«Я живу лише надією, що Оленка жива»

25.11.2006
«Я живу лише надією, що Оленка жива»

Добре, якщо дитину вдається знайти... (Фото з архiву «УМ».)

Загадкове зникнення

      Оленка — наймолодша з трьох доньок Ольги Миколаївни. Ще в ранньому дитинстві, як розповідає її мама, після невдалого щеплення дівчинка стала інвалідом. Лікарі поставили їй діагноз — епілепсія. Щоб доглядати за дитиною, Ольга Миколаївна змушена була покинути роботу.

      «Того дня ми з Оленкою поїхали на дачу в Українське, — розповідає Ольга Шевченко. — Оленка дуже любить їздити різним транспортом. День ми провели на городі, але Оленка весь час була в мене на очах. Приблизно о шостій вечора я почала збиратися додому і пішла зрізати качан капусти. Донька гралася недалеко від нашого городу. Я лише на кілька хвилин випустила її з виду. У цей момент вона і зникла.... Мої сусідки по дачі, неподалік від яких стояла донечка, не звернули уваги, куди вона пішла. Я побігла до залізничної платформи, але й там ніхто моєї дівчинки не бачив»...

Ворожки не допомогли

      Увесь вечір і майже всю ніч перелякана мати бігала околицями дач із ліхтариком, шукаючи доньку. Але та зникла безслідно. Наступного дня Ольга Миколаївна звернулася із заявою до Куликівського райвідділу внутрішніх справ, і до пошуків підключилася міліція.

      «На пошуки дівчинки були залучені значні сили, — розповідає Роман Кравченко, начальник відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх УМВС області. — Наступного дня після зникнення Оленки на дачах працював кінолог із собакою. Але було вже пізно, і собака сліду не взяв. На розшук дитини в перші дні працював майже весь Куликівський райвідділ. Ми залучали рятувальників, громадськість, навіть військовослужбовців та мисливців. Ретельно «прочесали» місцевість у радіусі кількох кілометрів. Обстежили дно водойм у районі зникнення. Опитали мешканців навколишніх населених пунктів. Перевірили приміські потяги в напрямках від Києва до Славутича. Але ніхто з пасажирів та залізничників ні на станціях, ні в потягах не бачив цієї дівчинки. Давали оголошення, де тільки можна. Мама Оленки зверталася навіть до ворожок. Ми перевіряли навіть ці, як виявилося, зовсім не надійні ниточки. Але жодних слідів, жодних зачіпок».

Трагедія на дорозі?

      Правоохоронці відпрацьовують різні версії щодо зникнення Оленки. Але і вони, і мама дівчинки все більше схиляються до того, що, ймовірно, дитина зникла на автодорозі, яка проходить між дачами та залізничною колією. Після того як перекрили «Московську» трасу на ремонт, потік автомобілів пішов дорогою через Куликівку на Чернігів. І зараз на трасі поблизу села Українське активний рух. Особливо інтенсивним він був того вечора.

      «Не виключено, що дитина могла вийти на дорогу, — висловлює версію Роман Кравченко. — Там її могли підібрати, або ж вона могла потрапити під колеса машини, і водій, щоб уникнути відповідальності, міг забрати дитину, вивезти та сховати її десь за кільканадцять кілометрів. Коли Оленка зникла, вже сутеніло. Видимість була низькою. Рух на трасі інтенсивний, тож аварія дуже вірогідна. Ми навіть самі, коли шукали дівчину, ледве в аварію там не потрапили. Тож зараз будемо відпрацьовувати цю версію».

      Ольга Миколаївна також не виключає, що її доньку міг забрати хтось із «дальнобійників» і навіть вивезти за кордон.

      «Оленка — дівчинка особлива, дуже відкрита та довірлива, — розповіла її мама. — Вона нічого сказати не може, але горнеться до людей. Тож не звернути уваги на таку дівчинку, не помітити її неможливо».

      Матері зараз залишається лише вірити в те, що її донечку підібрали добрі люди, які чомусь не хочуть її віддавати. Думати про гірший варіант їй просто страшно...

Пішли з дому і не повернулись

      За словами Романа Кравченка, з початку року в області зникло 172 дітей. Більшість із них уже знайшли. Однак на даний момент безвісти зниклими в області вважаються 12 неповнолітніх. Переважно це діти, які втекли з дому, шкіл-інтернатів та дитячих будинків. Втікають такі діти постійно. Та, на щастя, втікачів рано чи пізно знаходять. Але є кілька дітей, яких розшукують роками.

      «Iз 1994 року в розшуку перебуває Максим Чухно з Сосниці. Тоді йому було 5 років, він вийшов з двору погратися на вулиці. Більше хлопчика ніхто не бачив. Також уже кілька років ми розшукуємо мешканку Ніжина, яка зникла з дому з грудною дитиною подруги. Молода мати залишила своє маля подрузі на виховання, а сама поїхала на заробітки в Москву. Нянька не придумала нічого кращого, як разом з дитиною виїхати за межі України і розчинитися десь на теренах СНД. Iз 2000 року ми розшукуємо підлітка з Прилук, який, забравши з дому 1000 доларів США, мобільний телефон батьків та документи, втік з міста».

      Більшість утікачів, як стверджують співробітники кримінальної міліції у справах неповнолітніх, це так звані «діти вулиці» чи діти з неблагополучних сімей, які з різних причин залишають домівки та виховні заклади. Хтось біжить до свободи «підвалів», хтось — за легкими грошима. Наприклад, серед юних втікачів є дівчата, які вирішили підзаробити своїм тілом. Ловили цих «лоліт» і на окружній дорозі Києва. Є діти, які втікали з інтернатів по кілька разів.

      Однак, хоча й нечасто, трапляються і трагічні випадки. І досі залишається нерозкритим убивство 15-річної дівчинки в Новгород-Сіверському районі, яка 3 вересня велосипедом поїхала в ліс по гриби і додому не повернулася. Лише через кілька днів інтенсивних пошуків її знайшли вбитою в лісі. Хто скоїв цей жахливий злочин, невідомо.

      На 1 жовтня цього року в Україні, за даними правоохоронців, майже 200 дітей вважаються зниклими безвісти. Хочеться вірити, що всіх їх знайдуть...

 

ДОПОМОЖIТЬ ЗНАЙТИ


      Куликівським РВ УМВС України в Чернігівській області розшукується безвісти зникла неповнолітня ШЕВЧЕНКО ОЛЕНА ОЛЕКСАНДРІВНА, 1995 року народження, жителька м. Чернігова.

      Прикмети: худорлява, на вигляд 9 років, зріст близько 120 см, темно-русяве волосся, зачіска «хвостик», над правою бровою шрам, надщерблені передні верхні зуби.

      Була одягнена в світлі джинси, темно-зелену в квадратиках куртку з капюшоном, туфлі  лакові бордові. Дитина розумово відстала, не говорить.

      Усіх, хто має яку-небудь інформацію про можливе місцеперебування дівчинки, просимо повідомити за телефонами: в Чернігові — 8 (04622) 3-19-55, у смт Куликівка — 8 (04643) 2-15-63, або 02.

 

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>