І все-таки воно корисне! Скільки б не «гнали» на наш улюблений продукт, мовляв, «там же один холестерин», а значить - і атеросклероз, проблеми з серцем, зрештою, ожиріння... Але на захист сала є ще більше аргументів. Учені, що вивчали «сальну» проблему, стверджують, що в ньому міститься арахідонова кислота, одна з незамінних кислот, що беруть активну участь у побудові клітин та виробленні гормонів. А ще воно містить насичені і ненасичені жирні кислоти, жиророзчинні вітаміни Е та К. А вміст холестерину в ньому вдвічі менший, ніж у вершковому маслі. А ще свіже сало - чудовий жовчогінний засіб. Звісно, як і з усяким продуктом, із салом треба знати міру. Але цю міру минулих вихідних усіляко порушували у Луцьку, де відбувся перший Чемпiонат любителiв сала «З любов'ю до сала». Якби сало було рідке, то можна було б сказати, що воно в ці дні лилося в Луцьку рікою. Бо цей смачний і поживний продукт кілограмами звисав із бутерброда завдовжки 43 метри (над велетнем трудилися 233 людини). А також із боків «хрюшок», яких привезли на свинячий конкурс краси волинські фермери, і навіть iз талій товстунів, які брали участь у змаганнях на найважчого саломана. В цьому конкурсі переміг 138-кілограмовий киянин Ігор Коркодим. За свою рекордну вагу пан Ігор отримав приз - смажене порося. Також на святі презентували макет пам'ятника Салу і Свині, та влаштували показ мод, де в ролі моделей виступили поросята.
Перший Чемпіонат сала відбувся за участю представників Академії аграрних наук України, Книги рекордів України та Книги рекордів Гіннесса. Свято настільки сподобалося мешканцям Луцька, що чемпіонат планують проводити щорічно.