювана Петром Олійником львівська організація оформила відкритий лист, де так і сказала: нехай своє слово щодо голови ради скаже Президент.

      Розклад, безумовно, склався вельми непростим. Частина партійців навіть не виключила, що з-за столу рада партії підійметься без свого лідера. Утім ці настрої змінила рішучість: або зараз пан (голова ради) — або ми пропали. «Настрої дуже рішучі, — розповіла «УМ» керівник інформаційного департаменту «НУ» Тетяна Мокріді. — Вони вважають, що не можуть не обрати голову ради, оскільки це може закінчитися погано. Партія не може бути тривалий час без голови, це її деморалізує. Більшість членів ради категорично виступає за те, щоб голова ради, президія ради і голова виконкому були обрані в четвер».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>