«КСьондз» розсудить?

09.11.2006
«КСьондз» розсудить?

      Отже, «Наша Україна» на своєму з'їзді ініціюватиме перегляд політичної реформи. Учора голова програмного передз'їздового комітету Ігор Жданов уточнив, що йдеться про подання до Конституційного Суду з метою скасувати рішення Верховної Ради, прийняте 8 грудня 2004 року. «Члени програмного комітету одностайно підтримали ідею звернення до Конституційного Суду з метою скасування конституційної реформи 2004 року як такої, що була прийнята з процедурними порушеннями, і запропонують з'їздові прийняти рішення доручити народним депутатам України, членам партії «Наша України» звернутися до КС», - цитує Жданова прес-служба «НУ».

      Намір «нашоукраїнців» викликав у політикумі жвавий інтерес. Коментуючи таку ініціативу, Президент Віктор Ющенко зазначив, що конституційна комісія, створена нещодавно при Банковій, не ставить за мету ревізію реформи. При цьому глава держави висловив думку, що чинна Конституція розбалансовує стосунки між органами влади, і «це може привнести дуже негативні тенденції в суспільний розвиток». Ющенко наголосив, що указ про формування конституційної комісії ставить за мету вдосконалення Основного закону.

 

      Учора, вже на засіданні комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права, Віктор Ющенко зазначив, що вдосконалена реформа має створити таку систему влади, яка б не була узурпована, формувалася за демократичними ознаками і не допускала «рецидивів».

      У свою чергу Голова Верховної Ради Мороз та Прем'єр Янукович і чути не хочуть про перегляд політреформи, хоча й говорять про власне бачення її вдосконалення. «Ніде в Європі ніхто не каже, що треба сконцентрувати владу в руках Президента, бо ми не готові до демократії. У нас же дехто заявляє, що це треба робити», - зазначив Олександр Мороз на зустрічі із заступниками голів місцевих рад зі всієї України.

      Додамо, що Мороз теж виступив одним із ініціаторів створення конституційної комісії, тільки вже парламентської. Він вніс на розгляд парламенту постанову, яка передбачає формування такого органу, котрий би займався як конституційними змінами, так і супроводжуючими документами на кшталт законопроектів про Кабмін чи Президента. Цю постанову розглядали у ВР того ж дня, коли свій указ про створення комісії видав Ющенко, - 2 листопада. Однак створення конституційної комісії перенесли на пізніший час. Бо незрозуміло, чим конкретно має займатися комісія, якщо в парламенті є й правовий, і «державобудівничий» комітети.

      Проти перегляду реформи висловився й лідер «антикризової» коаліції Віктор Янукович. «Конституційна реформа відбулася і діє в Україні одинадцятий місяць, і намагання політиків робити кроки по відношенню до чинної Конституції не будуть мати юридичних наслідків», - цитує Прем'єра «Українська правда».

      Коментуючи указ Президента про створення конституційної комісії, Янукович сказав, що це «право Президента», але «таку комісію доцільно створити на рівні парламенту».

      Янукович також поцікавився у «нашоукраїнців», які голосували два роки тому за політреформу і які «вважали перемогою, що така авторитарна система президентського правління пішла у небуття», чому це тепер вони затіяли ревізію.

      Самі «нашоукраїнці» говорять про авторитаризм якраз із боку Януковича. «Ревізована Конституція, яка начебто мала протидіяти авторитарним тенденціям колишнього Президента, сьогодні сприяє авторитарним тенденціям теперішнього Прем'єра», - заявив прес-службі «НУ» Юрій Ключковський.

 

ЗВИНУВАЧЕННЯ

Щербаня - на нари!

      Учора в агенції УНІАН з пресою зустрілися американські адвокати Володимира Щербаня - президент мiжнародної консультацiйної компанiї «Гембрiдж» Хоря Мокану та ще двоє представникiв детективної фiрми «Дiлiженс». Звісно, вони вважають, що колишній голова Сумщини не винен у тих злочинах, які йому інкримінують. Адвокати заявляють, що постанова про розшук Щербаня через Iнтерпол та «червона картка» Iнтерполу були сфальсифiкованi. Детальніше про це - у наступному номері «УМ».

      На противагу прес-конференції захисників Щербаня молодь влаштувала біля УНІАНу пікет. Сумські студенти, які натерпілися від Щербаня за часів його «губернаторства», а такожі «Студентське братство» вийшли на акцію з гаслами «Стоп Щербаню! Стоп реваншу! Стоп відбілюванню репутації екс-диктатора Сумщини». Вони вигукували: «Щербаня на нари!».

      Молодь нагадує, що саме Щербань влаштовував репресії під час виборів, а також під час спроби об'єднати кілька сумських вузів в один. Демонстранти передали свої звернення Президентові, Прем'єру, іншим органам влади. Вони вимагають вжити заходів, аби припинити реванш антидемократичних і напівкримінальних сил, уособленням яких вважають Щербаня.

Інф. «УМ».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>