Боргами - по життю офіцера

09.11.2006

      Кореспонденту «УМ» вдалося з'ясувати, що 31 жовтня смерть підкосила пенсіонера не лише під бердянською Дмитрівкою. У лікувальному корпусі військового шпиталю обласного центру помер офіцер-фронтовик Артемов. ВАТ «Запоріжжяобленерго» знеструмило низку стратегічних об'єктів - дві військові частини, полігон «Близнюки» і згаданий шпиталь. Причина «стандартна» - борг перед енергетиками. Не сплативши за спожиті кіловати 60 тисяч гривень, заклад, в якому перебувало на лікуванні 75 ветеранів, залишився без електрики і тепла.

      Начальник військового шпиталю Владислав Сидоров каже, що за небувалих екстремальних умов довелося відтермінувати низку важливих операцій, виписати багатьох пацієнтів недолікованими й відмовити у госпіталізації усім, хто потребував медичної допомоги. Особливо «важких» ветеранів залишили у лікарняних стінах й упродовж двох діб лікували як могли, при свічках. Такого «екстріму» організм пенсіонера Збройних Сил України Артемова не витримав, і чоловік віддав Боговi душу.

      Смерть пенсіонера, аж ніяк не винного у боргах шпиталю перед ВАТ «Запоріжжяобленерго», зробила «енергобаронів» добрішими. Вони почали бідкатися: не знали, мовляв, що з-поміж боржників є лікувальний заклад (аби мінімізувати свою відповідальність?) і відновили електропостачання лікарні (на термін слідства?). У мешканців Запоріжжя є побоювання, що енергетики знову візьмуться за рубильник, бо ж мають серйозні претензії до Міноборони. Останнє відомство, як акцентує представник «Запоріжжяобленерго» пан Данилко, давно мало б перейнятися якщо не погашенням, то бодай реструктуризацією своїх боргів.

      Для того, аби уникнути таких трагічних випадків, Міноборони передовсім повинно уможливити передбачений для військового шпиталю статус об'єкта з безперебійним електропостачанням. Якими б не були борги за кіловати...