Донецький газовий порожняк

07.12.2006

      Коли на вулиці холодно і температура зі знаком «мінус», то у всіх прокидається інтерес до газових питань. Так було минулого року, так є і нині. Проте в урядових кабінетах комфортно і тепло, і тому чиновники не поспішають перейматися проблемами паливно-енергетичного комплексу. Більше того, несподівано виявилося, що відомий на всю Україну Донбас, який не жене порожняк, насправді зазіхнув на нафтогазову скарбницю держави.

      В урядовому проекті бюджету країни, який на цьому тижні зареєстрували у парламенті для другого читання, передбачено, що найбільшим донором бюджету стане компанія «Нафтогаз України». Не минуло й півроку відтоді, як Прем'єр Янукович, його перший заступник Азаров та віце-прем'єр із питань ПЕК Клюєв клялися, що не повторять помилок попередніх урядів, які збільшували податкове навантаження на «Нафтогаз».

      Спорожнення нафтогазової казни на користь казни національної зросте з нинішніх 11,5 млрд. грн. до 15 млрд. грн. у наступному році. Газовики кричать про можливий занепад газо- та нафтовидобувної галузей, оскільки Кабмін на 2 млрд. грн. підняв ренту на видобуток корисних копалин. Їхній головний аргумент: викачування грошей галузі до бюджету не дає змогу збільшувати видобуток дешевого власного газу. Отже, газовий зашморг Москви далі затягуватиметься на українській шиї.

      Ще на початку бюджетного процесу експерти в один голос стверджували, що різке підвищення податків негативно відобразиться на компанії. Та й нещодавнє пониження рейтингу «Нафтогазу» міжнародним агентством Fitch отримало не менш одностайне пояснення серед експертів: світова бізнес-спільнота з острахом дивиться на «Нафтогаз», який перетворюють у колоса на глиняних ногах.

      У всьому світі вважається цивілізованим, коли частка податкових відрахувань компанії з великими доходами становить 10—15 відсотків від суми доходу. Найбільше підприємство нашої країни, з найбільшим доходом, «Нафтогаз України» нині платить понад 22 відсотки від суми доходу. А в наступному році Мінфін пропонує стягувати з неї 27 відсотків. Тому зрозуміло, що іноземні банки скоро зовсім перестануть довіряти виснаженій податками компанії.

      Пiдготовка до другого читання бюджетного закону підкинула ще один сюрприз газовикам від «донецького» Кабміну. Податковий борг у 2,64 млрд. грн., який тягнеться за «Нафтогазом» ще з 1999—2003 рр., Мінфін вирішив стягнути за один рік — 2007-й. Необхідність такого кроку чиновники пояснили бажанням зменшити цінове навантаження на теплокомуненерго, які не витримають росту ціни на імпортний газ iз нового року. Уряд стверджує, що ця сума буде компенсацією різниці між дорогою ціною газу в 130 доларів, що діятиме з 1-го січня, і нинішньою вартістю палива — 95 доларів. Дивує таке хижацьке ставлення до «Нафтогазу», який уже котрий рік кладе до бюджету України кожну десяту гривню. Для чого різати курку, що несе золоті яйця? Чи її хочуть збанкрутувати у чиїхось інтересах?

      Податкове навантаження «Нафтогазу» можна зілюструвати одним-єдиними прикладом. За 9 місяців 2006 р. «Нафтогаз» сплатив до бюджету 10 млрд. грн. Решта великої промисловості України, а саме — машинобудування, хімічна промисловість, чорна і кольорова металургія, підприємства транспорту (зокрема «Укрзалізниця») і зв'язку, атомна енергетика — разом усі вони сплатили 11 млрд. грн. податків. Як кажуть, відчуйте різницю.

      Не важко пригадати, як влітку щойно призначений перший віце-прем'єр Микола Азаров посік на дрібну капусту «помаранчевих» газових менеджерів і ще в серпні стояв горою за «Нафтогаз». «Ми плануємо детально розібратися, чому НАК «Нафтогаз України», який ще півтора року тому був прибутковим та ефективним підприємством, сьогодні практично став банкрутом. Ми проведемо ревізію роботи компанії у частині отримання кредитів», — стверджував Микола Янович. Не менш ревниво кидався у бій молодий віце-прем'єр iз питань ПЕК Андрій Клюєв: «У нас по «Нафтогазу» важка ситуація, особливо все, що стосується фінансового стану. Нам разом із Мінфіном, з податковою доведеться запроваджувати низку законодавчих ініціатив для того, щоб витягнути з цієї ями «Нафтогаз України».

      Не змінилася патріотична позиція двох чільних донецьких (звичайно ж, після самого Прем'єра) і трохи згодом, восени. Вже у жовтні Азаров заявив про недопустимість збільшення податкового пресу на «Нафтогаз»: «За рахунок чого в нас було збільшення доходів бюджету? У НАК «Нафтогаз України» забрали на 5 млрд. грн. більше, змусили взяти кредити і перерахувати їх у бюджет. Тому якщо у 2004 р. компанія надала до бюджету 5,5 млрд. грн., то вже в 2005 р. надали 10,5 млрд. грн. Це що, свідоме приведення до банкрутства «Нафтогазу України»?» Його колега Клюєв був більш відвертим: «Кабінет Міністрів планує зменшити податкове навантаження на НАК «Нафтогаз України» у 2007 році. Ми зараз саме цим і займаємося».

      А для тих, хто «не пойняв», ситуацію на пальцях роз'яснив особисто Прем'єр-міністр Віктор Янукович: «Додаткового вилучення з доходів вітчизняних підприємств не має бути. Ми добре знаємо, до чого призвела така політика, — до фактичного банкрутства державних монополій».

      Здавалося, оце справжній державницький підхід. Ну просто і словом, і ділом. Але ж... Насправді, цифри у проекті бюджету кардинально суперечать словам Азарова, Клюєва, зрештою, самого Януковича. Податкове навантаження не зменшується, навіть не залишається таким, яким є нині, а зростає далі! Замість 11,5 млрд. грн. із «Нафтогазу» випомпують майже 15 млрд. Отож Донбас цього разу прогнав нафтогазовий порожняк. І чи лишень цього разу?..