Уряд ще «посинішав»

02.11.2006
Уряд ще «посинішав»

За відставку Романа Зварича з посади міністра юстиції проголосували всі 186 «регіоналів», 31 соціаліст, 21 комуніст, двоє номінальних «нашоукраїнців» і троє «тимошенківців». (Фото PHL.)

      Любителі багатосерійного політичного «мила», зачувши про завершення всіляких «коаліціад», засумували. Адже після зриву переговорів уже не доводиться чекати пристрастей навколо блокування, клятв у любові й терпимості, биття політичного посуду тощо. І рано засумували. Бо припинення коаліційних переговорів між «Нашою Україною» й «антикризовою» коаліцією потягло за собою відхід «нашоукраїнських» міністрів із уряду, і це «відставочне» шоу триває уже кілька тижнів. Кульмінація серіалу мала б настати вчора, але в кращих традиціях латиноамериканського тележанру потаємні режисери залишили розв'язку на потім: із незрозумілих причин «антикризовики» погодилися відставити тільки двох міністрів: культури — Ігоря Ліхового та юстиції — Романа Зварича. Учора Верховна Рада також затвердила їхніх наступників.

      Розгляд заяв про відставки міністрів-«нашоукраїнців» стояв у порядку денному Верховної Ради першим питанням. Апріорі неправильний підхід. Адже саме в середу свої засідання проводить Кабінет Міністрів. Відтак ані Прем'єр, який мав спровадити своїх «підлеглих», ані міністри, які написали заяви про відставки, засідання парламенту відвідати не могли.

      Утім Віктор Федорович із вулиці Грушевського, 12, передав своєму колезі Олександру Олександровичу із вулиці Грушевського, 5, пропозицію: відправити у відставку тільки двох міністрів: юстиції й культури. «Прем'єр сказав, що по двох міністрах він готовий негайно внести кандидатури [для затвердження], — розповів на початку сесійного засідання спікер ВР Олександр Мороз. — По решті він має провести консультації».

      Цієї прив'язкою — звільняти міністрів тільки за умови, якщо на їхні посади є заміни — депутати й скористалися. Хоча регламентний комітет Верховної Ради від початку стояв на тому, щоб задовольнити всі заяви. Але слово начальника — закон?

      Сам «начальник», себто Віктор Янукович, пройнявся загальним настроєм відставок з самого ранку. І на засіданні Кабміну нагримав на Романа Зварича, який під час промови Прем'єра говорив по мобільному. «Романе Михайловичу, вийдіть поговоріть, будь ласка, за двері, і телефон залишайте там, як і всі, — обурився Янукович. — Я про це вже казав. Ви ще наговоритеся». І Роман Зварич таки вийшов за двері.

      У Верховній Раді тим часом тривало продовження нашої «мильної опери». «Нашоукраїнці» вустами Романа Безсмертного переклали вину за зволікання з відставлянням міністрів на плечі «антикризової» коаліції. «Відставку приймає влада, опозиція в процедурі відставки участі не бере», — зазначив лідер фракції «Наша Україна». БЮТівець Микола Томенко зазначив, що фракція взагалі не голосуватиме за відставки, бо цього уряду не затверджувала. Комуністи у свою чергу запропонували, окрім відставки чотирьох «нашоукраїнців», ще й заслухати звіти керівників МВС, МЗС та Міноборони. А найбільше потішив усю залу «регіонал» Ярослав Сухий, який у своїй українсько-російській промові переклав відповідальність за дивні звільнення міністрів на «Нашу Україну»: «Ми не можемо допустити, аби ми стали заручниками чиїхось роздумів, мірку-у-уувань, мота-а-аній душевних, шата-а-аній, то-о-оски такої за владою. Ці чотири міністри написали заяви про відставки. Ви (тобто «НУ». — Авт.) їх примусили, а тепер не пускаєте. Ви двері відкрийте або закрийте, бо люди покалічитися можуть».

      Голова Верховної Ради Олександр Мороз, заслухавши всіх доповідачів, запропонував перенести слухання відставок на 13.30 — тоді якраз закінчиться засідання уряду, і до парламенту навідаються і Прем'єр, і міністри. Однак така пропозиція не набрала достатньої кількості голосів: «за» були тільки соціалісти і половина «регіоналів».

