Містер Пан

14.10.2006
Містер Пан

Новий Генсек ООН Пан Гi Мун. (РЕЙТЕР.)

      Учора ввечері Генеральна Асамблея ООН голосувала за нового Генсека Об'єднаних Націй. Напередодні жодних сумнівів, що ним стане 62-річний міністр закордонних справ Південної Кореї Пан Гі Мун, ні в кого не виникало. Річ у тім, що Рада Безпеки, рекомендувавши його кандидатуру, виявила безпрецедентну одностайність. За положеннями Хартії ООН, Рада Безпеки лише рекомендує обраного нею кандидата 192 членам Генеральної Асамблеї ООН. Традиційно, Генасамблея затверджує запропонованого кандидата після недовгої дискусії. Для цього необхідна проста більшість голосів.

      Нагадаємо: Пан Гі Мун вийшов переможцем у кожному з чотирьох неформальних рейтингових голосувань, які провели 15 членів РБ ООН. За нього незмінно голосували всі п'ять постійних членів Радбезу. Перевага Пан Гі Муна була такою переконливою, що шість інших претендентів зняли свої кандидатури. Ними були голова Департаменту ООН у справах комунікацій та інформації, індійський письменник Шаші Тарур (другий за рейтингом), віце-прем'єр Таїланду Суракіарт Сатіратай, колишній заступник Генсека ООН із роззброєння Джаянту Данапалу (Шрі-Ланка), постійний представник Йорданії в ООН принц Зеїд аль-Хусейн, колишній міністр фінансів Афганістану Ашраф Гані та президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга (третя за рейтингами, до речі, її підтримувала Україна).

      Пані Віке-Фрейберга була єдиною жінкою та представницею Європи у цій компанії чоловіків-азіатів. Рішення Вайри Віке-Фрейберги боротися за пост Генсека ООН видається явно непродуманим. Заздалегідь було відомо, що вороже налаштована Росія не схвалить її кандидатуру, як і Китай, який заявив, що підтримає лише представника Азії. Окрім того, задовго до процедури більшість країн-членів ООН погодилися в одному питанні - наступний Генсек повинен походити з Азії, оскільки існує чіткий принцип ротації по регіонах, і тепер черга цього континенту. Впродовж 61-річної історії Об'єднаних Націй її лише раз очолював представник Азії - в 1961-1971 роках два чергові генсеківські терміни відпрацював дипломат з Бірми У-Тан.

      Новий Генсек буде восьмим у історії ООН. Кофі Аннана, дипломата з африканської країни Гана, було уперше обрано у грудні 1996 року, а 31 грудня спливає його другий і останній дозволений статутом організації п'ятирічний термін.

      Перед Пан Гі Муном ще до вступу на посаду постало важке завдання: у себе на батьківщині він має репутацію переконаного прихильника об'єднання двох корейських держав, а тепер цей прихильник «м'якої лінії» по відношенню до комуністичної Північної Кореї буде змушений вимагати від Пхеньяна припинення ядерних випробувань та згортання ядерних програм.  Наче іронія долі, - РБ ООН номінувала пана Пана новим Генсеком одночасно з розглядом питання про ядерне випробування КНДР. «Це мав би бути момент радості, але я стою перед вами з важким серцем», - визнав кандидат. Коли тиждень тому Пхеньян оголосив про намір провести випробування ядерного боєзаряду, Пан Гі Мун пообіцяв, що після 1 січня 2007 року, тобто, на посадi Генсека ООН один зі своїх перших візитів здійснить саме до КНДР. Тут слід вказати, що 2005 року Пан був одним з організаторів та учасників шестисторонніх переговорів з КНДР.

      Цей трохи сором'язливий, м'якого характеру кореєць має дипломи елітних університетів та 36-річний досвід дипломатичної роботи. Він володіє достатніми для вільного спілкування знаннями англійської та французької мов.

      Кофі Аннан із задоволенням привітав обрання його наступником саме Пан Гі Муна. У представників «третього світу» є певні сумніви стосовно нового Генсека, оскільки його кандидатуру наполегливо підтримували Сполучені Штати, а сам Пан Гі Мун має репутацію переконаного союзника США. Він ніби на виправдання вже заявив, що хороші робочі відносини з Вашингтоном є дуже бажаними, але пообіцяв діяти в усіх міжнародних справах як незалежний посередник. «Можливо, що я виглядаю м'яким зовні, але я маю внутрішню силу, коли це дійсно необхідно. Я завжди був дуже рішучим», - заявив новий Генсек агенції «Франс пресс».

