Футбол боксу не товариш, а Донецьк — Києву

16.11.2006

      Чергове засідання бюро ПФЛ викликало особливий інтерес через очікуваний «розбір польотів» після центрального матчу першого кола між «Динамо» й «Шахтарем». А тут ще минулого четверга олії у вогонь додав інцидент, що трапився у першій лізі, в столичному дербі між «Динамо-2» й ЦСКА.

      Київсько-донецьке протистояння загострилося після скандальної заяви віце-президента «Шахтаря» Бориса Колесникова, який звинуватив у всіх бідах нашого футболу президента ФФУ Григорія Суркіса. Беручи до уваги, що ПФЛ очолює донеччанин Равіль Сафіуллін, можна було передбачити, що суворого покарання киянам не уникнути.

      У підсумку, після перегляду відеозапису бійки в матчі «Динамо-2» з ЦСКА голкіперові «біло-синіх» Олександру Рибці заборонили брати участь в українських змаганнях до кінця сезону-2006/07. Саме так його покарали за удари ногами лежачого суперника, Сергія Матюка. Виявилося, що воротар ударив ще одного гравця армійців і намагався так само провчити й арбітра Штику. До кінця сезону позбавлений права перебувати у технічній зоні команди тренер ЦСКА Юрій Максимов, котрий вирішив кулаками помститися Рибці за свого підопічного. Крім цього, «Динамо» й ЦСКА сплатять штраф у розмірі 5000 у. о. З кожної команди.

      На захист молодого футболіста стали віце-президент «Динамо» Йожеф Сабо, тренер воротарів Михайло Михайлов та лікар команди Ігор Шмаргун. За їхніми словами, Олександр отримав повторний струс мозку (перший — у вересні у грі з «Реалом») і каже, що не пам’ятає свого вчинку в поєдинку з ЦСКА. Кияни просили зважити на те, що Рибка перебував «у стані афекту», а також врахувати його вік і перспективи у збірних України. Мовляв, не ламайте кар’єру молодого воротаря. У відповідь виконавчий директор ПФЛ Анатолій Попов зазначив, що подібна поведінка є неприпустимою, а члени бюро ухвалили рішення задля запобігання подібних випадків у майбутньому.

      Йожеф Сабо назвав висновок ПФЛ жорстоким, а Михайлов — шокуючим, висловивши думку, що з Рибки зробили «злочинця». Адже тепер один із найперспективніших вітчизняних футболістів залишиться поза грою на тривалий час. Тож «Динамо» має намір подавати апеляції.

      Щодо матчу «Динамо» — «Шахтар», то триматчеву дискваліфікацію отримали головний тренер гірників Мірча Луческу, який у тому двобої «допросився» у португальського арбітра Пауло Кошти вилучення з лави запасних, і хорватський півзахисник донеччан Даріо Срна, котрий нецензурно висловився англійською мовою на адресу судді після матчу. Чемпіонів України покарано також на 7000 доларів.

      Захищати румунського тренера намагався генеральний секретар «Шахтаря» Олександр Черкасов, який просив взяти до уваги особливості характеру Луческу та помилки головного арбітра, що спровокували неадекватну реакцію тренера.

      Захисник донеччан Дмитро Чигринський за червону карточку, яку він заробив, штовхнувши динамівця Клебера, пропустить лише один матч (фактично, він це покарання вже відбув). Так само, як і киянин Артем Мілевський, котрий 6 листопада побачив перед собою дві жовті картки.

      Ще на 5000 «зелених» бюро ПФЛ оштрафувало «Динамо» за запалені фанатами клубу на трибунах аж 50 «фаєрів» і димову шашку.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      У відповідь на звинувачення Бориса Колесникова у корупції на адресу Григорія Суркіса ФФУ розповсюдила прес-реліз, в якому погрожує вжити відповідних заходів до певних осіб донецького клубу: «Федерація скористається повною мірою правами й повноваженнями, наданими їй державою та вищим футбольним органом світу». Зокрема, Мірчі Луческу пригадали, що, за його словами, арбітраж футбольних матчів у Європі та Україні відбувається на засадах расизму, а Колесникову — що він одночасно обіймає посаду голови обласної федерації футболу та віце-президента «Шахтаря» й при цьому вимагає відставки Григорія Суркіса з ФФУ «лише на тій підставі, що його рідний брат Ігор очолює «Динамо». «Звинуваченням з боку власників та функціонерів «Шахтаря» немає пояснень не лише в реальному житті, а й із позицій традиційної медицини», — заявляє відомство Григорія Суркіса.

      Сам президент ФФУ вважає, що гірники, критикуючи суддівство в українській першості та в Лізі чемпіонів, лише намагаються виправдатися за свої невдачі.

      Війна триває...