Дві сотні спортсменів і пес

09.11.2006

      Уперше масовий пробіг легкоатлетів за маршрутом «Донецьк-Макіївка-Харцизьк» влаштували ще 6 листопада 1976 року. І хоча марафон тоді був присвячений, як неважко здогадатися, черговій річниці Жовтневої революції, участь у ньому взяли лише шестеро бігунів. Та головне, що відтоді цей захід став традиційним, і охочих взяти в ньому участь не бракує навіть після того, як у календарі поменшало на два червонi днi. Цього року на дистанцію вийшли дві сотні учасників, наймолодшому з яких виповнилося 12, а найстаршому - 77 років. Поруч з усіма, висолопивши язика, долав дистанцію і пес Мухтар.

      66-річний господар пса Євген Шабанов - неординарна особистість, відома своїми різноманітними цікавими проектами. Приміром, саме йому належить ідея проведення першого підземного марафону. У 1982 році у виробці однієї з місцевих шахт на глибині понад 500 метрів Шабанов та ще четверо ентузіастів підземного бігу за чотири години подолали відстань 42 км 195 м. Причому, як і належить гірникам, бігли вони у шахтарських робах та у касках із ліхтарями.

      Нині свого чотириногого улюбленця марафонець вивів на дистанцію, попередньо добре потренувавши. Як результат, Мухтар тепер здатен пробігти без відпочинку понад два десятки кілометрів, і цей собачий показник гідний Книги рекордів України. Зрештою, унікальні можливості вівчарки підтвердив і згаданий легкоатлетичний забіг - 30-кілометрову відстань господар із Мухтаром подолали за 2 год. 28 хв. І тепер разом сподіваються показати пристойний результат ще й під час класичного марафону в Сімферополі, але вже наступного року.