Постріл «Арсеналу»

24.10.2006
Постріл «Арсеналу»

«Арсенал» i в захистi вiдбився, i в нападi забив. (PHL,)

       Центральним матчем туру за інерцією називали зустріч запеклих суперників ще з союзної вищої ліги - «Чорноморця» та «Дніпра». Без сумніву, поєдинки команд із традиціями завжди будуть у центрі уваги, але іноді більш інтригуючим стає протистояння, яке має новітню історію. Спортивний директор «Шахтаря» і народний депутат Віктор Прокопенко й досі пам'ятає, як нічия з «Арсеналом» завадила йому здобути чемпіонство на посту головного тренера «помаранчево-чорних». І взагалі «каноніри» вже встигли стати для гірників не дуже зручними суперниками.

      До зустрічі в Донецьку чемпіони підійшли не в кращому гуморі після невдач у Європі, а підопічні Заварова перебували в тому небезпечному стані, коли битися варто насамперед за власну честь та добре ім'я. Адже майбутнє «Арсеналу» й досі у тумані. Днями голова профільного комітету Верховної Ради Микола Томенко висловився стосовно того, що київська влада мусить виділити кошти на спортивні клуби міста. Щоправда, 9 мільйонів, закладених у столичному бюджеті на спорт, з натяжкою може вистачити баскетбольному «Будівельнику», гандбольному «Спартаку» та хокейному «Соколу», але не «Арсеналу», бо у футболі крутяться гроші значно більші, ніж в інших видах спорту. На початку листопада має відбутися аукціон із продажу «АК», і є сенс підвищити привабливість цієї «марки». Тож, мабуть, недаремно наставник «канонірів» напередодні заявив, що команда приїхала в Донецьк (до речі, ще в середу!) за очками. А чому б і ні? Кияни демонструють стабільність і перебувають у «зоні УЄФА». Маючи кістяк команди у вигляді досвідчених Мізіна, Закарлюки та Беньо, Заваров зміг поставити колективу організовану гру.

      Лідер вийшов на цей матч у дещо незвичному складі - аж із п'ятьма українцями у старті (Кучером, Ткаченком, Чигринським, Беліком та Шевчуком). Недаремно провину за першу в сезоні поразку Мірча Луческу взяв на себе, адже саме він вирішив дати декому відпочинок після поєдинку з «Валенсією». У «Шахтаря» вперше за останній час був суто український захист, хоча Анатолій Тимощук при цьому лишився в резерві.

      Господарі весь матч провели у атаках, але нічого мудрішого, ніж заробляння штрафних ударів, вигадати не змогли. А оскільки удари зі «стандартів» цього разу не пішли (до того ж упевненості оборонним редутам «АК» додавав голкіпер Вадим Деонас), то кияни досить упевнено утримували нульову нічию, відповідаючи гострими контрвипадами. Поки не «вистрілили» у відповідь по-справжньому. Удар грузина Джаби Канкави після розіграшу кутового метрів із 25 вийшов підступним і несподіваним для Стіпе Плетікоси.

      У останні хвилини господарі показали своїм численним фанам лише те, що не знають, як «ламати» бездоганний захист «міцного горішка». Тож безпрограшна серія «Шахтаря» з 26 матчів перервалася у рідних стінах. Луческу, до речі, якось уже програвав у жовтні, не знаходячи рецепту боротьби на «два фронти», - два роки тому донеччани з таким самим рахунком поступилися вдома «Металісту».

      Футбольна громада буде дуже здивована, якщо київська влада та столичні грошові мішки змусять померти таку команду, як «Арсенал». На «канонірів» найближчим часом чекають випробування донецьким «Металургом», «Динамо» й «Карпатами», і не факт, що «Арсенал», посприявши землякам у боротьбі за перше місце, не обіграють у столичному дербі й самих динамівців. Загалом, звітний тур засвідчив, що після невдач наших «грандів» у Лізі чемпіонів суперники в національній першості грають проти них значно сміливіше.

