Мiцний пенсiонер-депутат став мiнiстром

05.12.2006
Мiцний пенсiонер-депутат став мiнiстром

Віктор Корж (з золотим ланцюжком на шиї) уже встиг взяти участь у депутатських «розборках».

      Передостаннім постом в уряді, який «оновлюється» під натиском «антикризової» коаліції, стала посада міністра у справах молоді, сім'ї і спорту. Юрій Павленко, пробувши на ній майже два роки, 19 жовтня написав заяву про політичну відставку у зв'язку з переходом «помаранчевих» в опозицію. У четвер Верховна Рада задовольнила прохання 31-річного Павленка, а в п'ятницю 247 голосами підтримала пропозицію Прем'єр-міністра щодо призначення новим спортивним «босом» Віктора Коржа.

      Уже наступного дня, в суботу (!), віце-прем'єр-міністр України Дмитро Табачник поспішив представити колективу міністерства його нового начальника. Тут же Юрій Павленко підбив короткі підсумки роботи свого відомства за 2005—2006 роки. Зокрема, акцентував увагу на якісній підготовці до Олімпійських ігор в Турині та вперше за роки незалежності України розробленій і затвердженій урядом «Державній програмі розвитку фізичної культури і спорту». Пан Юрій подякував усьому колективу міністерства за спільну співпрацю й побажав успіхів Віктору Коржу. Новопризначений чиновник запевнив підлеглих, що є прихильником еволюційного, а не революційного підходу, тому всі позитивні проекти міністерства матимуть розвиток. А серед першочергових завдань назвав підготовку до Олімпійських ігор 2008 року.

      49-річний представник Партії регіонів у спорті далеко не новачок. Побувавши професіональним велогонщиком, тривалий час працював у раді товариства «Динамо». В останнє десятиріччя добився посад у кількох федераціях, які зберігає й понині, розриваючись між кількома стільцями. За півроку свого перебування у стінах Верховної Ради він не зробив жодного депутатського запиту, але подав п'ять законопроектів: «Про ратифікацію Міжнародної конвенції про боротьбу з допінгом у спорті», «Про інформацію Кабінету Міністрів України щодо діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування з розвитку фізичної культури і спорту», «Про внесення змін до статті 29 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо заборони закриття та перепрофілювання закладів та об'єктів фізкультурно-оздоровчого та спортивного призначення)», «Про спортивні лотереї в Україні», «Про забудову території, прилеглої до НСК «Олімпійський» у Києві». Перші два з них були ухвалені.

 

ДОСЬЄ «УМ»

      Корж Віктор Петрович.

      Народився 3 серпня 1957 року в Харкові.

      Генерал-майор міліції.

      Майстер спорту міжнародного класу з велоспорту.

      Освіта: Харківський мед. інститут (1981), Харківський спорт. факультет Київського державного інституту фізкультури (1989), Державна академія управління (1999).

      1982—83 — лікар клінічної лікарні (Харків); 1983—85 — лікар, головний лікар фізкультурного диспансеру Харків. обл. ради «Динамо»; 1985—89, 1995-97 — заст., перший заст. голови Харків. обл. ради «Динамо»; 1994—95 — заст. голови АТ «Інвестор» (Харків); 1997—2005 — перший заст. голови Центральної ради ДСТ «Динамо».

      Кандидат наук з фізичного виховання та спорту за спеціальністю «Олімпійський та професійний спорт».

      Заслужений працівник фізичної культури і спорту України.

      Президент Федерації гімнастики України, перший віце-президент федерації велоспорту, президент Федерації панкратіону України, віце-президент НОК України, перший віце-президент Української секції міжнародної поліцейської асоціації.

      З 25 травня 2006 р. народний депутат V скликання від Партії регіонів (порядковий номер у списку 172).

      Голова підкомітету з питань фізичної культури та спорту Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

      Має ордени «За заслуги» ІІІ ст. й «Данила Галицького».

      Пенсіонер.

      Проживає у Києві.

      Одружений, має двох дітей.