Чадний газ із запахом... містики

07.12.2006

П'ятого загиблого міліція знайшла у ванні

      В однокімнатній квартирі багатоповерхівки на лівобережжі Дніпродзержинська того дня зібралася весела і дружна компанія — з нагоди іменин однієї з дівчат, якій виповнилося 19. Цю оселю запропонував зняти хтось із друзів, щоб подалі сховатися від батьків, бо всі учасники свята мешкали звідси далеченько. Сусіди десь до півночі чули за стіною голосні розмови, а на ранок стало тихо. Тільки вертаючись зі школи близько шістнадцятої години, сусідська дiвчина Вероніка звернула увагу на те, що вхідні двері до квартири покриті крапельками вологи. Запідозривши аварію, зателефонувала на роботу мамі, а та додзвонилася до господарів оселі, які мешкають за іншою адресою. Невдовзі приїхав їхній син. До оселі він зайшов разом з Веронікою...

      — Одна дівчина лежала в кухні, двоє хлопців — на ліжку у кімнаті, вкриті ковдрою (було дуже холодно), ще одна дівчина — на іншому ліжку, — розповіла Вероніка. — Наш сусіда кинувся відчиняти вікна, хоча нічим неприємним не пахло. Я теж не відчула запаху спиртного чи цигаркового диму. Тільки віддавало чимось сирим. Та ще шпалери чомусь зі стін відклеїлися, звисали майже наполовину. Сусіда, мабуть, подумав, що свіже повітря дозволить молодим людям прийти до тями. Але вони не ворушилися. Тоді ми стали телефонувати до «швидкої». Доки медики доїхали, минуло ще хвилин 15-20.

      Оглянувши бездиханні тіла, лікар сам викликав міліцію. Хтось спробував відчинити двері до ванної кімнати, але ті були зачинені зсередини. Довелося виламувати. Там знайшли ще одного юнака — теж мертвого.

      Як з'ясується пізніше, день народження відзначали восьмеро підлітків. Троє гостей, серед яких була ще одна іменинниця — їй виповнилося 17 років, залишили злощасну квартиру пізно ввечері, оскільки їм батьки не дозволили ночувати у незнайомому місці. Інші на ранок збиралися просто звідси йти на заняття...

«Нехороша» квартира

      Батько Вероніки Анатолій стверджує, що в цій квартирі щось дивне відбувається вже не вперше. За декілька днів до трагедії її знімала пара молодих людей.

      — Я був удома, раптом чую стук у наші двері, — розповідає. — Відчиняю — стоїть молодий чоловік і просить терміново викликати «швидку» — його дівчині стало дуже погано. Я потім теж зайшов до кімнати: дівчині справді було зле, її всю трусило, немов у лихоманці, говорити не могла, серце несамовито калатало.

      Лікар, який прибув за викликом, помірявши тиск, нічого страшного не побачив. Навіть ніяких уколів робити не став — тільки й порадив придбати в аптеці заспокійливе. Хоча дівчина навіть не могла відповідати на його запитання. А прийшовши до тями, не пам'ятала, як лікар «швидкої» її оглядав узагалі. Супутник потерпілої стверджує, що напередодні вона випила чашку кави та прийняла гарячий душ, отож схильний вважати причиною всьому «нехорошу» квартиру.

Вони дружили з дитинства

      Троє з п'ятьох загиблих навчалися у недалекому минулому в одному класі середньої школи № 13 на дніпродзержинських Черьомушках (так називають цей мікрорайон у народі): Сергій Марченко народився у 1987-му, а Ігор Голуб та Андрій Дорощук — у 1988-му. Проте Андрій вступив до металургійного коледжу після дев'ятого класу, а Сергій з Ігорем торік стали навчатися у місцевому технічному університеті. 19-річна Марина Щербина, випускниця середньої школи № 18, навчалася на другому курсі індустріального технікуму. А наймолодша серед жертв Настя Донець ходила тільки до восьмого класу.

      Марину з Ігорем та Андрієм поховали на Жданівському цвинтарі Дніпродзержинська поруч. Річ у тім, що Андрій та Марина одне одного щиро кохали і вже встигли повідомити батьків про намір побратися наступного літа.

      Сергія Марченка поховали на іншому цвинтарі, поруч із батьком, який помер торік. Його мама потім розповість, що пропонувала влаштувати свято з нагоди дня народження Марини у своїй трикімнатній квартирі — обіцяла й їжу приготувати, і відлучитися до знайомих на весь вечір, щоб молоді не заважати. Але син не захотів...

