Євровесна — не для «Динамо»

23.11.2006
Євровесна — не для «Динамо»

Київський румун Флорін Чернат ледь не став героєм матчу проти своїх співвітчизників. (Фото РЕЙТЕР.)

      Напередодні позавчорашнього матчу в Бухаресті наставник «Динамо» Анатолій Дем'яненко назвав визначальними чинниками у боротьбі зі «Стяуа» за путівку в Кубок УЄФА бійцівські якості та дисципліну. Хто виграє боротьбу — той виграє й матч. Після гри тренер сказав, що команда виконала його настанову та не поступалася в боротьбі. То що, виходить, динамівці зробили для перемоги все необхідне? Ні. Адже підсумок протистояння на стадіоні «Генча» — нічия, тобто «Динамо» достроково віддало румунам путівку в єврокубкову весну. Які ж тоді такі «невирішальні» чинники відіграли свою роль?

      Після матчу багато хто звалив усю вину на чеського арбітра Ярослава Яру. Але новий «Лужний» «Динамо» — Мар'ян Маркович — подав приклад, як потрібно реагувати на «суддівський фактор». Резюме правого захисника киян було лаконічним: «Забили б у першому таймі Юссуф та Гусєв — у другому питання про переможця не стояло б. Ніхто б і не згадував про незараховані голи». І дійсно, чи варто акцентувати увагу на тих двох суперечливих епізодах, коли Белькевич забив після небезпечної гри Клебера, а Шацьких — нібито після офсайду, якщо факт залишається фактом: гості не змогли переграти «Стяуа» «вчисту».

      Рефері відпрацював справді погано, але не тому, що не зарахував голи. Низької оцінки Яра заслуговує передусім за те, що в обох згаданих випадках покладався лише на думку лайнсмена, хоча перебував ближче до місця подій, ніж боковий суддя. Натомість слід відзначити професіоналізм Яри в оцінці єдиноборств. Він дав «гірчичника» Клеберу за його улюблений трюк, на який купуються більшість суддів: бразильський форвард сам захоплює руку опікуна, а потім демонструє, як він, намагаючись вирватися з «обіймів», падає. До речі, «Динамо» не один раз гальмувало перспективні атаки через палке бажання форвардів зафіксувати на собі фол. Серед нового покоління майстром такого «театру» є Артем Мілевський. І хто тепер з'ясовуватиме, чи порушили румуни проти Артема правила в центрі поля, якщо атака у відповідь завершилася голом у ворота Олександра Шовковського? Артистизм перетворився на «обрізку», після якої Ніколає Діке майстерно «прибрав» Родріго й точно пробив із 17 метрів у «дев'ятку». Шовковський, який у цьому матчі стояв дуже впевнено й успішно грав на виходах, у цьому випадку не виручив.

      Загалом, не виграло ж «Динамо» цілком логічно. Замість того, щоб зациклюватися на суддівській темі та наших нереалізованих нагодах, варто згадати початок матчу: за десять стартових хвилин склалося враження, що обов'язкова перемога потрібна румунським «армійцям», а не динамівцям, бо за цей проміжок часу саме господарі створили три гольові моменти. Спочатку Родольфо кинувся на «амбразуру» після удару Діке, Ніколіце влучив у сітку із зовнішнього боку, безперешкодно завершуючи простріл, а потім Теро не вистачило лише досвіду, щоб завершити голом побачення із Шовковським. А ще пригадаємо, як уже після блискучого удару зі штрафного Флоріна Черната сам на сам з нашим воротарем виходив Опріце. Що ж стосується змарнованих шансів Юссуфа та Гусєва, то вони виявили невміння спрямовано завершувати навішені передачі ударом зльоту.

      Підсумок — такий: рівновага у нереалізованих гольових моментах, рівновага у майстерних ударах двох технічних румунів здалеку (Черната й Діке), тож нічия закономірна.

