«Хобіт» втратив режисера

23.11.2006
«Хобіт» втратив режисера

За «Володаря перснів» Джексон отримав не одного «Оскара». (Фото РЕЙТЕР.)

      Мало хто із толкієністів вірив у те, що трилогію Джона Роналда Руела Толкієна «Володар перснів» узагалі можливо екранізувати, не кажучи вже про те, щоб зробити це вдало. Однак режисерові Пітеру Джексону вдалося — він не лише не зіпсував оригінальний твір, а й, на думку багатьох кіноманів, спромігся зробити з нього дуже вдалий фільм. Однак «Володар перснів» — не перша книга з серії про фантастичний світ Середзем'я. «Прологом» до цієї історії є роман «Хобіт», у якому розповідається про те, як знайшовся перстень всевладдя, як його втратив Голум і підібрав Більбо Беггінз, дядько Фродо — головного героя «Володаря перснів». А отже, було б цілком природно перенести на широкий екран ще й «Хобіта». І кому ж, здавалося б, це робити, як не Джексону?

      Пітер Джексон і сам не раз наголошував на тому, що як тільки завершить роботу над «Кінг-Конгом», одразу візьметься за «Хобіта». І навіть уже взявся, однак... отримав одкоша від кінокомпанії «Нью лайн сінема», якій належать права на екранізацію «хобітів» Толкієна. Як запевняє сам режисер, кілька днів тому він отримав від керівництва компанії офіційне повідомлення про те, що «Нью лайн» більше не потрібні його послуги як режисера «Хобіта».

      Причиною відмови від співпраці з Джексоном став позов, який його компанія «Уїнгнат філмз» подала проти «Нью лайн». У позові команда Джексона звинувачує «Нью лайн» у заниженні Джексонової частки прибутку з прокату першого фільму кінотрилогії — «Братство персня». Пітер наполягав на тому, що продовжить роботу над «Хобітом» тільки після того, як це питання буде врегульоване. От і догрався — замість того, аби відстібнути йому більше «призових», «Нью лайн» просто вирішила підшукати іншого, «зручнішого» режисера.