Хто винен?

      За свідченням начальника слідчого відділу міської прокуратури Дніпродзержинська Сергія Бойка, попередньою причиною загибелі молодих людей є чадний газ. Але однозначно назвати винних у трагедії сьогодні не можна. Поки що кримінальну справу порушено за фактом згідно зі статею 119, частини 2 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за вбивство через необережність двох і більше осіб. Погодьмося, таке формулювання звучить якось із натяжкою.

      Поки що достеменно відомо, що господарі «нехорошої» квартири незаконно, без оформлення належних документів, установили газову колонку турецького виробництва з використанням гумових шлангів.

По Магдалинівці ходять зловісні чутки...

      Не встигли на Дніпропетровщині вгамуватися пристрасті з приводу трагедії у Дніпродзержинську, як нова жахлива звістка надійшла з районного центру Магдалинівка. Знову чадний газ і знову п'ять трупів! Тут трагедія сталася в оселі на першому поверсі 16-квартирного будинку у самісінькому центрі селища, де мешкали 33-річний Сергій Олійник з молодшою на два роки дружиною Наталею. Дітей у подружжя не було. Напередодні вони повернулися з відпочинку в Єгипті і запросили в гості Сергієвого двоюрідного брата з дружиною та 13-річним сином, що мешкали в Луганській області. Ввечері їх усіх бачили у «крутому» за місцевими мірками кафе «Тройка», звідки щаслива компанія перемістилася до оселі Олійників. А наступного дня сусіди помітили, що у вікнах квартири, де мешкало подружжя, цілий день горить світло, а господарів не чути... На дзвінки у двері та телефонні виклики ніхто не відповідав. Терміново повідомлений родич Олійників виламав віконну раму і першим побачив страшну картину — п'ять трупів. На обідньому столі, з-поміж іншого, стояла пляшка горілки і почата банка грибів. Проте найпершою виникла версія про отруєння чадним газом. Згодом її підтвердить і судово-медична експертиза. Однак, здається, ніхто у Магдалинівці не вірить у незаперечність такого висновку. Адже, за свідченням фахівців Магдалинівського управління газового господарства, Олійники у 2004 році встановили у своїй квартирі двоконтурний котел «Термет-21» польського виробництва. Цей агрегат вважається дуже надійним, має декілька ступенів захисту. Зокрема, коли показники тяги, тиску газу чи води перевищують допустимі норми, він негайно вимикається. До того ж котел змонтували за всіма правилами, щорічно проводилися його планові перевірки. А фахівці, які прибули до оселі Олійників, коли стало відомо про трагедію, нічого підозрілого не виявили — плита була відключена, котел працював у нормальному режимі, ознак скупчення газу не відзначили.

      Можна, звісно, припустити харчове отруєння. Однак вищезгадана судово-медична експертиза таку версію відкидає категорично. Але найбільше дивує — у крові загиблих не було виявлено алкоголю, тоді як відомо, що загиблі веселилися і в кафе, і вдома.

      Як уже повідомляла наша газета по гарячих слідах трагедії у Магдалинівці, тієї фатальної ночі до оселі Олійників приїздила за викликом карета «швидкої», але медики начебто констатували тільки підвищений тиск у Наталі. Однак розкидані по квартирі упаковки фесталу та активованого вугілля спонукають до висновків інших — вочевидь нещасні перед смертю відчули саме симптоми харчового отруєння.

      Що характерно, медицина не виявила ознак отруєння чадним газом і у вищезгаданої молодої жінки в Дніпродзержинську. Точніше кажучи, нічого страшного не виявила взагалі. Як, до речі, і в Магдалинівці... Справді якась містика, коли справитися з нею і медицині не під силу. Проте судмедексперти категорично наполягають на своєму. Тоді як в обох випадках можна було б, принаймні з підтекстом фатальним, до їхніх послуг і не вдаватися. За однієї умови — що медики передбачать саме небезпеку накопичення чадного газу. Проте таке їм навіть не спало на думку. Отож поки що в обох випадках доводиться обмежитися висновком сакраментальним — слідство триває, і саме воно розставить усі крапки над «і». Хочеться сподіватися, якщо, звісно, життя до цього часу не підкине ще щось, теж з розряду містики...

Тетяна МИХАЙЛОВА,
Сергій ДОВГАЛЬ.