Танцюють усі!

01.12.2006
Танцюють усі!

Перша пара — Олександра Кужель iз партнером, за спиною юнака — чоловiк панi Кужель. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Два тижні триває підготовка учасників другого Віденського Оперного балу до головного гламурно-світського заходу року. Журналістам завчасно пообіцяли, що 28 листопада о 20.00 вони матимуть можливість відвідати відкритий урок балетмейстера Григорія Чапкіса у столичному Будинку вчителя. Популярний член журі телевізійного конкурсу «Танці з зірками» мав готувати VIP-діточок до їхнього першого танцю на справжньому балу. Проте Чапкіса у Будинку вчителя не виявилося. Як пояснили організатори, охочих навчитися танцювати так багато, що довелося поділити їх на дві групи. Тому в Будинку вчителя відкритий урок дасть заслужений діяч мистецтв, професор і танцмейстер Олег Касьянов. Хоча «журналістський телеграф» пояснював несподівану зміну планів інакше. Подейкували, що станом на вівторок дорученим Григорію Чапкісу наташам ростовим вдалося досягти більш ніж скромних успіхів у тяжкій бальній науці, тому до відкритого уроку вони поки що не готові. З волконськими й узагалі «напряжонка». Більшість із нащадків наших VIP-iв вважають, що бальними танцями займаються лише нетрадиційно сексуально орієнтовані представники чоловічої статі. Є начебто і друга причина, з якої журналістам не вдалося побачити перший танець молодняка, поставлений Чапкісом. Кажуть, цього року доступ журналістів (зокрема телевізійних) на бал буде доволі обмежений. А багатьом учасникам-«балювальникам» страшенно хочеться потрапити на телеекрани хоча б під час відкритого уроку. Тому чапкісовим вихованцям довелося почекати з відкритим уроком, у них іще все попереду.

      Перед цією публічною репетицією танцмейстер Олег Касьянов особисто підійшов до кореспондента «УМ», щоб люб'язно дати коментар: «Це п'ятий Віденський бал, який я допомагаю організовувати. Перший аналогічний бал відбувся ще за Леоніда Кравчука. Цього разу я ще й готую до балу непрофесійних танцюристів, власне, учасників балу. За вісім занять ми вивчили полонез, буковинську польку, повільний вальс, віденський вальс і фокстрот».

      — А як ви прокоментуєте, що цьогорічний Віденський бал надумали проводити на початку Різдвяного посту?

      — Але ж цей бал приурочено до Дня боротьби зі СНІДом, він благочинний. Наскільки я чув, кошти від розіграної під час його проведення лотереї підуть на лікування ВІЛ-інфікованих дітей. Загалом же моя місія полягає в тому, щоб навчити людей танцювати.

      Словом, що ближче до балу, то більше виникає нових подробиць. Принаймні ще минулого тижня на прес-конференції щодо організації Віденського балу нічого про ВІЛ-інфікованих не йшлося.

       Перед відкритим уроком між журналістами, мов екзотичний чорний метелик, то пливла, то летіла пані Олександра Кужель, охоче позуючи фотографам. Її супроводжував законний чоловік, високий і аскетично худорлявий чолов'яга, схожий на обвітреного морського вовка. Олександра Кужель ігнорувала мінералку iз загального столу, а пила лише свою власну, час від часу витягуючи пластикову пляшку із сумочки. Поступово чималу танцювальну залу Будинку вчителя ущент заполонили старанні учні різних вікових категорій, комплекції, проте з обов'язковою для всіх щасливою усмішкою. Майже за годину до початку відкритого уроку в Будинок вчителя завітала учасниця «Танців із зірками» Ольга Сумська, яка теж сподівалася зустрітися зі своїм кумиром Григорієм Чапкісом. Почувши, що маестро сьогодні не буде, Ольга засмутилася й хотіла було йти геть. Але, побачивши телекамери, відразу передумала і жваво приєдналася до учнів Олега Касьянова, прихопивши iз собою ще й дочку. Антоніна достоту має вигляд Ольжиної сестрички, до того ж не відомо, чи меншої. Прийшли на репетицію і сестри Завальські (гурт «Алібі»). Майже всі VIP-учні мали за партнерів професійних танцюристів — вихованців Олега Касьянова. Виняток становив лише лідер гурту Mad Hads Вадим Красноокий. На репетиції він танцював із власною дружиною, вбраною у виклично-гротескну сукню a la «Проня Прокопівна на курсах шляхетних дівчат».

      Новоспечені танцюристи старанно демонстрували свою майстерність. А після запальної польки паркет танцзали мало не вискакував. Я згадала, що на Віденському балу танцювальників-аматорів буде в десятки разів більше, і подумала: «Бідний Оперний...»

  • Банкет «Русалки» на тлі чуми

    Вихованка знаменитої дніпропетровської дитячо-юнацької спортивної школи спортклубу «Метеор» з фігурного катання Тетяна Навка до Росії перебралася ще з 14-річного віку. І коли востаннє вона була у рідному місті, так просто й не пригадати. Її тодішній (ще 1988 року) переїзд насамперед пов’язують iз тим, що в Україні талановитій фігуристці, що виступала в парному розряді, не знайшлося партнера. >>

  • «Маскування» на Хрещатику

    У ніч із суботи на неділю — на два дні пізніше Стрітення, але з його нагоди, — в столичній мерії відбувся благодійний бал-маскарад. Із «цирком», що регулярно відбувається у Київраді (в сесійні дні), свято під назвою «Карнавалія» не пов'язувалося фактично ніяк. Долучилася хіба що прес-служба КМДА, а так — не було ані мера Леоніда Черновецького, ані його заступників, ані інших чиновників. Ба, не завітали також і урядовці й депутати. А дарма. По-перше, акція була благодійною. По-друге, такі дійства в Україні відбуваються не часто. >>

  • Від Президента до немовляти

    Безперечно найкраще українське дитяче видавництво, на книгах якого вже виросли цiлi покоління українських дітлахів і заразом їхніх батьків, усьоме презентувало оригінали ілюстрацій до своїх книг. «Той, хто придумав і створив «А-БА-БУ...» — Іван Малкович говорить, що «малятам від 2 до 102 треба презентувати не тільки що читати, а й що розглядати». Його доповнює Андрій Курков: «Насправді обличчя дитячої книжки — це ілюстрації. Тут письменник відіграє не таку важливу роль, тому що навіть гарний текст можна вбити поганим малюнком до нього, так, що ніхто не згадає про це видання». Пiдтримує Куркова Олег Скрипка, який «на кожну нову книгу цього видавництва чекає з нетерпінням». І музикант, і письменник на виставку приходять із дітьми. Габріелла-Таїсія та Тео Куркови своєю улюбленою книгою називають «Снігову королеву» і з задоволенням розглядають картини-ілюстрації. «От ми з Тео читаємо, — говорить Курков, — але він не любить поки що сам, а тільки слухає мене. А Габріелла читає багато...» >>