У Слов'янську спеціалісти СЕС спільно з працівниками торговельного відділу міськвиконкому продовжують контролювати випікання та реалізацію хлібобулочної продукції, серед якої недавно виявили вражену картопляною хворобою. А для запобігання й попередження виникнення подібної напасті розроблено цілу низку спеціальних профілактичних заходів.
Обурення й водночас занепокоєння споживачів зрозуміти неважко: розрізаючи вдома хліб, вони натрапляли на смердючу рідкувату масу всередині, що нітрохи не сприяла апетиту. Відповідні санітарні служби оперативно відреагували на скарги покупців і після відповідної перевірки виявили зараження хліба місцевої випічки картопляною хворобою, що, у свою чергу, виникла внаслідок наявності у борошні картопляної палички вище допустимої норми.
Зі слів головного санітарного лікаря Слов'янська Сергія Моховика, хоча трагедії з цього робити не варто, приємного для споживачів тут катма. Адже вражений хліб не просто несмачний, а ще й дуже швидко черствіє та «цвіте». Щоправда, нерідко подібному розвитку подій сприяють і самі покупці, тому їм відтепер рекомендовано не купувати хліб про запас і не зберігати його в герметичних ємкостях (поліетиленових пакетах, наприклад). Бо саме за подібних умов усього за пару діб хліб перетворюється на смердючу драглисту масу.
А ось почути коментар безпосередньо тутешніх пекарів поки не вдається: директор підприємства — у відпустці, і за її відсутності ніхто не поспішає ділитися своїм баченням ситуації. Хоча вже не секрет, що однією з головних причин виникнення захворювання і санітарні лікарі, і пекарі називають закуплену партію борошна низької якості. «При плановому лабораторному дослідженні борошна, що надійшло з Тетінського хлібокомбінату (Росія) до ВАТ «Славхліб», — йдеться в документі за підписом головного державного санітарного лікаря Донецької області Віктора Денисенка, — була виявлена картопляна паличка у кількості, відповідній першому ступеню обсемененності».
Утім, згідно з існуючою нормативною документацією, з такого борошна не заборонено випікати певні сорти хліба з підвищеною кислотністю. І невеликою втіхою для слов'янських споживачів тепер має стати той факт, що згаданого борошна тут залишилось небагато — якихось 10 тонн. Однак у майбутньому фахівці не гарантують уникнення схожої ситуації. Адже після зменшення внутрішніх запасів зерна та обмеження його імпорту з Росії та Казахстану, у наступному році хлібопекарні, є такий прогноз, будуть задоволені у попиті на будь-яке борошно. А покупці, може статися, після чергового підняття цін на хліб вже не купуватимуть його ще й про запас, не зберігатимуть його у герметичних пакетах, і картопляна хвороба зникне. Правда, не виключено, разом із хлібом.