Гол на виїздi — як подвиг

07.12.2006
Гол на виїздi — як подвиг

20-річний Богдан Шуст пропустив лише одного разу. (Фото РЕЙТЕР.)

      Перед останніми матчами групового турніру Суперліги букмекери не вірили, що український «Шахтар» і російський «Спартак» зможуть забезпечити собі потрібний результат на чужих полях. Узагалі це відповідало статистичній логіці: донеччани два виїзди перед цим програли з різницею 0:6, а москвичі 1:6. Проте футбольна весна, як прийнято казати, таки прийде в Москву та Донецьк, а не Лісабон і Пірей. Чемпіон України навіть мав мізерний шанс продовжити виступи у більш елітному єврокубковому турнірі, але щодо цього питання залежав від «Валенсії», якій нічого не потрібно було в Римі, та й сам не спромігся виграти в Греції.

      На передматчевій прес-конференції тренер «Шахтаря» Мірча Луческу виглядав упевненим у собі, до того ж одержав додатковий «зуб» на греків. Місцевий перекладач був настільки далеким від футболу, що не зміг пригадати прізвище румунського фахівця і почав щось нести про диктатора Чаушеску, чим викликав справедливе обурення наставника. Хоча донецький Містер і підтвердив «диктаторські» здібності своєї команди, але у футбольному сенсі. Виявляється, «Шахтар» посідає п'яте місце з 32 команд групового етапу за кількістю ударів у площину воріт і третє — за показником володіння м'ячем. Власне останній нюанс в арсеналі гірників і став вирішальним у поєдинку з «Олімпіакосом», оскільки саме завдяки «бразильському» контролю м'яча підопічні Луческу диктували супернику свою тактику.

      З перших хвилин суперники діяли обережно. І грецький, і український клуби не раз страждали через величезні розриви у лініях при переході з однієї стадії гри в іншу. А оскільки в останній момент якісну взаємодію в обороні не налагодиш, тренери це питання вирішили кількісно. «Шахтар» суворо виконував настанову тренера і зустрічав суперника на своїй половині поля. Безоглядно йти вперед заборонено було, схоже, навіть творчому бразильському тріо хавбеків. Старанну роботу у відборі поставили на перше місце форварди Маріка та Брандао. Луческу вже не вперше довів, що для обмеження атакуючих дій суперника необов'язково випускати другого опорного півзахисника (міг би вийти Дуляй) і грати з одним форвардом. Румунський та бразильський нападаючi добре виконали свої непрямі функції й звели до мінімуму можливе підключення до атаки оборонця Жуліо Сезара, чий гол приніс «Олімпіакосу» нічию з «Ромою». Примітно, що другий матч поспіль «Шахтар» виявляє неабияку витримку, граючи у невластивий йому футбол. Щоправда, всі побачили, чого це коштує деяким футболістам, коли у другому таймі судоми почали зводити ноги саме технарям Фернандіньйо, Жадсону та Матузалему. І все ж попри те, що гості занадто багато надали грекам можливостей безперешкодно пробивати з центральної зони, обрану Луческу тактику і її виконання слід визнати майже бездоганними — про це свідчить рахунок на табло.

      Не можна сказати, що у великій кількості ударів по воротах Богдана Шуста винен лише дует центральних захисників Чигринський—Кучер. Хоча українці й справді помилялися частіше, ніж у грі з римлянами, в якій зробили вагому заявку на місце в основі. Просто перед ними якісним «хвилерізом» був лише Анатолій Тимощук, а бразильці в районі «бойових дій» перед своїм штрафним майданчиком виступали переважно спостерігачами. Свої козирі Жадсон і Матузалем продемонстрували на іншому «фронті»: перший подав кутовий точнісінько в те місце, з якого вiдвели греків Чигринський та донецькі форварди, а другий забив м'яч головою, зігравши на випередження. Ефект несподіванки змінив стратегію матчу. Підопічним норвежця Тронда Сольєда вже потрібно було відзначатися двічі, при цьому не на шкоду своїй і без того проблемній обороні. Команда з півдня Європи це важке завдання так і не виконала через не властивий їй дещо прямолінійний скандинавський підхід.