      Віце-чемпіони, які перебували в такому ж «післяєврокубковому» стані, як і їхні головні конкуренти, свої три очки таки взяли. Щоправда, динамівцям гра теж далася вкрай важко, особливо коли аутсайдерові з Алчевська вдалося зрівняти рахунок. «Сталь» мала навіть гарний шанс вийти вперед, коли вже за звичкою провалювався динамівський захист команди. Але рятував молодий Рибка, який уже повернувся на останній рубіж. Уже коли Ребров реалізував не надто очевидний пенальті, призначений після падіння Клебера, «Сталь» могла ще раз відновити рівновагу. Однак після проходу й удару Біто з кута воротарського майданчика м'яч полетів над поперечиною. Зняв усі питання Клебер, який набирає форму після травми, - 3:1. Міг відзначитися і новачок клубу - угорець Балаш Фаркаш. Його головний селекціонер «Динамо» Йожеф Сабо, відчуваючи провину у фіаско команди «на Європі», витягнув із «Ньїредьгази» і вже встиг порівняти з молодим аргентинцем Мессі.

      А «Чорноморець» і «Дніпро» показали привабливу для глядача гру на зустрічних курсах. Щоправда, підкачала реалізація. Нулі на табло до 70-ї хвилини - найкраща ілюстрація того, чому наші клуби не знаходять слави у Кубку УЄФА. Долю цієї зустрічі вирішив Сергій Назаренко, який відібрав м'яч у Білозора і пробив Руденка з гострого кута.

      «Карпати» нарешті виграли вдома. «Металіст» здобув три очки у грі проти донецького «Металурга» після чотирьох нічийних матчів. Запорізький «Металург» також обіграв у рідних стінах невпевнену останнім часом «Таврію» з найпопулярнішим рахунком туру - 1:0.

ТАБЛО

Результати матчів 11-го туру:

«Динамо» - «Сталь» - 3:1

      7 000 глядачів

      Голи: Михалик, 20; Ребров, 59 (пен.); Клебер, 84 - Касьянов, 60

 «Металіст» - «Металург» (Д) - 1:0

      10 000 глядачів

      Гол: Девич, 85

 «Шахтар» - «Арсенал» - 0:1

      22 000 глядачів

      Гол: Канкава, 64

 «Чорноморець» - «Дніпро» - 0:1

      14 800 глядачів

      Гол: Назаренко, 70

 «Зоря» - «Іллічівець» - 1:1

      10 000 глядачів

      Голи: Каменюка, 65 - Єсін, 50

 «Кривбас» - «Ворскла» - 0:0

      8 000 глядачів

 «Карпати» - «Харків» - 1:0

      18 000 глядачів

      Гол: Батіста, 16

 «Металург» (З) - «Таврія» - 1:0

      7 000 глядачів

      Гол: Модебадзе, 16

 Турнірне становище:

                                       І     В     Н     П     М     О

 1. «Динамо»                11    9     2     0     26-7  29

 2. «Шахтар»                 11    8     2     1     26-4  26

 3. «Карпати»               11    5     3     3     8-8   18

 4. «Арсенал»               11    4     6     1     12-9  18

 5. Дніпро»                   11    4     6     1     8-5   18

 6. «Металіст»              11    4     5     2     11-10 17

 7. «Кривбас»               11    3     6     2     12-13 15

 8. «Чорноморець»      11    3     5     3     12-14 14

 9. «Металург» (Д)       11    3     5     3     8-10  14

 10. «Ворскла»             11    3     3     5     8-11  12

 11. «Таврія»                 11    3     3     5     7-11  12

 12. «Металург» (З)     11    2     5     4     6-12  11

 13. «Іллічівець»          11    2     3     6     9-13  9

 14. «Харків»                11    2     3     6     10-18 9

 15. «Сталь»                 11    1     2     8     8-17  5

 16. «Зоря»                   11    0     5     6     10-19 5    

      Бомбардири: Белік («Шахтар»), Гігіадзе («Кривбас») - 6, Гладкий («Харків»), Рінкон («Динамо»), Елано («Шахтар») - 5.