Нашого гутняка і «бацька» не вдушить!

07.12.2006
Нашого гутняка і «бацька» не вдушить!

У хаті не сидиться, якщо в лісі — зелениця. (Фото Євгена ТАНДУРИ.)

      «Крайня Гута» — саме так назвала б я кафе чи якийсь інший розважально-шинковий заклад, якби відкривала його в Гуті. За аналогією широко відомого в народі ще з радянських часів кафе під назвою «Крайня хата», розташованого у лісі неподалік від українсько-білоруського кордону на українському боці по дорозі на Брест. Хоч кордонів тоді не було і вся їхня «атрибутика» була лише умовністю. На відміну від часів нинішніх, коли кордони, прикордонні стовпи і прикордонники з собаками розділили не лише добрих сусідів, а й родичів, які опинилися «за кордоном» і «за гранiцей» відповідно. А Гута як була крайньою точкою Ратнівського району на білоруських підступах — так нею і залишилась.  За нею тільки ліси розділяють дві сусідки-держави. Як уживаються із сусідами гутняки, чи заздрять білорусам насправді, бо про дива білоруської економіки на Волині ходять ледве не легенди?! Для того ми й подолали сто сімдесят кілометрів із Луцька відразу після свята Михайла архістратига. Як виявилося, припізнилися на один день, на Михайла у Гуті був празник, себто храм. Тим більше були подивовані, побачивши на вулицях у будній день святково одягнених людей — молодих і старих. Невже у поліськiй глибинці День свободи (а потрапили ми у Гуту 22 листопада) святкують як престольне свято?!

 

Привіт Морозу від Шпака!

      Насправді все виявилося значно прозаїчніше. Біля сільської ради та колгоспної контори вишикувався цілий «велопарк» — «велики» були припнуті на спеціально обладнаній стоянці у два ряди. На першому поверсі тривала велика «примірка» — пенсіонери приміряли видані їм окуляри (у рамках всеукраїнської акції «Зір»). Ті самі, що мали дати ще до 65-річчя Перемоги і які начебто тільки тепер віднайшов у загашниках уряд Януковича. Окуляри підходили явно не всім: обстежувалися в районній лікарні ще два роки тому, а за два роки зір міг і погіршитися. Хтось знаходив у футлярах «очі» геть з іншими «плюсами», ніж на них значилося. Але дідусі з бабусями раді були й такому подарунку. Не їм, так комусь згодяться: дарованому коневі у зуби заглядати не годиться. Пошановані дідусі запропонували своєму чесному товариству скооперуватися і піти в кафе «помаранчеву революцію» обмити. Охочих виявилося небагато, однак маленькими групками  пенсійний люд чоловічого роду таки потягнувся до «генделика». Гріх за революцію по чарочці не випити. Заодно розвидниться трохи в нових окулярах, може... Зирк, і роздивляться здобутки нової влади...

      У кабінет до сільського голови Івана Романовича Хомича чемненько прочиняє двері веселенький дідусь:

      — Романовичу, може, то журналісти у вас? Тоді мені до вас треба. От хочу спросить: хто мені гроші з книжки поверне?

      — А багато у вас їх згоріло?

      — Тисяч сто. Жартую, звичайно. Але інтересно получається. Годував бичків, свиней, усе продавав і відкладав на чорний день. Ні тобі масла з'їсти, ні зодягнутися, все ту бумагу на книжку перли. І коту під хвіст? — обурювався Василь Шпак. — Мороз нехорошо поступає. Він обіцяв перед виборами: «Дамо гроші, дамо», а вже як до влади дорвався — мовчить топіру.

      — А ви про революцію помаранчеву знаєте? Може, ще й на Майдан їздили? — кепкую над Кириковичем.

      — Не пустила жінка. Шкода. Може, уже не вернувся б звідти. Нє, треба в земельний отдєл іти.

      — Та рано ще, Кириковичу. Поживіть, — підтакує дідові сільський голова.

      — Пора. Не тре ждати, щоб тобою накидалися. Хотілося б, щоб ще трохи шкодували... Ви передайте Морозу, що народ думає і питає: коли гроші будуть?

      Цього літа Гута, як і чимало інших сіл Ратнівщини та Волинського Полісся, плакали над затопленими полями і знищеним урожаєм у прямому, а не в переносному значенні. Липнева повінь, що само по собі є аномалією, поховала  надії багатьох господарів на якийсь заробіток. Хто рухливіший — той устиг викопати картоплю й моркву з води й продати. А хто не встиг — застав на полях лише сморід від зогнилого врожаю. Складали якісь акти, обстежували площі затоплені, бо обіцяла влада збитки компенсувати. Наївніші ще вірили, а той, хто не вперше вже закусив цієї біди і знає, чого вартує обіцянка влади, лише скептично говорив сільському голові:

      — Не пиши, Романовичу, того акта, бо нічого з того не буде. Ніхто ніколи мені нічого не виділяв і не допомагав.

