Історична правда. Використано

14.10.2006
Історична правда. Використано

Французькi турки вийшли на акцiю протесту. (РЕЙТЕР.)

      Ухвалений позавчора Національними Зборами Франції (нижньою палатою парламенту) закон про геноцид вірменів викликав лють Анкари. Законом передбачається покарання терміном до року ув'язнення та штраф у розмірі 45 тис. євро за заперечення факту, що вірмени стали жертвою турецького геноциду. Таке ж покарання передбачається французьким законодавством від 1990 року за заперечення геноциду євреїв у роки Другої світової війни. Закон ще має бути затверджений Сенатом (верхньою палатою парламенту) та президентом Франції.

      МЗС Туреччини визнало, що це серйозний удар по французько-турецьким відносинам. Туреччина відкидає звинувачення у винищенні півтора мільйона вірменів у часи поділу Оттоманської імперії в роки Першої світової війни, стверджуючи, що під час воєнних та партизанських дій гинули як вірмени-християни, так і турки-мусульмани. Туреччина оцінює кількість загиблих вірмен у 300 тисяч, тобто менше, ніж втрати самих турків.

      Єврокомісія заявила, що закон ускладнить примирення між Туреччиною та Вірменією, повідомляє Бі-Бі-Сі. В Анкарі вважають, що вірменська діаспора та противники прийому Туреччини до ЄС використали події майже столітньої давнини, щоб заблокувати вступ Туреччини до Євросоюзу. Загальні настрої турків висловив відомий турецький політичний коментатор Ченгіз Чандар: «Опозиція проти членства Туреччини в ЄС розпочала демонструвати своє огидне обличчя». Турецькі політики навіть погрожують запровадити антифранцузькі економічні санкції та обмеження у видачі віз французам. Найбільш реальними є санкції проти французьких фірм, наприклад, недопущення їх до тендерів на великі інвестиції. Але такі санкції бумерангом вдарять по турецьких євросподіваннях. Розчарування Анкари тим більше, що до останнього часу Франція була адвокатом турецьких інтересів в ЄС, а Туреччина будувала свою модель світської держави за зразком французької.

      Не виключено, що суперечливий закон є також спробою вирішити внутрішні французькі проблеми. Його подала на розгляд опозиційна Соціалістична партія, яка прагне створити труднощі для правлячих пропрезидентських сил і сприяти таким чином обранню свого кандидата на президентських виборах наступного року. Президент Жак Ширак назвав прийняття закону авантюрою безвідповідальної опозиції і пообіцяв заветувати його. Варто зазначити, що закон був прийнятий 106 голосами проти 19, а більшість з 557 депутатів нижньої палати вийшли з зали на знак протесту проти провокативних дій опозиції.

      Французькі політики вишукують способи не розгнівити перед президентськими виборами вірменську діаспору Франції, яка нараховує півмільйона осіб. Закон пройшов за тихого схвалення Ніколі Саркозі, голови правлячої партії та кандидата правих на майбутніх виборах. Саркозі віддавна вголос висловлює думку більшості французів, що в ЄС немає місця для 70-мільйонної бідної мусульманської Туреччини.

      Тим часом міністр закордонних справ Вiрменiї Вартан Осканян заявив, що прийняття закону є «природною реакцією на інтенсивні, агресивні офіційні заперечення геноциду вірмен Турецькою державою».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>