      Пізніше «нашоукраїнець» Борис Беспалий у коментарі «УМ» зазначив, що дана ситуація — наслідок того, як кепсько коаліція підготувалася до розгляду відставок. «Вони не домовилися, було видно, що коаліція поділена на дві частини: яструбів, які хотіли крові уже і тепер, і голубів, які хотіли принаймні зберегти вигляд пристойності, — зазначив пан Беспалий. — Мороз зрозумів, що розглядати відставку за відсутності цих міністрів не можна, він захотів принаймні зберегти обличчя в цій ситуації».

      Одразу після невдалого голосування на вимогу комуністів та «регіоналів» було оголошено перерву. Спершу на півгодини, а потім іще раз на такий же час. Олександр Мороз, схоже, був переконливим у погоджувальних дискусіях, бо депутати таки проголосували за перенесення розгляду відставок — не взагалі, а на 13.30.

      Віктор Янукович, прийшовши до парламенту, заявив, що роботою «нашоукраїнців»-урядовців задоволений, але нічого не вдієш — «їх просто підставили». Відтак за звільнення Романа Зварича та Ігоря Ліхового проголосували, відповідно, 247 і 246 депутатів.

      Як можна було зрозуміти зі слів Януковича, главу МВС Луценка він погоджується не чіпати. А міністра охорони здоров'я Поляченка та мiнiстра молоді і спорту Павленка вирішили відставити згодом. «Ми спостерігаємо за торгом за спадщину міністрів, — коментує Борис Беспалий. — Я не думаю, що є неузгодженість у тому, щоб приймати їхні відставки чи не приймати. Коаліція ще просто не доторгувалася, кому віддати ці посади».

      А нових міністрів культури і юстиції було призначено зі старої кадрової обойми (за кожного — по 246 голосів). І Юрій Богуцький, і Олександр Лавринович уже працювали в уряді Януковича за часів Кучми.

      Особливу увагу слід звернути на персону пана Лавриновича: останнім часом він був заступником міністра Кабінету Міністрів і брав дуже активну участь у перетягуванні повноважень від Президента на Прем'єра, впроваджуючи в життя політичну реформу. Незайвим у цій боротьбі він буде і в Мін'юсті, адже саме це міністерство покликане візувати чимало актів органів державної влади.

 

СЛОВО ПРЕЗИДЕНТА

      Віктор Ющенко заявляє, що не буде в опозиції до уряду після відставки міністрів від «Нашої України». Як передає УНІАН, про це глава держави заявив учора на прес-конференції у Харкові.

      «Президент не буде в опозиції до уряду, оскільки йдеться про орган, який був сформований парламентом», — пояснив В. Ю., підкресливши, що «відносини Президента та уряду будуватимуться винятково на положеннях Конституції та законодавства України».

      Водночас Ющенко зазначив, що на сьогодні його не все влаштовує в Кабміні Януковича, але глава держави буде «твердо стояти на правовій площині» й не допустить ревізії ані президентського статусу, ані статусу іншої інституції.

 

КОМЕНТАРІ

Блок «Наша Україна» (із заяви):

        — «Наша Україна», як опозиційна сила, наголошує, що в таких умовах вона не несе і не може нести політичну відповідальність за діяльність цього уряду, робота якого спрямована на погіршення життя людей та створення перманентних криз. Тому «Наша Україна» наполягає на завершенні процедури відставки всіх міністрів-«нашоукраїнців» і вимагає від уряду та коаліції остаточного вирішення цього питання.

Роман Безсмертний, голова фракції «Наша Україна»:

        — Коли сьогодні розглядали питання про відставку міністрів-«нашоукраїнців», мені ця ситуація нагадала радянський фільм, коли вішали декабристів. Коли чотирьох вішали і на двох обірвалися петлі, то один із них сказав: «У цій країні навіть повісити нормально не можуть». Спочатку мучили країну, коли «регіонали» не могли сформувати коаліцію, а тепер ніяк не можуть звільнити, тому що немає гідних кандидатур, які можна призначити.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>