Клюєв «клюнув» на протест

07.12.2006
Клюєв «клюнув» на протест

Новобогданівець Дмитро Цибко біля руїн своєї хати. Нове житло дали тільки цій родині. (Фото Укрінформ.)

      Минулої п'ятниці «Україна молода» повідомляла про намір новобогданівців перекрили рух залізничних потягів кримського напрямку. Таким способом доведені до відчаю люди хотіли добитися від влади виконання обіцянок щодо ліквідації серпневої НП. Адже після третьої за останні три роки «серії» вибухів тисяча з лишком будинків так і не відремонтовано.

      Тож 2 грудня зранку люд почав збиратися біля залізничної колії. Попри те що, за неофіційною інформацією, з Києва до Запоріжжя надійшла команда не допустити акції спротиву й упродовж кількох днів можновладці регіону заглядали не до актів комісії про потребу в ремонтах, а до відповідного кодексу. Аби залякати потенційних протестувальників кримінальною відповідальністю за блокування транспортних комунікацій: стаття 279 КК України, мовляв, передбачає до трьох років ув'язнення. Напередодні Новобогданівку відвідали «гінці з «губернії». Людям було обіцяно все, тільки б не перекривали залізницю. Тиснули і на совість: хіба ж винні, мовляв, пасажири, яким буде непереливки в степу холодної пори? А де совість винних у тому, що зруйнована під час вибухів ще в травні 2004-го хата, скажімо, Кириченків досі не придатна для проживання, і подружжя з трьома дітьми та 80-річним дідом-фронтовиком змушені поневірятися по сусідах? Таких прикладів — не одна сотня! Тож сім'ї не тільки Кириченків, Ніколаєвих, Томенчуків зі слізьми на очах констатують: влада нас просто «кинула». 

      Головним виконавцем волі столиці 2 грудня став сільський голова Новобогданівки. Враження, ніби Микола Малахов і ночував на рейках, аби унеможливити зрив у роботі залізниці. Зрештою, йому не позаздриш. «Затиснений» між командою зверху і людським гнівом, пан Микола викручувався як міг: «Відремонтовано лише сто будинків... Факт і те, що 1200 ще «в черзі»... Та що може зробити бригада із 43 чоловік?..» Сільський голова підтвердив, що від Кабміну ні копійки не надійшло, що ремонт ста будинків профінансовано з обласного резервного фонду: «Я клянусь! І відповідаю за свої слова».

      Райцентр посилив «аргументи» влади нарядом міліції. «Про всяк випадок» на місце запланованої акції протесту прибув, знехтувавши вихідним, заступник начальника Мелітопольського райвідділу Микола Думанський. Ганна Кириченко та інші протестувальники кажуть, що їх залякували: хто сяде на рейки — пересадимо, мовляв, на нари! Налякані ув'язненням і втішені ще однією обіцянкою (область повідомила Миколі Малахову про виділення Кабміном 4,5 мільйона гривень) люди на рейки таки не сіли. Столиця дійсно зреагувала на «стихійний кримінал» у зоні лиха. В коментарі одному з центральних телеканалів віце-прем'єр Андрій Клюєв зізнався, що «не все так гладко йде в Новобогданівці. На жаль, дуже багато пунктів у компетенції Міністерства оборони, і жоден з них не виконаний. Усі ж кошти виділені з бюджету. Гроші є, головне — їх ще треба освоїти». Знаково, що вже в день акції протесту мав місце демарш ремонтників: скориставшись відсутністю господарів у багатьох хатах, вони пришвидшили вивезення з дворів будматеріалів. Остогидло, мовляв, працювати безплатно...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Діти з потерпілих у результаті вибухів під Новобогданівкою сіл поїдуть відпочивати в «Артек». Як повідомили УНІАНу в Мелітопольській райдержадміністрації, путівки в дитячий центр одержали 335 школярів 1—11 класів із шести сіл району. Необхідні для цього кошти були виділені по лінії Мінсім'їмолодьспорту.