За крок від тріумфу

26.10.2006
За крок від тріумфу

Сьогодні протистояння Дарини Ткаченко й Тамари Тансиккужиної офіційно завершиться. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Коли здавалося, що протистояння киянки Дарини Ткаченко й Тамари Тансиккужиної з Башкирії у вирішальній третині чемпіонського двобою знову зведеться до тай-брейку, у зустрічі майстринь стоклітинкових шашок стався прорив. Українка чорними виграла третю з чотирьох партій третього ж сету, що завершується в Київському університеті фізкультури і спорту, й вийшла вперед. Щоб утримати титул чемпіонки світу, 22-річній Дарині вчора потрібно було не програти. Офіційна церемонія закриття турніру призначена на сьогодні на 17.00.

      У вівторок гросмейстерки розіграли так звану «голландську партію». Ткаченко, яка більш активно веде себе по ходу партій, цього разу розпочала експерименти вже в дебюті. Як нерідко трапляється, позиційний плюс від цих «винаходів» отримала її суперниця. Завдяки кільком розмінам білі, якими грала російська спортсменка, здобули темпову перевагу у розвитку. За оцінкою міжнародного гросмейстера Юрія Анікеєва, українка здійснила абсолютно безпідставний хід, крім того, у неї виникли проблеми ще з однiєю шашкою.

      Деякий час Дарина змушена була думати переважно про захист. Але на 34-му ході вже Тансиккужина вибрала неправильний план, який дозволив суперниці розміняти пасивну бортову шашку і активізуватися у центрі. Ткаченко перехопила ініціативу, тоді як білі здійснили ще кілька пасивних ходів та послабили свій «довгий» фланг. Саме на ньому наша спортсменка й здійснила свій вирішальний прорив у дамки. Серією точних ходів вона довела партію до перемоги на 55-му ході.

      Наскільки глибоко дівчата аналізують ситуацію, підкреслила розмова з однією з кращих шашисток СРСР Ольгою Бєляєвою (вона, крім того, що допомагає Даші в теоретичних питаннях, весь цей час займається активною організаційною роботою). В одній із партій Бєляєва вказала на комбінацію з 15 (!) ходів, в якій Тамара упустила перемогу (але потім таки виграла партію), додавши при цьому, що зазвичай такі варіанти майстри знаходять.