Стартували «за здравіє»

09.11.2006
Стартували «за здравіє»

Ламарр Грiр у матчi проти бельгiйцiв набрав 15 очок i вiддав сiм результативних передач. (УНІАН.)

      Позавчора для нашого чоловічого баскетболу розпочався черговий єврокубковий сезон. Українські клуби беруть участь у тих самих турнірах, що й торік - Європейському кубку й Кубку виклику, що проходять під егідою Міжнародної федерації баскетболу (ФІБА). До змагань, які проводить комерційна УЛЄБ, нашим грандам проторувати дорогу поки що навіть не вдається. А там же й рівень турнірів вищий, і гроші іншого порядку крутяться.

      А от наші сусіди, росіяни, в УЛЄБ поступово стають своїми. Так, казанський «УНIКС», переможець Євроліги ФІБА-2004, мав бути суперником «Києва» в цьому ж турнірі зразка 2006 року, який тепер називається Єврокубком. Але клуб із Татарії отримав запрошення до Кубка УЛЄБ і без вагань залишив турнір ФІБА. За короткий час, що залишився до старту сезону, знайти четверту команду в групу до віце-чемпіонів України не вдалося. Таким чином, у трійці з киянами залишилися тільки бельгійський «Льєж баскет» та естонський «Калєв», що значно спростило завдання виходу до другого групового раунду, куди потраплять по дві кращі команди з восьми груп.

      Загалом у цьому турнірі бере участь 31 команда з 19 країн Старого світу, й Україна має тут найбільше представництво - три клуби.

      На чолі «Києва» у міжсезоння став корінний киянин Віктор Бережний, який два роки був асистентом у італійця Ренато Паскуале. Новий наставник узяв курс на українізацію команди, залучивши лише трьох іноземців (проти одинадцяти в минулому сезоні). Але й для оновлених «беків» перший євросуперник - «Льєж», із яким «жовто-зелені» зустрілися у вівторок на паркеті Палацу спорту, - не став складним випробуванням. Найкращими у лавах «Льєжа» виявилися два американці - 25-річний Морріс Фінлі і 39-річний Рональд Елліс, котрі працювали здебільшого на власну статистику.

      «Вовки» упродовж усього матчу домінували над бельгійською командою. Легкість у гру «Києва» приніс форвард Артур Дроздов. Капітан збірної України час від часу радував півтори тисячі глядачів «слем-данками» (кидками згори) і зрештою став найрезультативнішим гравцем зустрічі, оформивши «дабл-дабл». Непогано йому підігрували американські захисники Грір і Лукас. Випускав Бережний на майданчик і молодих В'ячеслава Кравцова та Артема Швеця.

      Складнішим виявився дебютний матч «на Європі» для чемпіона країни - маріупольського «Азовмаша». Першу половину домашнього двобою проти «Банвіта», який наразі зазнав лише однієї поразки в чемпіонаті Туреччини, підопічні Рімаса Гірскіса програли. Але в третій чверті поставили зонний захист. Суперник із цим упоратися не зміг і набрав за 10-хвилинку лише чотири пункти. У першій половині матчу в Маріуполі в ролі соліста виступав 33-річний хорватський форвард Нікола Радулович, а по перерві «першу скрипку» підхопив грецький снайпер Панайотіс Ліаделіс. Саме ці баскетболісти й забезпечили азовцям успішний старт у турнірі.

      Учора ввечері у Єврокубку стартував третій представник України - «Хімік» із Південного. А сьогодні перші матчі в Кубку виклику зіграють «Черкаські мавпи» й «Дніпро».

ТАБЛО

      Чоловіки. Єврокубок ФІБА. Перший груповий турнір. 1-й тур

       Група С. «Азовмаш» (Маріуполь) - «Банвіт» (Туреччина) - 69:60 (26:18, 12:22, 16:4, 15:16; Ліаделіс (20), Радулович (17), Байрамович (9) - Перрі (15), Акін (10)), «Атомерому» (Угорщина) - «Локомотив» (Ростов, Росія) - 65:69.

       Група Е. «Київ» - «Льєж» (Бельгія) - 79:65 (21:14, 25:20, 22:16, 11:15; Дроздов (28+10 підборів), Грір (15+7 передач), Дозет (13) - Фінлі (22), Елліс (17)).