Зелене світло для іноземних банків

18.11.2006

      387 депутатів проголосували за законопроект №2402 «Про внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність», при необхідній кількості для проходження документа — 226.

      Віднині право на відкриття філій матимуть закордонні банківські структури, які співпрацюють із міжнародною організацією з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом (FATF). Україна є членом цієї організації. Таким чином ми захистимо вітчизняний банківський ринок від «брудних» грошей.

      Крім того, змінами до закону передбачено: щоб відкрити філію, претендент повинен мати статутний капітал не менш ніж 150 мільйонів євро, при цьому мінімальний розмір капіталу філії — не менше 10 млн. євро, у письмовій формі він гарантує беззаперечне виконання всіх зобов'язань, котрі виникають у зв'язку з діяльністю філії. Захист внесків фізичних та юридичних осіб у таких філіях гарантується в порядку і розмірах, передбачених українським законодавством.

      Національний банк раніше вже виходив з ініціативою дозволити відкривати подібні філії, проте тоді Рада не підтримала його. Нинішні метаморфози пов'язані з прискоренням оформлення і прийняттям необхідних законів для вступу України до СОТ.

      Незалежні експерти фінансового ринку переконані, що прийняття цього закону сприятиме активному розвитку вітчизняної банківської системи за рахунок залучення іноземного капіталу. Дасть можливість доступу українському бізнесу до довгих і дешевих зовнішнiх кредитів і, найголовніше, створить умови для конкуренції і здешевлення кредитної ставки. Споживач зможе вибрати ліпші умови. Правда, вони констатують, що для «малих» вітчизняних банків настануть тяжкі часи. Певна частина закриється, інші укрупняться. Проте якщо ми прагнемо інтегруватися до європейських структур, то треба звикати жити у жорстких ринкових умовах.

 

КОМЕНТАРI IЗ ПРИВОДУ
«Страшилка» від АУБ    

      Асоціацiя українських банків(АУБ) в особі президента Олександра Сугоняки виступила із заявою з приводу прийняття закону щодо філій іноземних банків. У ній ідеться про те, що АУБ вважає неприпустимим вступ України до будь-якої міжнародної організації, в тому числі і до СОТ, без будь-яких обмежень, без забезпечення належного захисту суб'єктів національної економіки, у тому числі і банківських установ. Прийнятий у другому читанні законопроект не містить жодних застережень. Із закону вилучили вимоги до розміру статутного капіталу іноземного банку, що має намір відкрити філію, наявності в нього рейтингу не нижче «А», а також норм щодо надання права на відкриття іноземних філій через п'ять років після вступу України до СОТ.

      На думку Асоціації, недостатньо визначеним залишається порядок регулювання діяльності філій іноземних банків, що дає підстави передбачати застосування до них спеціальних економічних нормативів. Таке регулювання та значно простіший — через материнські банки — доступ філій до більш дешевих і довгих іноземних кредитних ресурсів поставить їх у вигідніші умови діяльності порівняно з банками — резидентами України, чим буде порушено принцип рівної конкуренції, базовий для ринкової економіки.

      Відтак необмежений прихід філій призведе до концентрації в них згодом переважної частини банківських операцій. За цих умов Україна, без сумніву, втратить котроль над своєю фінансовою системою та економікою, не отримавши за це ніяких гарантій щодо вступу до ЄС в якості хоч якоїсь компенсації.

      Прийняття закону в запропонованій редакції перекреслює будь-яку стратегічну перспективу розвитку українських банків, створених за рахунок національних інвестицій. Фінансової підтримки позбавиться значний прошарок національної економіки, передовсім малий та середній бізнес, який активно співпрацює з українськими банками. Виникнуть проблеми і у великого бізнесу. Наслідок — зростання безробіття та інших соціальних проблем, подальше вимирання українського народу.

      В умовах загрози фінансової кризи саме іноземні філії стануть найбільш нестабільною складовою фінасового ринку, оскільки головні банки для мінімізації своїх ризиків та витрат будуть згортати їхню діяльність в Україні та відкликати кредитні ресурси й інвестиції.

НБУ не проти

      Керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький: «Національний банк України вітає прийняття цього закону — це потрібна справа і така, що не залежить від того, чи вступає Україна до СОТ, чи ні. Ми маємо регулювати і контролювати потік іноземних інвестицій у нашу економіку, в тому числі й у банківський сектор. Центральний банк має інструменти, котрі дають можливість захистити національні інтереси і створити відповідні умови для капіталізації банків».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>