      У п'ятому турі «Динамо» заробило перше очко в цьому груповому турнірі, яке стало для киян своєрідною компенсацією за дострокове завершення єврокубкового сезону. Антирекорд «Спартака» (нуль у графі «набрані очки» та катастрофічна різниця м'ячів) устояв, і добре. Дехто вважає останній матч із «Реалом» у грудневому Києві формальністю. Але це не може не дивувати. Адже хоч би в якому складі до нас приїхали мадридці, перемога над цим легендарним брендом потрібна не менше, ніж у Бухаресті. Потрібна насамперед для побудови майбутньої команди, її утвердженні у власних силах.

      Провальний виступ «Динамо» у Лізі чемпіонів-2006 можна списати на відсутність провідних гравців — Реброва, Ротаня, Корреа, Михалика, на те, що «наївся» футболом Гусєв. Так оцінює ситуацію президент клубу Ігор Суркіс. А можна прислухатися до висновку колишнього динамівця Андрія Гусина: «Можу припустити, що нинішній плачевний результат визначили помилки керівництва «Динамо». Як селекційні, так і стратегічні. Вони накопичувалися роками і тепер дали такий «викид». Ліга наочно показала, що проблеми серйозні. Що потрібні кардинальні зміни в селекції, у підході до гравців». До речі, Гусин каже, що спілкувався на цю тему з Ігорем Суркісом у Римі. Але після цього кожен залишився при своїй думці.

 

ТАБЛО

Група Е

«Стяуа» — «Динамо» — 1:1

      Бухарест. «Генча». 35 000 глядачів

      Арбітр: Ярослав Яра (Чехія)

      «Стяуа»: Черня, Д.Гоян, Опріце (Крісточа, 54), Петре, Діке (Ловін, 90+1), Ніколіце, Марін, Теро, Парасків (Радої, 67), Гіоня, Станку

      «Динамо»: Шовковський, Родріго, Родольфо (Гавранчич, 46), Каддурі, Маркович, Гусєв, Юссуф, Белькевич, Чернат (Рінкон, 79), Шацьких, Клебер (Мілевський, 67)

      Голи: Діке, 69 — Чернат, 29

      Попередження: Опріце, 30; Гіоня, 76; Черня, 90+1 — Родріго, 19; Клебер, 26; Юссуф, 59; Гавранчич, 63; Рінкон, 63 (до виходу на заміну); Гусєв, 90+3

«Реал» (Іспанія) —

«Ліон» (Франція) — 2:2

      Голи: Діарра, 39; ван Ністелрой, 83 — Кар'ю, 11; Малуда, 31

      Нереалізоване пенальті: ван Ністелрой, 89 («МЮ»)

Турнірне становище:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Ліон»   5     4     1     0     11-2  13

2. «Реал»   5     3     1     1     12-6  10

3. «Стяуа»  5     1     1     3     6-10  4

4. «Динамо» 5     0     1     4     3-14  1

 

ПІСЛЯМОВА

Анатолій Дем'яненко,

головний тренер «Динамо»:

      — Я вдячний команді за сьогоднішню гру. Але ми не можемо бути задоволеними нічиєю, забивши три голи під час матчу. Щоправда, як ви знаєте, суддівство я не обговорюю.

      Гра сьогодні нам вдалася. Ми перевершили суперника за кількістю створених моментів, заслуговували перемоги, а що нам завадило її здобути — будемо з'ясовувати. Ймовірно, знову підвела індивідуальна майстерність.

      Ця Ліга стала для мене величезним досвідом, напевно, в чомусь я помилявся. Однак я не боюся втратити посаду головного тренера «Динамо». Найголовніше — я чистий перед собою і перед командою. Що міг, те сумлінно і зробив. Євросезон ще не завершено — попереду гра з «Реалом».

Космін Олерою,

головний тренер «Стяуа»:

      — Сьогодні був бойовий матч. Ми його чудово розпочали, але, на жаль, не реалізували створені моменти. Згодом пропустили гол і дозволили створити ще дві «пожежі» біля наших воріт. На щастя, ми змінили хід поєдинку, зрівняли рахунок і здобули право продовжити боротьбу в Кубку УЄФА. Думаю, це гарний підсумок нашої участі у груповому раунді Ліги чемпіонів, враховуючи рівень суперників та наші проблеми. Сьогоднішня гра не мала нічого спільного з першим нашим матчем у Києві, але ми і передбачали, що так буде.