Мушкетери розбудили міністра

14.10.2006
Мушкетери розбудили міністра

(РЕЙТЕР.)

      Як ми вже розповідали, українська команда повернулася зі світового форуму у Турині з двома медалями - «сріблом» у командних змаганнях шаблістів і «бронзою» шпажистів. У загальному заліку українці розділили восьме місце з естонцями серед 80 країн-учасниць. Позавчора у Mіністерстві України у справах молоді, сім'ї і спорту вшановували призерів чемпіонату.

      Зокрема, профільний міністр Юрій Павленко підтвердив, що кожен з четвірки збірної з фехтування на шаблях - Дмитро Бойко, Володимир Лукашенко, Владислав Третяк й Олег Штурбабін - упродовж найближчого року отримуватиме стипендію 6000 грн. на місяць. Як пожартував чиновник, до наступного чемпіонату світу. А «бронзові» шпажисти Дмитро Карюченко, Дмитро Чумак, Максим Хворост і Богдан Нікішин можуть розраховувати кожен на 4000 грн. Подання на ці виплати наразі готуються. Крім того, другі призери одноразово отримають по 1200 у. о., а треті - по 600, і кожен з вісімки матиме стовідсоткову надбавку до зарплатні. Всі ці спортсмени, крім Нікішина, вже мали найвищі спортивні звання - заслужених майстрів спорту, а Богдан його отримає тепер, за результатами виступу в Італії.

      На запитання, чому ж наші хлопці так добре виступили в командних змаганнях, але невдало - в особистих, відповів старший тренер збірної України з фехтування на шпагах Володимир Станкевич. За його словами, до числа фаворитів входять 14 країн, і ледь не кожен «мушкетер» з цієї компанії претендує на медаль, тобто конкуренція дуже висока: «Якби нагороди розігрували кожного дня, то кожного б дня змінювався чемпіон: настільки  фехтування - непередбачуваний вид спорту». Як приклад він навів атлетів з Франції, Німеччини та інших країн, які досягали успіху лише в одному з видів програми.

      А старший тренер збірної України з фехтування на шаблях Гарік Давидян вважає, що нам не вистачило фарту: «І жеребкування могло бути більш сприятливим, та й судді не завжди справедливо оцінювали дії спортсменів». Це підтвердив і головний тренер збірної України Вадим Гутцайт, котрий у Турині сам виступав у ролі арбітра. Тим не менше, він вважає, що наші фехтувальники користуються у світі авторитетом, якщо їм дозволяють посідати призові місця у найбільш суб'єктивному виді - змаганні на шаблях.

      У присутності Павленка Гутцайт подякував міністерству за підтримку, але наголосив, що в українських «мушкетерів» і досі немає своєї бази, де б вони могли тренуватися у будь-який час. Питання «дому» для фехтувальників залишається в Україні відкритим ще з часів СРСР, коли Вадим сам виходив на змагання. Поскаржився тренер і на закриття в регіонах дитячих шкіл, яких дедалі стає все менше. У контрвідповідь міністр пообіцяв допомогти з базою у Кончi-Заспі і розповів про підписаний закон підтримки ДЮСШ. Залишилося тільки, щоб ці благородні плани втілилися у життя.