Не любить Севастополь іноземців, навіть футбольних

27.10.2006
Не любить Севастополь іноземців, навіть футбольних

(УНІАН.)

      Перший віце-президент донецького «Металурга» Дмитро Селюк, який послідовно відстоює права клубів на закупівлю необмеженої кількості легіонерів, дістав відчутного ляпаса. Якби не його аерофобія, через яку, подейкують, Селюк і керує клубом переважно з Іспанії, то, напевно, пан Дмитро ще вчора прилетів би на базу для оргвисновків. Звісно, в кубкових поєдинках всіляке трапляється — часто команди з нижчих ліг нав’язують боротьбу представникам еліти і таки вибивають їх із розіграшу. Однак важко пригадати, коли команда з другої ліги «вчисту» «виносила» опонента з «вишки», який має претензії на вихід у Кубок УЄФА.

      «Севастополь», який посідає третє місце у групі «Б» другої ліги, на своєму полі просто «розірвав» самовпевнених донеччан. У складі кримчан не було жодного іноземного гравця, тоді як гості під керівництвом іспанського тренера Алонсо ледь вписуються у ліміт на легіонерів. При цьому команда Пучкова перевершила свого суперника саме в класі, створивши дюжину гольових моментів, натомість заможні гості спромоглися лише на чотири. Завдяки Першому національному телеканалу безлад у грі «метадонів» побачила вся країна: як маловідомі гравці індивідуально перегравали своїх дорогих візаві. Поєдинок відкрив велику помилку наших селекціонерів, які шукають таланти лише за кордоном. Принаймні форвард «Севастополя» Андрій Шевчук міг би грати в основі багатьох клубів вищої ліги, підтвердженням чого стали два голи у ворота Воробйова.

      По аргументації на користь легіонерів та іноземних тренерів на цій кубковій стадії завдали ще одного удару, і знову критика стосується концерну «ІСД». Адже алчевська «Сталь» теж близька до донецького «Металурга» і вважається ледь не його фарм–клубом. Підопічні голландця Каанена програли «одноклубникам» із Дніпродзержинська після того, як дали бій «Динамо» в Києві. Чи то далася взнаки втома, чи то «сталевари» з Луганщини вирішили зосередитися на боротьбі за виживання у вищій лізі, — невідомо. Але в престижний для себе чвертьфінал завдяки серії пенальті вийшла «Сталь» з першої ліги.

      Для подібного подвигу лише трохи не вистачило «Львову». Команда першого дивізіону перед цим вибила з розіграшу земляків із «Карпат», а тепер ледь не образила ще одного земляка — Мирона Маркевича, який працює у Харкові з «Металістом».

      Ще чотири матчі завершилися з однаковим рахунком 2:0 на користь гостей-фаворитів, але їхні перемоги були різними за змістом. «Шахтар» та «Динамо» наразилися на впертих бійців. Чемпіони у Борисполі не могли забити аутсайдеру першої ліги майже годину ігрового часу, поки своє слово не сказав капітан донеччан Тимощук. Мірча Луческу дав зіграти весь матч форвардам Окодуві та Воробею, але відзначитися зміг лише українець. Знову просто відбув номер на полі серб Вукич, а ось повернення після травми Срни та гра у центрі захисту Кучера не можуть не тішити.

      Підтекстом протистояння «Динамо» у Харкові був факт, що чимало футболістів слобожанського клубу є динамівцями в оренді або вже колишніми киянами. Тож їм було що доводити у цій грі. Арбітру Амбросимову довелося показати з десяток жовтих та дві червоні картки — так завжди буває, коли бажання не підкріплено майстерністю. За «Динамо» другий матч поспіль забиває Михалик, який додає у грі й поступово закріплюється в «основі». Дещо зіпсував враження від своєї гри Мілевський — він ще й заробив вилучення. Знову не пощастило ветерану команди Владиславу Ващуку, який щойно з'явився у стартовому складі після тривалої перерви, але вже на 12-й хвилині зазнав травми. До речі, перед виїздом у Ліон підопічні «Динамо» зіграє з «Харковом» на його полі ще раз — вже в рамках чемпіонату.

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/8 фіналу

«Севастополь» — «Металург» (Д) — 4:1

      Голи: Шевчук, 9, 83; Мазуренко, 29, 34 — Мендоса, 49

 Нереалізоване пенальті: Мендоса, 49

«Борисфен» — «Шахтар» — 0:2

      Голи: Тимощук, 59; Воробей, 75

«Харків» — «Динамо» — 0:2

      Голи: Михалик, 34; Чернат, 52

      Вилучення: Рібейро, 24 — Мілевський, 60

«Титан» — «Дніпро» — 0:2

      Голи: Бартулович, 63; Главіна, 86

«Кримтеплиця» — «Таврія» — 1:2

      Голи: Онисько, 90 — Любенович, 43; Гоменюк, 54

«Сталь» (Д) — «Сталь» (А) — 1:1 (по пен. — 5:4)

      Голи: Візьонок, 24 — Селін, 70

«Львів» — «Металіст» — 2:2 (по пен. — 6:7)

      Голи: Деревльов, 23, Войтович, 65 (пен.) — Диденко, 12; Рикун, 18 (пен.)

«Кривбас» — «Іллічівець» — 0:2

      Голи: Платонов, 71; Єсин, 86

Жеребкування 1/4 фіналу — 31 жовтня.