      Як у воду дивився, бо ні копійки одноосібники не отримали за збитки від водної стихії.

Морквяна столиця Волині

      Щоб зрозуміти, що значать для гутняка затоплені посіви моркви, треба знати про роль моркви у створенні гутнянського добробуту. Запитай сьогодні у Донецьку, Криму, Києві чи Львові, яку моркву вони люблять і споживають, — із Гути. Навіть славнозвісна «Сандора» кілька років купувала цей солодкий коренеплод у гутняків. Ратнівське село зажило собі слави морквяної столиці Волині, коли підприємливі гутняки зрозуміли, що моркву сіяти й продавати вигідніше, ніж картоплю. Торік, наприклад, хто мав по два гектари моркви, заробив по п'ять тисяч, звісно, не гривень, а «зелених». Бо на Різдво ціна на моркву сягнула 2,5—3 гривень за кілограм. І вже на весну черга до кабінету сільського голови із заявами про виділення землі в оренду була як до мавзолею. 240 мешканців села вийшли із колективного господарства зі своїми паями, хоч їхня «Білорусь» (а таку назву колгосп у Гуті отримав ще у 1952-му), дякувати, не розвалилася до ручки. У колишньому колгоспі, майже мільйонері, у корівниках — тисяча голів худоби, засіваються поля, потроху, але оновлюється тракторний парк із приходом молодого керівника Сергія Гайдучика. Проте колишньої розкоші, звісно, немає. А були у «Білорусі» корівники, обкладені облицювальною плиткою, ферма з сауною і буфетом. Брали приклад із сусідів-білорусів, у яких це добро за радянських часів було майже в кожному селі. А тому їздили в Гуту на показові семінари з усієї області. Тепер до Гути їздить торговий люд з усієї України, але вже за гутнянською морквою. Прикупили селяни свої сівалочки, по 2—3 у хаті мають, хто польські, а хто наші, ковельські. У Гуті тепер навіть діти сіють свої ділянки моркви, доглядають за ними і збирають. Небагато, по соток десять, але своїх, кревних. Зате виручені гроші тратять із чистою совістю на що хочуть. Вже 300 тонн гутнянської моркви роз'їхалося по Україні, хоч ціна цьогорічна селян не радує і ставить під великий сумнів запланові прибутки. Заготівельники зі сходу платять по 50 копійок за кілограм і ще лякають турецькою та єгипетською морквою, яку начебто завезли чи мають завезти в Україну. Мовляв, віддавайте швидше, бо зостанетеся зі своєю морквою в одних збитках. Люди стривожилися, подумали: звідки серед єгипетських пісків моркві взятися? Брешуть східняки, ой брешуть. І притримали помаранчевий урожай, закопали в кагати. Зима покаже. У декого тепер усе подвір'я у кагатах.

      До речі, Гута залишається лідером на Волині й за кількістю тракторів у власності одноосібників: на 498 сільських дворів припадає 140 залізних коней. Дякувати, колгоспні володіння «бацьки Лукашенка» поруч, а там уся техніка, що віджила свій ресурс, пускалася на металобрухт. Частина її нелегальними партизанськими стежками потрапляла на Волинь — не були б волиняки справжніми українцями. А Гуті сам Бог велів моторизуватися білоруською списаною технікою.

«Государственную границу» стереже голодний пес

      Перший прикордонний перехід у Гуті дислокувався ледве не посеред села. Натерпілися гутняки від такого сусідства добряче. Їдуть дядьки картоплю копати чи садити — паспорт показуй! Зрештою викурили прикордонників за село: сидіть хлопці там і не тривожте людей. «Хлопці» сидять тепер у своїх вагончиках лише по суботах, неділях та у святкові дні, а решту днів мешканці Гути і найближчих білоруських сіл розділяє лише неширока канава, яку при бажанні можна вбрід перейти. Треба щось родичеві-сяброві передати — дзенькнув на мобілку (дякувати, є це благо цивілізації) і домовився, куди вийти. Передав мішок перцю болгарського чи помідорів на той берег — і порядок!

      До найближчого білоруського села звідси — кілометрів із п'ять. За звичайнісінькою канавою видніються оброблені білоруські поля — це село Пирове, яке в порівнянні з Гутою — звичайнісінький хутір зі своїми 43 хатами; ще трохи далі — Оріхове, з якими дружать гутняки і школами, і колективними господарствами. Отож про те, як живеться сусідам-сябрам, гутянці знають не з чужих слів. І заздрять тепер по-доброму їхнім дорогам, бо у нас таких не буде років і за двадцять: зі світлофорами, обкошеними узбіччями тощо. Заздрять гомельським комбайнам, зробленим спільно з німцями: їх можуть купити білоруські колгоспи без процентів. І куплять. А гутянці купили по лізингу один трактор ХТЗ,  так обійшовся він утричі дорожче, ніж коштує. От і погосподарюй! Про пенсії білоруські та зарплати гутянці відгукуються стриманіше. Вони, звичайно, вищі за наші, але й ціни на продукти у білорусів поповзли догори. Не з великого добра сябри вимітають тепер із прикордонних волинських містечок продукти.

