Невизнана акція

14.10.2006
Невизнана акція

      Доля акцій, приурочених до річниці створення УПА, вирішувалася вчора. У п'ятницю Шевченківський районний суд міста Києва розглянув скаргу КМДА щодо обмеження мітингів, які планувалося провести в центрі столиці, і постановив: акції заборонити.

     Як відомо, свої заявки на проведення акцій подало кілька партій та організацій. Одні збираються вшановувати воїнів УПА, інші хочуть цього не допустити. Офіційний Київ запропонував заборонити будь-якi акцiї на Хрещатику та майданi Незалежностi, або ж розвести акції в різні боки, аби запобігти можливим протистоянням: «правих» дислокувати на Софійській площі, а «лівих» - під аркою Дружби народів. Коли здавався в друк цей номер «УМ», суд уже закінчив слухання по справі й вийшов в дорадчу кімнату для ухвалення рішення.

      Утім, яким би не було рішення суду, обидві сторони, схоже, мають намір прийти саме на майдан Незалежності. Один із організаторів акції, Ігор Тополя, не виключив, що у випадку, якщо суд прийме рішення обмежити акції, УНА-УНСО принесе нову заявку про проведення акції (перед тим цей документ несла «Свобода»). За даними Ігоря, подібний намір мала й Наталія Вітренко: принести заявку після обіду, аби київська влада не мала часу оскаржити це прохання.

      Упівська акція триватиме кілька годин: вранці відбудеться покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку. Потім колона попрямує до Хрещатика, причому в обхід монумента Леніна - не лише з огиди, а й для уникнення сутичок. На майдані стоятиме наметове містечко, там пройдуть урочисті заходи, зокрема, панахида та невеликий концерт пам'яті. Опісля колона піде до монумента Голодомору, який стоїть біля Михайлівського собору, а звідти - знову до скверу Шевченка. Принаймні такими були вчорашні плани націоналістів. Їх, утім, може скоригувати і вчорашнє рішення суду, і сьогоднішні дії правоохоронців.

      Є інформація, що цієї ночі обидві сторони намагатимуться зайняти майдан Незалежності, аби вранці отримати кращі позиції для мітингів. Подібні плани готуються також щодо інших «стратегічних» точок.

      Тим часом міліція планує залучити для забезпечення спокою на завтрашніх акціях чотири тисячі правоохоронців. Планується посилити охорону станцій метро «Майдан Незалежності» та «Хрещатик». Начальник київського главку міліції Віталій Ярема також попередив ініціаторів акцій, що, за законом про міліцію, у випадку виникнення небезпеки для життя і здоров'я громадян правоохоронці мають право ухвалювати «самостійні рішення, що будуть обмежувати права і свободи громадян».

* * *

      До 65-річчя створення Української повстанської армії, яке виповниться рівно через рік, ветеранів УПА можуть визнати борцями за волю України. На жаль, йдеться не про головний законодавчий орган - Верховну Раду, яка могла би прийняти відповідний закон і зняти всі питання. Адже в нинішньому парламенті діє коаліція, яка не підтримує ідею визнання УПА. Йдеться про Президента Віктора Ющенка, який віддавна виступає за надання воїнам УПА тих же прав, що й воякам Червоної Армії. І зараз, як розповів учора радник глави держави Тарас Стецьків, у секретаріаті готується відповідний указ.

      Водночас Тарас Степанович відмовився прокоментувати положення указу. «Те, що буде залежати від Президента, і те, що в межах його компетенції, я впевнений, буде зроблено». При цьому пан Стецьків додав, що «далі питання буде залежати від українського парламенту». Саме законодавчому органу належало б прийняти остаточне рішення з цього приводу.

КОЛИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР...

      Шевченківський районний суд Києва постановив заборонити проведення сьогоднішніх акцій у центрі столиці. Про це стало відомо, коли це число «УМ» уже готували до друку. У коментарі нашій газеті голова Київського осередку ВО «Свобода» Андрій Мохник зазначив, що позовні вимоги КМДА задоволено. Пан Андрій назвав це рішення недалекоглядним і сказав, що люди у будь-якому випадку прийдуть у центр Києва, але вони не будуть організовані, тож є ймовірність виникнення сутичок. «Очевидно, київська влада хоче мати проблеми», - зазначив Мохник.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>