      Упродовж усього матчу загрозу донецьким воротам «олімпійці» намагалися створити лише за допомогою навісів і дальніх ударів. «Другий поверх» виграли Чигринський і компанія, а далекобійна артилерія пірейців цього разу була напрочуд «непристріляною». Як почав м'яч «валитися» з ноги під час ударів Джорджевича, Кастільйо, Марича й Рівалдо, так це тривало й надалі. Лише одного разу, коли бразилець ідеально відкинув м'яч під удар, злий геній Донецька Кастільйо (уругваєць забив і в першій грі цих команд, щоправда... рукою) зміг «розстріляти» Шуста. Часу змінити нічийний рахунок було вдосталь. «Шахтар» одержав чимало шансів у вільних зонах суперника, але Брандао, Жадсон та Агахова ще раз продемонстрували, чому пристойна статистика з ударами в площину не втілюється у такий же пристойний результат — їхні постріли сивочолий голкіпер Нікополідіс «читав». Врятувати Сольєда від iмовірної відставки міг лише 34-річний Рівалдо, який бив і здалеку, і зі «стандартів», але його «ядра» летіли чи в руки Шусту, чи в «стінку».

      І чи міг «Шахтар» не вийти в Кубок УЄФА, якщо в Греції зробив майже неймовірне: забив м'яч на виїзді у Лізі чемпіонів. Востаннє це вдавалося Андрію Воробею у жовтні 2000-го, коли він вразив ворота «Лаціо»! Тому й вистояв навіть удесятьох, коли англійський арбітр Стів Беннет вилучив Развана Раца за друге попередження за п'ять хвилин до фінального свистка.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

      — «Шахтар» заслуговував ще більшого успіху та визнання. «Олімпіакос» мав чимало шансів відзначитися, якими не зуміли скористатися. Заміни наприкінці гри були запланованими, адже на цьому стадіоні дуже важке поле. Через це футболісти втомилися, крім того, Жадсон догравав матч на одній нозі.

Тронд Сольєд, головний тренер «Олімпіакоса»:

      — Ми були старанними і доклали максимум зусиль для перемоги. Ми зіграли добре, але знову пропустили гол зі стандартного положення. Визнаю, що частина відповідальності лежить на мені, але не всі зміни в команді відбуваються миттєво. І «Олімпіакос», і «Шахтар» добре організовані, сильні у технічному плані. Проте наявність бразильців дозволила досягти успіху «Шахтарю».

 

ТАБЛО

Група D

«Олімпіакос» (Греція) — «Шахтар» (Україна) — 1:1

Пірей. «Георгіос Караїскакіс». 33 000 глядачів

      «Олімпiакос»: Нікополідіс, Домі (Георгатос, 83), Столтідіс, Кастільйо, Марич, Рівалдо, Джорджевич, Жевляков, Пантос (Константину, 75), Бабангіда (Борха, 83), Сезар.

      «Шахтар»: Шуст, Срна, Кучер, Чигринський, Рац, Тимощук, Фернандіньйо (Елано, 81), Жадсон, Матузалем (Дуляй, 77), Брандао, Маріка (Агахова, 66).

      Голи: Кастільйо, 54 — Матузалем, 27

      Арбітр: Стів Беннет (Англія)

      Попередження: Константину, 90+3 — Брандао, 13; Кучер, 37; Шуст, 54; Рац, 84, 89

      Вилучення: Рац, 89 («Ш»)

«Рома» (Італія) — «Валенсія» (Іспанія) — 1:0

      Гол: Пануччі, 13

Підсумкове становище:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Валенсія»     6     4     1     1     12-6  13

2. «Рома»   6     3     1     2     8-4   10

3. «Шахтар» 6     1     3     2     6-11  6

4. «Олімпiакос»   6     0     3     3     6-11  3