      Підприємливий гутняк у цій ситуації, завантаживши торбу з харчами, поїхав до білорусів міняти на... картоплю. Дешеву бульбу назад переправив через кордон, здав заготівельникам, які вже чекають у Гуті — і є якась копійчина. Чого тільки через кордон отой не переправлялося за роки незалежності: і спирт, і металобрухт, і худоба, а цього літа білоруси підторговували у нас соляркою, продаючи по 3,50 гривні, коли на волинських АЗС вона коштувала 4,10. Дехто з білорусів зажив настільки недобру контрабандну славу  (насамперед ті, хто возив через кордон брухт), що стали персонами нон грата iз забороною в'їзду в Україну. І хоч лідером за контрабандними «експортно-імпортними» операціями на українсько-білоруському кордоні є, безперечно, ратнівські Самари, частка Гути теж немала.  До речі, президент Білорусі на одній із господарських нарад обурювався: «Что это за Самара, которая пол-Белоруссии споила?!»

      Із приводу того, хто кого і як споїв, — питання ще спірне. Гутняки помітили, що сучасні білоруси пити вже не вміють. Спиваються швидко, навіть жінки. А в деяких селах і самогонки не вміють гнати!

      — Йому пляшку постав — і він покине трактор, коня, нічого вже робити не буде. А наш чоловік і вип'є добре, але ще за плугом попоходить і попоробить.

      От, виявляється, як російська «культура пития» вплинула на ген господарника. В українцеві, тим паче в поліщукові, навіть горілка його до кінця не вбила! А знаєте, як визначити, у якій білоруській хаті живе українка чи українець? Якщо хата побілена або обшальована (дошками оббита), якщо штахетником обгороджена, а коли ще й чорнобривці на клумбі посіяні — тут точно нашi живуть. Мешканців прикордонних білоруських сіл гутняки називають литвинами: це така етнічна група, яка в словах робить наголос на «и». Литвини колись, поки не було меліорації і села розділяли непрохідні болота, на танці до Гути припливали на крепах — спеціальних човниках, для яких і болото ставало прохідним. І заміж гутянських дівчат литвини брали охоче. Нині у Гуті чимало невісток-білорусок, особливо у сім'ях віруючих (баптистів). Дехто вже по троє-четверо діток народив, а громадянства українського ще не має.

      Цього літа мешканці українського прикордоння масово порушували кордон, йдучи в білоруські ліси за чорницями, ціна на які зашкалювала за 18 гривень кілограм. Дехто із родин заробив на ягодах по три-п'ять тисяч гривень. Отож прикордонникам роботи вистачало. Кажуть, чоловіка і дружину із сусіднього Тура білоруські прикордонники дві доби у Кобрині протримали, а вдома двоє неповнолітніх дітей плакали і чекали батьків, які зникли в лісі. Зате тепер на кордоні — сезонне затишшя. На пункті спрощеного прикордоного контролю нас зустрів худий самотній пес, який вірно ніс службу навіть на голодний шлунок. Він так зрадів сухарям, які знайшлися в моїй сумці, що ледве не збожеволів від щастя. Хтозна-коли ще до суботи тут, на переході, з'явиться жива душа. Порушивши кордон і перелізши через плутанку, якою посновано берег канави, стоїмо вже на білоруській землі й очам своїм не віримо: малесенька табличка із написом (і то російською мовою!) прибита до осики, що росте у воді на болоті. У похмуру осінню днину заледве можна прочитати, що це — «Государственная граница». Зате українці вмостили адекватну табличку на солідному стовпі, на видному місці, та ще й двома мовами — українською і білоруською. І вагончик стаціонарний поставили. Як годиться, за всіма законами прикордонного антуражу. Ратнівські поліщуки просили владу, щоб працював кордон не лише у вихідні, а щодня. Їм відповіли з білоруської сторони: коли буде до 50 машин у день кордон перетинати, тоді і працюватиме стаціонарний постійний пункт пропуску.  А поки що по обидва береги канави, якій відведено роль нейтральної смуги, пiд час наших вiдвiдин «границы», гули трактори. Гутняки докопували моркву, білоруси теж порали ще поля. Коли канава замерзне — можна буде і в гості до сусідів. Зимові вечори такі довгі... Хоча й дотепер, у тому числi на Михайла, коли у Гуті святкували престольний празник, сябри приїжджали у гості до родичів. Як переправлялися? Це вже місцеві секрети...

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>