П'ять «хвороб» Івана Різака

25.10.2006
П'ять «хвороб» Івана Різака

Іван Різак. (Фото автора.)

      Учора, за день до початку засідання Апеляційного суду Закарпатської області, колишній керманич цього краю у часи Кучми Іван Різак (нині — підозрюваний у скоєнні низки службових кримінальних злочинів) вирішив з'явитися перед пресою. Виглядав пан Різак живчиком, але при цьому намагався здаватися мучеником. Тихий, ледь не немічний голос, до того ж на саму прес-конференцію Різак приїхав на «швидкій» медичного центру «Добробут». Як бачимо, екс-«губернатор» досі не може вилікуватися. Невідома хвороба підкосила одного з лідерів СДПУ(о) одразу після Помаранчевої революції й не відпускає досі!

      «Хотів висловити пресі свою позицію щодо політичних переслідувань мене і моєї сім'ї раніше, та здоров'я не дозволяло, — бідкається Різак. — Тому не думайте, що зараз я хочу вплинути на суд».

      До того ж пан Різак неприємно здивований, що тривалий час по телебаченню його позиціонують як лідера організованого злочинного угруповання. Але судитися зі ЗМІ він не збирається, бо знає, що такою важкою є ціна за прихід у політику. Здоров'я страждальцю не додають п'ять його головних «хвороб», чи то пак, обвинувачень слідчих, які, власне, й розглядатиме сьогодні Феміда.

      «Хвороба» перша — доведення до самогубства ректора Ужгородського університету Володимира Сливки. Свого часу, задовго до президентських виборів, ця жахлива смерть відомого науковця вразила багатьох. «Він же стільки років був моїм керівником, скільки наукових праць ми написали у співавторстві зі Сливкою! — переконує Іван Різак. — Тому я був шокований, коли дружина ректора давала свідчення про мою зацікавленість у його смерті. Казали, що після розмови зі мною він пішов додому і покінчив життя самогубством, а мене ж тоді навіть у Закарпатті не було. Я був у Києві, в Адміністрації Президента».

      Наскільки міцним є це алібі, з'ясує суд. А тим часом болісними коліками нагадує про себе екс-«губернатору» «хвороба» друга —отримання хабара від заарештованого на стадіоні «Авангард» в Ужгороді «братка». Нагадаємо, що в розпал Помаранчевої революції бійці закарпатського спецпідрозділу «Беркут» не витримали тиску «губернатора» та його команди і, внаслідок штурму, заарештували на стадіоні кілька сотень підозрілих «спортсменів». Тоді «5-й канал» демонстрував кадри зі спецназівцями, які знаходили в багажниках автівок кастети, гумові кийки і навіть автоматичну зброю. Тепер пан Різак (який, до речі, намагався визволити «братву» авторитетів Паульо та Чалого) називає цю спецоперацію «Беркута» «чистої води провокацією» і хоче, щоб «5-й канал» спростував це кіно. Мовляв, там була лише мисливська зброя, законно зареєстрована на президента футбольного клубу Паульо та віце-президента Іщенка. Ще був пістолет, який, на думку Різака, хтось підкинув. Крім спортсменів, арештовували і «простих» прихильників Януковича, які ніякого «маленького Беслана» влаштовувати в Ужгороді не збиралися.

      «Хвороба» третя — видача трьох посвідчень радників «губернатора». Обвинувачений Різак тут був лаконічним, бо ніяких посвідчень донині не збереглося, й тому пред'явити суду правоохоронцям нічого.

      Четверта «недуга» — оплата сорока мобілок для «губернатора» місцевим обленерго. «Та це ж був корпоративний зв'язок для голів райдержадміністрацій та керівництва ОДА на випадок паводків і взагалі — для техногенної безпеки!» — обурюється колишній господар Закарпаття. Тільки незрозуміло, під техногенною безпекою бува не президентські вибори-2004 має на увазі пан Різак, а під повенями — поразку Януковича у ввіреному регіоні?

      І п'ята «хвороба» — організація масових заворушень у Сваляві. Тоді братки Чалого та Паульо жорстоко побили студентів з «Пори» в готелі «Комфорт». «От кажуть, що ці двоє — кримінальні авторитети, ніби я їх туди послав, хоча я про цей готель дізнався від преси», — виправдовується есдепеушник. Він каже, що справжні авторитети — це Глюк, що пройшов депутатом облради від БЮТ, а тепер об'єднався з ПР, або Осел, який зайняв друге місце на останніх виборах мера Сваляви. А Паульо — це так, ледь не шпана, яка, до того ж, почала давати свідчення проти Різака.

      Отже, п'ять «хвороб» нашого героя слідство діагностувало. Щодо самого хворого, то він сподівається на лікування від Феміди. «Сподіваюся, що суд не піддасться на провокацію облпрокуратури і прийме об'єктивне рішення», — каже колишній ставленик Медведчука на Закарпатті. Він скаржиться на автоматників, які арештовували його посеред вулиці, на чотиримісячне перебування в СІЗО і дякує друзям (Віктору Медведчуку, Григорію Суркісу, Нестору Шуфричу та іншим), які визволили його з цього жаху. При цьому, в разі перемоги, він не хоче ніяких матеріальних відшкодувань від своїх ворогів, а лише вибачення. Він каже, що мер Мукачевого Василь Петьовка від імені нинішнього керівника секретаріату Президента Віктора Балоги два місяці тому нібито пропонував Рiзаку вирішити ці проблеми за 10 мільйонів доларів.

      «Але для мене, як кандитата фізико-математичних наук, хоч 10 мільйонів, хоч мільярд є лише цифрами», — каже Іван Різак.

      Що ж, залишається сподіватися, що Феміда оголосить свої цифри винним у закарпатських шабашах. 

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>