Монополісту дадуть по руках

23.11.2006

      «Це підприємство («Укргазенерго») дійсно домінує на газовому ринку. Проте через необхідність дотримання всіх процедур, передбачених законодавством, відповідь на питання, чи займає «Укргазенерго» монопольне становище, ми зможемо надати лише до кінця року», — сказав голова комітету Олексій Костусєв.

      АМКУ займається конфліктом між постачальником газу і 16  вітчизняними підприємствами з моменту його виникнення . Ще на початку листопада учасникам ринку і державним органам направлено запит із проханням надати інформацію про баланс газу і обсяги його реалізації.

      Зокрема, «Укргазенерго» на вимогоу комітету має надати дані про власні обсяги реалізації газу й укладені зі споживачами договори, а також детально пояснити причини відмови окремим підприємствам у постачанні газу в поточному місяці.

      Після ретельного аналізу буде ухвалено рішення щодо становища постачальника на газовому ринку. Якщо буде доведено зловживання монопольним становищем, то до «Укргазенерго» запровадять відповідні санкції.

      Нагадаємо, що Президент Віктор Ющенко висловив стурбованість ситуацією з припиненням газопоставок великим вітчизняним підприємствам. Він вважає, що питання забезпечення «блакитним паливом» підприємств і невизначеність стосунків постачальник — споживач перейшло в площину загрози національній безпеці.