      А твердість і рішучість, про які казав Пан, дуже знадобляться, оскільки він буде відповідати за 92 тисяч миротворців ООН (так звані «блакитні шоломи»), розміщених у різних куточках світу, за раціональне та ефективне використання бюджету Об'єднаних Націй, який становить п'ять мільярдів доларів, до його обов'язків належить особистий контроль над програмами боротьби з голодом, СНІДом, опіки над біженцями тощо. Посол США при ООН Джон Болтон нещодавно іронічно зауважив, що якщо в будинку ООН у Нью-Йорку «несподівано зникнуть десять поверхів, то цього ніхто навіть не зауважить». В цій будівлі працюють десятки тисяч чиновників, які засновують чергові, нікому не потрібні підрозділи організації. Експерти дорікають ООН, що вона реалізує різні непродумані проекти і витрачає на них гігантські кошти. «90 відсотків із мільярда доларів, витрачені ООН на 400 різноманітних проектів в Афганістані, були змарновані», - вважає колишній міністр фінансів цієї країни та недавній кандидат на посаду Генсека Ашраф Гані. Відновлення репутації Об'єднаних Націй буде одним з головних завдань нового Генсека.

      Пан Гі Мун має багатий досвід. Упродовж останніх двох із половиною років очолював МЗС Південної Кореї, до цього був радником із національної безпеки при двох корейських президентах, а ще раніше працював дипломатом при ООН та у Вашингтоні, був послом Південної Кореї в Австрії. Головував на «важкій» 56-й Генеральній Асамблеї, яка відкрилася 12 вересня 2001 року, тобто наступного дня після терористичних замахів «Аль-Каїди». Досвід роботи в ООН йому знадобиться для реформування цієї організації, на адресу якої все частіше сиплються звинувачення в корумпованості та неефективності. Йому належить прийняти рішення про реформування Ради Безпеки, яка досі діє на засадах, закладених 1945 року, в період заснування ООН, які вже зовсім не відповідають реаліям та вимогам сучасності. Неефективність РБ ООН особливо чітко виявилася впродовж агресії Ізраїлю до Лівану влітку цього року. Гинули люди, нищили країну, а Рада Безпеки упродовж місяця не могла прийняти жодного рішення.

      В одному з інтерв'ю новий Генсек назвав себе «гармонізатором, врівноважувачем та посередником». Стосовно реформування ООН, то він пообіцяв «менше говорити і більше робити». Він, ймовірно, врахує принагідне зауваження Кофі Аннана, що пост Генсека є «найбільш неможливою роботою у світі».

      Кореспондент Бі-Бі-Сі в Сеулі Чарльз Сканлон повідомив, що пан Пан має репутацію людини, яка всі рішення намагається провести консенсусом, уникає протистояння, а всі можливі «гострі кути» згладжує в процесі залаштункових переговорів. Він уникає будь-яких гострих публічних жестів. У Кореї також вважають, що завдяки своїм добрим відносинам із Китаєм Пан Гі Мун не займе однозначно проамериканську позицію. Новий Генсек нещодавно заявив: «Ми, корейці, є ліберальними людьми, оскільки виросли на згарищах війни. Ми досягли того, що тепер маємо, завдяки важкій праці, домовленостям, посвяті та допомозі друзів, особливо Організації Об'єднаних Націй. Тепер ми готові відплатити за те, що маємо».

ДОСЬЄ «УМ»

      Пан Гі Мун народився 13 червня 1944 року в місті Чхунджу, що в центральній південнокорейській провінції Чхунчхон. Нещодавно в інтерв'ю ЗМІ він розповів, що почав мріяти про кар'єру дипломата з 18 років, відколи в рамках програми американського Червоного Хреста побував зі шкільною делегацією у США та зустрівся у Білому домі з президентом Джоном Кеннеді. Потім він вступив на факультет міжнародних відносин Сеульського університету. Завершив навчання в Гарвардському університеті США. В його рідному місті Чхунджу всі так пишалися Паном через зустріч з президентом Кеннеді, що делегація місцевої школи для дівчат прийшла до його дому і подарувала бамбукові цідилки - традиційний корейський символ вдачі. Одна з дівчат, яка входила до цієї делегації - Ю Сун Те, пізніше стала його дружиною. Подружжя має сина і двох доньок.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>